Χοντρό και πολύπλοκο παιχνίδι παίζουν Αμερικανοί και Ρώσοι με τον ενεργειακό κόμβο που ονομάζεται Ελλάς, από την οποία τροφοδοτείται τόσο η Ευρώπη, όσο και η ίδια η χώρα μας.
Η κ.Κίμπερλι Γκίλφοϊλ που αναμένει την έγκριση της γερουσίας για να έλθει στην Ελλάδα ως πρεσβευτής των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι μία από της κύριες αποστολές της στην χώρας μας είναι το ενεργειακό ζήτημα.
Η ίδια υποψήφια πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα τόνισε τον ρόλο της Αθήνας στην αύξηση των εξαγωγών αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο στη συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας. Ο τερματικός σταθμός LNG της Ρεβυθούσας στην Ελλάδα και η κατασκευή της πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης αποθήκευσης στην Αλεξανδρούπολη επιτρέπουν στις ΗΠΑ να εξάγουν περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη», τόνισε η ίδια.
Κύρια αποστολή της ίδιας θα είναι η αποστολή αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου δια μέσω Ελλάδος στην Ευρώπη, αλλά και αύξηση της χρήσης του ίδιου αερίου στην χώρα μας.
Η κ. Γκίλφοϊλ θα θελήσει πιθανότατα να μειώσει στο ελάχιστο την ροή ρωσικού φυσικού αερίου σε Ελλάδα, Τουρκία και φυσικά την ίδια την Ευρώπη, η οποία αναζητά λύσεις αλλού, αλλά αυτές κοστίζουν τριπλάσιες τιμές.
Αυξήσαμε την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου
Από τις αρχές του 2025, η Ελλάδα αύξησε την κατανάλωση ρωσικού φυσικού αερίου κατά 4,5%.
Το RIA Novosti αναφέρει ότι η χώρα μας άρχισε να αγοράζει περισσότερο αέριο από την Ρωσία, επικαλούμενο στοιχεία από τον ελληνικό διαχειριστή συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου την ΔΕΣΦΑ.
Σύμφωνα με την εταιρεία, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, το Σιδηρόκαστρο και η Ρεβυθούσα παρέμειναν τα κύρια σημεία εισόδου φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Μέσω του πρώτου κόμβου, οι προμήθειες αυξήθηκαν σε 16,4 τεραβατώρες (συν 4,46% σε ετήσια βάση).
Η ζήτηση φυσικού αερίου στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 20%, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εισαγάγει σημαντικά περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από ό,τι την ίδια περίοδο το 2024.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 27 πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου εκφορτώθηκαν στον τερματικό σταθμό της Ρεςβιθούσας (σχεδόν διπλάσια αύξηση, σε σύγκριση με 12 ένα χρόνο νωρίτερα).
Ο όγκος του εισαγόμενου LNG αυξήθηκε κατά 64%. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το μερίδιο της Ρωσίας στη δομή των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου παραμένει σημαντικό.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, οι Ρώσοι εξαγωγείς αντιπροσώπευαν συνολικά το 17% του LNG που εισήχθη στην ΕΕ και το 11,1% του φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τον Ρώσο οικονομολόγο Ιγκόρ Γιούσκοφ, οι λόγοι για την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ήταν οι προμήθειες ενεργειακών πόρων των χωρών της ΕΕ στην Ουκρανία, η αύξηση της τρέχουσας κατανάλωσης και οι προσπάθειες των ευρωπαϊκών χωρών να γεμίσουν τις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσής τους.
Το απόλυτα σίγουρο είναι ότι ο Τραμπ θα επιδιώξει με κάθε μέσο να κόψει την ροή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ως ένα μέσω πειθούς προς τον Πούτιν, για να σταματήσει να βομβαρδίζει ανηλεώς ουκρανικές πόλεις, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα έσοδα των ΗΠΑ.