Ενέργεια

Η σύνδεση φυσικού αερίου Βουλγαρίας-Ελλάδας λαμβάνει τις τελικές άδειες λειτουργίας

Ο σύνδεσμος φυσικού αερίου, ο οποίος θα επιτρέψει τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ), έλαβε την Πράξη 16 στη Βουλγαρία και την άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα, ανέφερε η ICGB σε χωριστές δηλώσεις την Τετάρτη.

Στη Βουλγαρία, η άδεια εκδόθηκε μετά από συντονισμένες εργασίες με 27 φορείς, σύμφωνα με την ICGB, η οποία στα τέλη του περασμένου έτους έλαβε άδεια 35ετούς διάρκειας για τη μεταφορά φυσικού αερίου στο έδαφος της Βουλγαρίας.

"Το έγγραφο αυτό μας επιτρέπει να ξεκινήσουμε τις εμπορικές δραστηριότητες εγκαίρως για τη νέα περίοδο θέρμανσης, η οποία ήταν η κορυφαία προτεραιότητα όλων των μερών που εμπλέκονται στην υλοποίηση της διασύνδεσης", δήλωσαν οι εκτελεστικοί διευθυντές της ICGB Teodora Georgieva και Γεώργιος Satlas.

Η διασύνδεση φυσικού αερίου θα επιτρέψει πρόσθετες εισαγωγές φυσικού αερίου στη Βουλγαρία στο πλαίσιο σύμβασης με το Αζερμπαϊτζάν ύψους 1 δισ. δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, καθώς και τη ροή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τερματικούς σταθμούς στην Ελλάδα και την Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η λειτουργία της IGB αναμένεται να μειώσει τη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στη Βουλγαρία κατά 32% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, σε περίπου 240 λέβα (118,52 δολάρια/122,71 ευρώ) ανά MWh, δήλωσε την Τετάρτη η διευθύνουσα σύμβουλος του δημόσιου προμηθευτή Bulgargaz Denitsa Zlateva.

Η σύνδεση φυσικού αερίου μήκους 182 χιλιομέτρων, αξίας 220 εκατομμυρίων ευρώ (212,5 εκατ. δολαρίων), συνδέει το ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή της Κομοτηνής με το βουλγαρικό δίκτυο φυσικού αερίου κοντά στη Στάρα Ζαγόρα, συνδέοντας άμεσα τους υφιστάμενους αγωγούς με τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου. Η τρέχουσα δυναμικότητά της είναι 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως, με 1,57 bcm/έτος να έχουν ήδη διατεθεί στο πλαίσιο 25ετών συμφωνιών με διανομείς φυσικού αερίου. Η ICGB ετοιμάζεται να ξεκινήσει δημοπρασίες για την υπόλοιπη χωρητικότητα μόλις ο αγωγός τεθεί σε λειτουργία.

Η κατασκευή του IGB, μιας στρατηγικής σημασίας μονάδας που σχεδιάζεται εδώ και 13 χρόνια, ξεκίνησε στις αρχές του 2020 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο. Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, η θέση του σε λειτουργία ήταν εξαιρετικά σημαντική για τη Βουλγαρία. Η τελευταία προσπαθεί να διαφοροποιήσει την προμήθειά της σε φυσικό αέριο από τότε που η ρωσική Gazprom σταμάτησε τις παραδόσεις στα τέλη Απριλίου, παρά το συμβόλαιο που ισχύει μέχρι τον Δεκέμβριο.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Nicolae Ciuca δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι ο αγωγός θα επιτρέψει στη Ρουμανία να παρέχει φυσικό αέριο στην Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Τον Φεβρουάριο, η Σερβία άρχισε να κατασκευάζει μια σύνδεση 1,8 δισ. κ.μ. με το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2023. Η Σερβία, η οποία εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία για προμήθειες φυσικού αερίου, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με το Αζερμπαϊτζάν το καλοκαίρι για να διερευνήσει πιθανές παραδόσεις για το επόμενο έτος.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ