Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) θα παράσχει επιχορήγηση για την υποστήριξη των πρώτων μελετών για ένα υποθαλάσσιο έργο μεταφοράς 3 GW μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ανακοίνωσε την Τετάρτη την υπογραφή συμφωνίας επιχορήγησης με τον κατασκευαστή του έργου Elica Interconnector, μέρος του ελληνικού ομίλου Κοπελούζου.
Η συμφωνία θα καλύψει ένα μέρος του κόστους των δύο πρώτων μελετών που αφορούν, μία για τον προσδιορισμό της βέλτιστης όδευσης του υποθαλάσσιου καλωδίου, και μία άλλη που αφορά τη σχέση κόστους-οφέλους και την τεχνική ανάλυση.
Τα κεφάλαια για τις αρχικές μελέτες θα προέλθουν από τον Συμβουλευτικό Κόμβο InvestEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του οποίου η EBRD είναι βασικός εταίρος υλοποίησης.
Το έργο διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας Αιγύπτου-Ελλάδας (GREGY) προβλέπει την εγκατάσταση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 950 χιλιομέτρων (590 μιλίων) για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από περίπου 9,5 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα οποία θα αναπτυχθούν στην Αίγυπτο, στην Κρήτη αρχικά και μέσω ηπειρωτικής Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Μέρος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών της ελληνικής βιομηχανίας.
Ο διάδρομος πράσινης ενέργειας αναμένεται να συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και στην εξοικονόμηση 10 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
Το GREGY περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Έργων Κοινού/Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PCI/PMI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το έτερο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα σε Ισραήλ-Κύπρο-Ελλάδα χώρες με υποβρύχια και χερσαία καλώδια είναι 1.208 χλμ., εκ των οποίων τα 898 χλμ. αφορούν το τμήμα Κρήτης – Κύπρου.
Το μήκος της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στις τρεις χώρες με υποβρύχια και χερσαία καλώδια είναι 1.208 χλμ., εκ των οποίων τα 898 χλμ. αφορούν το τμήμα Κρήτης – Κύπρου. Η μεταφορική ισχύς του είναι στα 1.000 MW (Μεγαβάτ), η τάση είναι στα 500 Kv και το μέγιστο βάθος πόντισης των καλωδίων φτάνει και τα 3.000 μέτρα. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου είναι στα 1,9 δισ. ευρώ.
Εδώ, Ελλάδα και η Κύπρος ισχυροποιούνται γεωπολιτικά σε μια περιοχή η οποία είναι αντιμέτωπη με τέτοιες προκλήσεις τόσο από τη μεριά της Τουρκίας όσο και από άλλους αστάθμητους παράγοντες της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου
Σε όλα αυτά φυσικά, αντιτίθεται το καθεστώς Ερντογάν, που έχει χαράξει δυτική ΑΟΖ πάνω σε θαλάσσιες περιοχές που δεν είναι φυσικά τουρκικές, και δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν.
Οι λεκτικές απειλές και τα σχέδια Τουρκίας και Λιβύης, είναι απλά προπέτασμα καπνού σε εγκεκριμένα σχέδια μεταφοράς πολύτιμης ηλεκτρικής ενέργειας από Ισραήλ και Αίγυπτο στην Ευρώπη, για τις οποίες οι Τούρκοι δεν μπορούν και δεν θα κάνουν οτιδήποτε εναντίον τους.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τον αγωγό East Med που θα συνδεθεί με Σαουδική Αραβία τότε μπορούμε να κατανοήσουμε ολίγο το τεράστιο γεωπολιτικό μέγεθος αυτών των προγραμμάτων, πρωτίστως για την Ελλάδα, και μετά για την Ευρώπη.
Όλα αυτά τα έργα θα φέρουν άμεσα ισχυρές στρατιωτικές συμμαχίες της χώρας μας, όχι μόνο με Ισραήλ και Αίγυπτο, αλλά και με τις υπόλοιπες της περιοχής ενάντια στα τουρκικά σχέδια, τα οποία ουδείς θέλει να υλοποιηθούν.