Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Θρασύτατος ο Ερντογάν στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ- Ζήτησε την Διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν μίλησε πριν λίγο στην  Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. 

Σε σχετικό άρθρο  τουρκικού ΜΜΕ  γίνεται αναφορά σε όλη την μακροσκελή ομιλία του, ωστόσο εμείς εστιάζουμε στα όσα ανέφερε για την στρατιωτική επιχείρηση των Αζέρων κατά των Αρμενίων που βρίσκεται σε εξέλιξη, για το Κυπριακό  και την ΝΑ Μεσόγειο, στην Μ.Ανατολή αλλά και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ:

 "Απευθυνόμενος στην 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε για τα παραπάνω θέματα:

Στήριξη Ερντογάν στο Αζερμπαϊτζάν-Το Καραμπάχ είναι έδαφός του

«Υποστηρίξαμε τη διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας από την αρχή. Ωστόσο, βλέπουμε ότι η Αρμενία δεν εκμεταλλεύτηκε αυτή την ιστορική ευκαιρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναμένουμε από την Αρμενία να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της, ειδικά το άνοιγμα του Διαδρόμου Zangezur.

Όπως όλοι πλέον αποδέχονται, το Καραμπάχ είναι έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Η επιβολή καθεστώτος άλλου από αυτό δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή».

Ανατολική Μεσόγειος και Κυπριακό

Ο Ερντογάν είπε:

"Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να μετατραπεί σε μια γεωγραφική περιοχή όπου επικρατεί η ειρήνη, η ευημερία και η σταθερότητα μόνο με το σεβασμό των δικαιωμάτων και των νόμων όλων των μερών. Δεν επιτρέπουμε και δεν θα επιτρέψουμε να αγνοηθούν τα δικαιώματά μας". 

Υπενθυμίζοντας ότι είναι η 60ή επέτειος από την εμφάνιση του Κυπριακού, ο Ερντογάν τόνισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έκανε πάντα ειλικρινείς προσπάθειες για την εξεύρεση μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Δηλώνοντας ότι είναι γεγονός αποδεκτό από όλους ότι αυτή η λύση δεν μπορεί πλέον να υλοποιηθεί με βάση το μοντέλο της ομοσπονδίας, ο Ερντογάν είπε:

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να το αποδεχθεί και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και να δημιουργήστε διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με αυτή τη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο νησί, αναμένουμε να συμμορφωθεί σχολαστικά με την αμεροληψία που είναι υποχρεωμένη να επιδεικνύει. Δεν θέλουμε αυτή η εξουσία, της οποίας η φήμη έχει ήδη πληγεί, να αντιμετωπίσει μια νέα απώλεια φήμης στην Κύπρο."

Σχέσεις Τουρκίας -Αιγύπτου και Παλαιστινιακό

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Αίγυπτο, ο Ερντογάν είπε, "Έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο που αρχίσαμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με την Αίγυπτο, που ήταν στατικές για ένα διάστημα, σε κάθε τομέα. Σε αυτή τη νέα περίοδο, είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τη συνεργασία μας σε τη βάση του αμοιβαίου οφέλους». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι η μόνιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας τελικής λύσης στο πρόβλημα Παλαιστίνης-Ισραήλ.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον παλαιστινιακό λαό και κράτος στον αγώνα τους να επιτύχουν τα νόμιμα δικαιώματά τους στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Ο Ερντογάν συνέχισε την ομιλία του ως εξής:

«Για να επαναλάβω για άλλη μια φορά, είναι δύσκολο για το Ισραήλ να βρει την ειρήνη και την ασφάλεια που επιδιώκει χωρίς την ίδρυση ενός ανεξάρτητου και γεωγραφικά ενοποιημένου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967."

Η Τουρκία και τα Βαλκάνια

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία έχει ισχυρούς πολιτικούς, οικονομικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς με τα Βαλκάνια, ριζωμένους στην ιστορία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι καταβάλλουν έντονες προσπάθειες σε διμερείς, περιφερειακές και διεθνείς πλατφόρμες για να εξασφαλίσουν σταθερότητα σε αυτή την κρίσιμη περιοχή της Ευρώπης και να επιλύσουν τις διαφορές μέσω διαλόγου. .

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε: «Υποστηρίζουμε ενεργά τις διαδικασίες που γίνονται για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, οι οποίες έχουν γίνει τεταμένες το τελευταίο διάστημα». αυτός είπε.

Σχέσεις με την ΕΕ

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την ΕΕ, ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε τις ακόλουθες αξιολογήσεις:

"Η όλο και πιο περίπλοκη δομή των περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, οι σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης να προωθηθούν σε υγιή βάση.

Η προσδοκία μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι θα αρχίσει γρήγορα να εκπληρώνει υποχρεώσεις απέναντι στη χώρα μας, τις οποίες έχει παραμελήσει εδώ και καιρό.Ιδιαίτερα προς την Τουρκία». «Οι αμφίθυμες συμπεριφορές για αυτό το θέμα πρέπει να τελειώσουν».

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω επισημαίνουμε ότι ο Ερντογάν στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας, θέλει να έχει ηγετικό  ρόλο στη ΝΑ Μεσόγειο, δεν κάνει βήμα πίσω στο Κυπριακό, τασσόμενος υπέρ της λύσης των δύο κρατών ζητώντας μάλιστα από την Διεθνή Κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

Επίσης επιθυμεί προσέγγιση με την Αίγυπτο, ειρηνική επίλυση  τόσο του Παλαιστινιακού με την δημιουργία κράτους γεωγραφικά ενοποιημένου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967 όσο  και των  τριβών Κοσυφοπεδίου-Σερβίας στα Βαλκάνια.

Τέλος επιχειρεί άνοιγμα προς την ΕΕ.

 Αντιλαμβανόμαστε ότι ο Ερντογάν επιχειρεί να διαχωρίσει την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων από το Κυπριακό, κάτι το οποίο είναι γνωστό από καιρό, αφού από την μια εμφανίζεται διαλλακτικός και συζητήσιμος, για την ώρα, με την Ελλάδα, κρατώντας άκαμπτη στάση στο Κυπριακό.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τρομερή αποκάλυψη με αριθμούς-Οι Βρυξέλλες δίνουν τεράστια κονδύλια στον Ερντογάν που τα χρησιμοποιεί για να απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο Α.Μποζκούρτ εκθέτει Ελλάδα και ΕΕ για τα δις ευρώ που δίνονται στην Τουρκία και πάνε σε Τζιχαντιστές και παρακράτος