Πρόσφατα αναφέραμε άρθρο μας στο Pentapostagma.gr , με τίτλο “Η Κύπρος επέστρεψε σκάφη με μετανάστες πίσω στην Συρία-Γιατί δεν κάνουμε το ίδιο με τις ροές μεταναστών από Λιβύη στην Κρήτη;
Εκεί αναφέραμε ότι "Γαύδος και η Κρήτη, σφυροκοπούνται από τις καθημερινές αφίξεις παράνομων μεταναστών από την Λιβυκή ακτής και την Αίγυπτο, χωρίς να να τους στέλνουμε πίσω όπως πράττουν οι Κύπριοι”.
Είναι γεγονός ότι καταγράφεται 134% αύξηση στις αφίξεις από το Λιβυκό πέλαγος προς τη Γαύδο, την Κρήτη, την Κάσο, τη Ρόδο λόγω της αποσταθεροποίησης στο Σουδάν και του εμφύλιου σπαραγμού στη Λιβύη.
Το ερώτημα είναι γιατί δεν ερχόμαστε σε απευθείας επαφή με Αίγυπτο και την Ανατολική Λιβύη, στην οποία ζει και βασιλεύει ο Χαφτάρ με τους Τρεις γιους του, ώστε όλοι αυτοί που μας, έρχονται να γυρνούν από εκεί που ξεκίνησαν; "
Σήμερα γίνεται γνωστό ότι η Αθήνα ετοιμάζει αποστολή επικοινωνίας με την Λιβύη, αναζητώντας λύση στο πρόβλημα των συνεχών μεταναστευτικών ροών, ειδικά από την Ανατολική πλευρά της χώρας προς την Γαύδο και την Κρήτη,
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες (newsbeast.gr), "υπάρχουν σκέψεις για επίσκεψη στην πολύπαθη αυτή χώρα κυβερνητικού κλιμακίου, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει οριστεί το πότε και ποιοι θα συμμετάσχουν.
Η Ελλάδα επιδιώκει να υπάρξει συνεννόηση με τη λιβυκή πλευρά για να περιοριστούν οι ροές αυτές προς τα ελληνικά σύνορα, αλλά και να χτιστεί ξανά μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών".
Η κατάσταση στην πρωτεύουσα Τρίπολη, είναι περίπλοκη και άκρως επικίνδυνη, σε αντίθεση με την άλλη πλευρά στην οποία κάνει κουμάντο ο Στρατάρχης Χαφτάρ με τους Τρεις γιους του.
Επίσης οι ροές προς Γαύδο και Κρήτη, ξεκινούν από την περιοχή της Βεγγάζης, που είναι εντός των ορίων της επικράτειας του Χαφτάρ, και αυτή η περιοχή μας αφορά άμεσα.
Άρα αυτό που θα ήθελε η ελληνική πλευρά, θα ήταν μια συνεννόηση πρωτίστως με την κυβέρνηση Χαφτάρ, και δευτερευόντως με την κυβέρνηση της Τρίπολης, που βάλλεται από παντού.
Οι ίδιες δημοσιογραφικές πηγές ομιλούν για συζήτηση με την Λιβύη σε ζητήματα όπως η ενέργεια και η πιθανή οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Μπορούμε να προσεγγίζουμε την Λιβύη που έχει “δύο κεφάλια” για το συμφέρον της χώρας μας, τόσο για την ανακήρυξη ΑΟΖ, όσο και για το μεταναστευτικό ζήτημα, άμεσα, πριν επέμβει η Τουρκία.
Η Λιβύη σεβάστηκε την ελληνική δυνητική ΑΟΖ νότια της Κρήτης, όταν εξέδωσε ανακοίνωση για έρευνες, και για αυτό οι Τούρκοι εξοργίστηκαν και πιέζουν την χώρα, χωρίς όμως αποτέλεσμα, λόγω της στάσης του Χαλίφα Χαφτάρ.
Πάνω από 850 χιλιάδες Σουδανοί απειλούν την Μεσόγειο
Η Λιβύη φιλοξενεί περισσότερους από 858.000 μετανάστες τους πρώτους δύο μήνες του 2025, αριθμός που αντιπροσωπεύει αύξηση 4% σε σχέση με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2024, σύμφωνα με νέα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
Η τελευταία έκθεση του Πίνακα Παρακολούθησης Εκτοπίσεων δείχνει ότι ο πληθυσμός των μεταναστών έχει αυξηθεί από 824.131 στο τέλος του περασμένου έτους, κυρίως λόγω ανθρώπων που εγκατέλειψαν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στο Σουδάν.
Οι Σουδανοί υπήκοοι αποτελούν πλέον τη μεγαλύτερη ομάδα, με 31% όλων των μεταναστών, ακολουθούμενοι από εκείνους από τον Νίγηρα (22%), την Αίγυπτο (20%) και το Τσαντ (10%). Αυτές οι τέσσερις χώρες αντιπροσωπεύουν το 83% του πληθυσμού των μεταναστών της Λιβύης, ο οποίος περιλαμβάνει άτομα από 46 διαφορετικές εθνικότητες.
Οι άνδρες αποτελούν το 78% των μεταναστών, με τις γυναίκες και τα παιδιά να αντιπροσωπεύουν το 22% του συνόλου.
Η δυτική περιοχή της Λιβύης φιλοξενεί λίγο περισσότερο από το ήμισυ όλων των μεταναστών (52%), οι οποίοι προσελκύονται από ευκαιρίες απασχόλησης στις κατασκευές και τη μεταποίηση.
Η ανατολική περιοχή φιλοξενεί το 35% του πληθυσμού των μεταναστών. Η πρωτεύουσα Τρίπολη φιλοξενεί το 15% όλων των μεταναστών, ενώ οι παράκτιες πόλεις Μισράτα και Βεγγάζη φιλοξενούν από 10%.
Πληροφορίες υπογραμμίζουν τις σοβαρές ανθρωπιστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες μεταναστών.
Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα (76%) δεν έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους και της κακής ποιότητας των υπηρεσιών.
Τα εκπαιδευτικά εμπόδια επηρεάζουν ιδιαίτερα σοβαρά τα παιδιά μετανάστες, με το 65% των παιδιών σχολικής ηλικίας να μην παρακολουθούν μαθήματα.
Η αύξηση του αριθμού των μεταναστών έρχεται καθώς η Λιβύη συνεχίζει να χρησιμεύει ως χώρα προορισμού και διέλευσης για άτομα που αναζητούν καλύτερες οικονομικές ευκαιρίες ή εγκαταλείπουν τις συγκρούσεις σε άλλα μέρη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Περιττό να τονίσουμε τον κίνδυνο που υπάρχει για την Ελλάδα, την Ιταλία και την Μεσόγειο γενικά από αυτούς τους μετανάστες.