Κυπριακό

Δεν υπάρχει προσέγγιση Τουρκίας-Αιγύπτου λόγω του Αλ Σίσι-Mεγάλης σημασίας για την Αίγυπτο ο άξονας με Ελλάδα-Κύπρο

Σενάρια συμφιλίωσης Αιγύπτου-Τουρκίας παρουσιάστηκαν από την τουρκική πλευρά και τον τύπο της, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι τεράστιες αντιθέσεις που υπάρχουν σήμερα ανάμεσα τους, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Αυτές κυμαίνονται από την τουρκική υποστήριξη στους Αιγύπτιους αδελφούς μουσουλμάνους έως τη σύγκρουση στη Λιβύη, ενώ περιλαμβάνουν επίσης και μεγάλο βαθμό προσωπικής αντιπάθειας μεταξύ των δύο προέδρων.

«Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορούν να αντέξουν ο ένας τον άλλον. Αλλά, για χάρη των μακροπρόθεσμων συμφερόντων των χωρών τους, μπορούν να κάνουν πως χαμογελούν». δήλωσε ο Muzaffer Senel, Τούρκος εμπειρογνώμονας από το Πανεπιστήμιο της Σεχίρ της Κωνσταντινούπολης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτή η προσωπική εχθρότητα χρονολογείται από την Αραβική Άνοιξη και τα επακόλουθά της, όταν ο Ερντογάν υποστήριξε την ανατροπή μιας σειράς αραβικών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου.

Μαζί με το Κατάρ, η Άγκυρα υποστήριξε σθεναρά τη νέα κυβέρνηση Μουσουλμανικής Αδελφότητας του πρώην Προέδρου Χαφτάρ.

Όταν αυτός ανατράπηκε από τον αιγυπτιακό στρατό το 2013 και αντικαταστάθηκε από τον πρώην στρατηγό Al-Sisi, αυτό δεν έγινε ποτέ αποδεκτό από την Τουρκία και το κόμμα του, Ερντογάν, τα οποία έχουν μακρά ιστορία στρατιωτικών πραξικοπημάτων εναντίον τους», λέει ο Τούρκος ειδικός.

Στη συνέχεια, ο Αλ-Σίσι συμμάχησε με τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν ενάντια στις προσπάθειες Τουρκίας και Κατάρ να τον ανατρέψουν, κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Αυτό οδήγησε τον Αλ-Σίσι να υποστηρίξει επίσης το στρατηγό Χαφτάρ, ενώ η σχέση του έφτασε και στον ελληνικό κόσμο.

«Η Αίγυπτος είδε την Ελλάδα και την Κύπρο ως πολύ καλούς σύμμαχους δεδομένης της περιστάσεως», δήλωσε ο Sami Hamdi, διευθύνων σύμβουλος της παγκόσμιας συμβουλευτικής κινδύνων The International Interest, στο Cyprus Mail.

Με την Αθήνα και τη Λευκωσία να συμμετέχουν σε αντιπαραθέσεις με την Τουρκία σχετικά με τα όρια φυσικού αερίου και θαλάσσιων περιοχών της Ανατολικής Μεσογείου, το Κάιρο, είχε κοινά συμφέροντα.

Η Αίγυπτος έγινε ισχυρός υποστηρικτής του EastMed Gas Forum – που εδρεύει στο Κάιρο – και πήρε τη θέση της ανάμεσα στις θέσεις των χωρών στο «Φόρουμ FILIA» στην Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με τον Μπάιντεν», λέει ο Χάμντι, «η αντίληψη είναι ότι θα πέσει σκληρά στην Τουρκία, όπως και τον άξονα Αίγυπτο-ΗΑΕ-Σαουδική Αραβία, σε θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η περιφερειακή ασφάλεια.

Αυτό παρακίνησε την Αίγυπτο να πάρει τα πράγματα στα χέρια της.

Ο Al-Sisi αντιμετωπίζει επίσης μια σειρά από άλλες προκλήσεις, από οικονομικά δεινά μέχρι αυξανόμενη πιθανή σύγκρουση με την Αιθιοπία για ένα τεράστιο φράγμα που έχει κατασκευάσει στο Νείλο.

Η Τουρκία είναι πιθανό να δοκιμάσει και να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε ανοίγματα, καθώς η Άγκυρα αισθάνεται πολιορκημένη από μια σειρά χωρών γύρω της», λέει ο Senel.

“Ωστόσο, η προσέγγιση του Τσαβούσογλου προς την Αίγυπτο «αντιμετωπίζεται πολύ προσεκτικά από το Κάιρο», λέει ο Χόφμαν.

«Η Αίγυπτος έχει καλές σχέσεις με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου όπως η Ελλάδα και η Κύπρος – και το Ισραήλ – μαζί με τους δεσμούς της με τις χώρες του Κόλπου και το Σουδάν.”, τονίζει ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Al-Sisi δεν θα θυσιάσει τα πάντα για μια πιθανή προσφορά σε θαλάσσια όρια από την Τουρκία.

Πράγματι, δεν νομίζω ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν κάτι να ανησυχούν”, είπε η Mirette Mabrouk, διευθύντρια του προγράμματος της Αιγύπτου του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής.

«Προς το παρόν, η Αίγυπτος δεν αισθάνεται ότι μπορεί να διαγράψει όλες τις ανησυχίες για την Τουρκία που έχει στη λίστα της». Ταυτόχρονα, ωστόσο, η Αίγυπτος έχει επίσης δείξει την προθυμία της να αντισταθμίσει τα συμφέροντα της.

Η πρόσφατη αιγυπτιακή δημοπρασία για υπεράκτια κοιτάσματα εντός της  ΑΟΖ που συμφωνήθηκε με την Ελλάδα πέρυσι, φάνηκε να αποκλείει περιοχές που υπόκεινται επίσης σε αλληλεπικαλυπτόμενες τουρκικές αξιώσεις.

Όπως επισημαίνει η Gazzini, «αυτές τις μέρες στην περιοχή, το αδύνατο είναι επίσης συχνά δυνατό».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ