Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Γαλλο-αιγυπτιακό σενάριο στοχοποιεί την Τουρκία - Συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων στην Ερυθρά Θάλασσα

Eδώ και ημέρες οι Γάλλοι έχουν ''απλωθεί'' στην Α. Μεσόγειο, όπου διεξάγουν ναυτικές ασκήσεις με συμμαχικές χώρες. Ελλάδα, Γαλλία και Αίγυπτος ενώνονται και δημιουργούν κοινό μέτωπο κατά του εχθρού, δηλαδή της Τουρκίας. 

Οι ναυτικές δυνάμεις της Αιγύπτου και της Γαλλίας πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις τη Δευτέρα στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων.


 
Από την αιγυπτιακή πλευρά, τα πολεμικά πλοία που συμμετείχαν είναι η φρεγάτα "Sharm El Sheikh" και η κορβέτα "Abou Qir." Από την γαλλική πλευρά συμμετείχε το ελικοπτεροφόρο "TONNERRE" και η φρεγάτα "SURCOUF".

Οι ασκήσεις αφορούν κοινές προσπάθειες των δύο χωρών να ενισχύσουν την στρατιωτική τους συνεργασία, με τρόπο που θα συμβάλλει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων μάχης και της επιχειρησιακής λειτουργίας των μάχιμων μονάδων τους στο άκρως επικίνδυνο ναυτικό πεδίο της Ερυθράς Θάλασσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κοινή αυτή άσκηση δεν ήταν προγραμματισμένη και ουσιαστικά αποφασίσθηκε ως μήνυμα-προειδοποίηση προς την Τουρκία.  

Μην ξεχνάμε, πως μετά την Κίνα, τα ΗΑΕ αλλά και τις ΗΠΑ, η Τουρκία είναι η επόμενη χώρα όπου απέκτησε βάσεις στην Ερυθρά θάλασσα, μεταφέροντας στρατεύματα στο Σουδάν. Μια κίνηση η οποία έφερε εκνευρισμό στην Αίγυπτο αλλά και τα ΗΑΕ, αφού η Τουρκία μετά τη μεταφορά στρατευμάτων στο Κατάρ άνοιξε τα πολεμικά φτερά της και στην Ερυθρά θάλασσα. 

Η Τουρκία μετά τη συμφωνία που υπέγραψε με το Κατάρ το 2014, κατάφερε να αποκτήσει στρατιωτική βάση την οποία και προγραμματίζει να εδραιώσει ακόμη περισσότερο μεταφέροντας περισσότερους Τούρκους στρατιώτες. Η Σομαλία είναι η δεύτερη στρατιωτική βάση της Τουρκίας, όπου διατηρεί στρατιωτική βάση εκπαίδευσης και μόλις πρόσφατα το Σουδάν όπου ήδη λειτουργεί στρατόπεδο εκπαίδευσης μαχητών.   

Οι κινήσεις αυτές δεν είναι τυχαίες, αφού η Τουρκία διεκδικεί έναν ρόλο ηγεμονικό και με μελετημένες και σταθερές κινήσεις φαίνεται να καταφέρνει μέχρι στιγμής να πετυχαίνει αυτό που θέλει.    


  
Ανησυχία Τούρκων  

 

Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι αναφέρουν πως οι  ΗΠΑ συνεχίζουν να χαρίζουν όπλα για την στρατιωτική ενδυνάμωση της Ελλάδας.

''Καθώς η Ελλάδα παρέχει στις ΗΠΑ στρατιωτικές βάσεις σε διάφορες περιοχές, η Αμερική δεν παραμένει αδρανής και δεν αφήνει αναπάντητη αυτήν την κίνηση της Ελλάδας. Οι ΗΠΑ όπως έχουν κάνει και στο παρελθόν, ετοιμάζονται να παραχωρήσουν στην Ελλάδα ένα τμήμα από το πλεονάζον στρατιωτικό υλικό.'' 

 Τα όπλα τα οποία σχεδιάζουν να δωρίσουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι τα εξής :

  • 9 τεμάχια AH-64D Απάτσι επιθετικά ελικόπτερα
  • 50 τεμάχια OH-58D επιθετικά ελικόπτερα.
  • 350 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M-2A2
  • 60 εκτοξευτές ρουκετών MLRS
  • 120 τεμάχια M-109A5  αυτοκινούμενα πυροβόλα
  • Άγνωστο αριθμό πυροβόλων Χόβιτζερ  (Μ-198/M-119)
  • Άγνωστο αριθμό φορτηγών  HEMTT που μεταφέρουν πυρομαχικά
  • Άγνωστο αριθμό θωρακισμένων οχημάτων μεταφορά προσωπικού MRAP

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ