Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Σε διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Τουρκία για παραγωγή βλημάτων πυροβολικού 155 χιλ με αποδέκτη την Ουκρανία-Οι προβληματισμοί της Ελλάδας

O πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση,  με τον Ρωσικό στρατό να καταγράφει τοπικής σημασίας νίκες στο πεδίο της μάχης, καταδεικνύοντας έτσι την σημασία της ποσοτικής υπεροχής σε ανθρώπινο δυναμικό-οπλικά συστήματα και πυρομαχικά, που έχει  ένανατι του Ουκρανικού.

Η λεπτή ισορροπία μεταξύ ποιοτικής και ποσοτικής υπεροχής σε ένα σύγχρονο πόλεμο

Αποδεικνύεται έτσι ότι σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης, η ποιοτική υπεροχή σε οπλικά συστήματα-μέσα -πυρομαχικά δεν αρκεί από μόνη της για να χαρίσει τη νίκη, έναντι ενός αντιπάλου που είναι  ελαφρώς κατώτερος ποιοτικά  αλλά συντριπτικά ανώτερος ποσοτικά, ο οποίος τελικά θα κυριαρχήσει.

Αντιλαμβανόμενοι τα παραπάνω ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, σπεύδουν να ενισχύσουν την παραγωγή τους σε πυρομαχικά πρωτίστως προκειμένου να ενισχύσουν την Ουκρανία, η οποία υστερεί σημαντικά έναντι της Ρωσίας στον εν λόγω τομέα.

Διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Τουρκίας για αύξηση της παραγωγής βλημάτων πυροβολικού 155 χιλ με αποδέκτη την Ουκρανία

"Οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται να αυξήσουν τις αγορές εκρηκτικών από την Τουρκία για να ενισχύσουν την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού εν μέσω των προσπαθειών των συμμάχων να παράσχουν στην Ουκρανία πυρομαχικά, ανέφερε το Bloomberg στις 27 Μαρτίου, επικαλούμενο ανώνυμους αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα", αναφέρει σε σχετικό με το θέμα άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

"Η Ουκρανία αντιμετωπίζει κρίσιμες ελλείψεις πυρομαχικών, καθώς η χρηματοδότηση 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ παραμένει κολλημένη στο Κογκρέσο. Οι καθυστερήσεις στη στρατιωτική βοήθεια είχαν ήδη άμεσο αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης, συμβάλλοντας  καθοριστικά στην απώλεια της πόλης Avdiivka.

Οι τουρκικές προμήθειες τρινιτροτολουολίου (TNT) και νιτρογουανιδίνης, η οποία χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη, θα ήταν «κρίσιμες» για την παραγωγή βλημάτων 155 χιλιοστών του ΝΑΤΟ και θα μπορούσαν ενδεχομένως να τριπλασιάσουν την παραγωγή, ανέφεραν πηγές στο Bloomberg.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι γραμμές παραγωγής της τουρκικής αμυντικής εταιρείας Repkon αναμένεται να παράγουν περίπου το 30% όλων των πυρομαχικών πυροβολικού των 155 χλστ.

Το Πεντάγωνο αγόρασε επίσης 116.000 βλήματα από την τουρκική εταιρεία "Arca Defense" για παραδόσεις φέτος, με περαιτέρω αγορές να αναμένονται το επόμενο έτος, ανέφεραν πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Δυτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο Bloomberg ότι η παραγωγή πυρομαχικών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα μπορούσε να «αυξηθεί σημαντικά» το 2025 και το επόμενο έτος, καθώς μεγάλες αμυντικές εταιρείες και μικρότεροι προμηθευτές αρχίζουν να αυξάνουν την παραγωγή.

Η Ρωσία παράγει σχεδόν 250.000 πυρομαχικά πυροβολικού μηνιαίως, ή περίπου 3 εκατομμύρια ετησίως, που είναι σχεδόν τριπλάσια από όσα μπορούν να στείλουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη στην Ουκρανία, ανέφερε το CNN, επικαλούμενο εκτιμήσεις πληροφοριών του ΝΑΤΟ και ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν το θέμα. "

Οι κινήσεις της Ελλάδας

Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι η αμυντική βιομηχανία των γειτόνων θα αποτελέσει βασικότατο πυλώνα του ΝΑΤΟ στην παραγωγή βλημάτων πυροβολικού 155χλσ, ενισχύοντας την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Αυτό μετουσιώνεται σε ισχυροποίηση της θέσης της Τουρκίας στους κόλπους της Συμμαχίας, γεγονός το οποίο σίγουρα θα τύχει της δέουσας εκμετάλλευσης από το καθεστώς Ερντογάν, για την προώθηση των σχεδιασμών και επιδιώξεών του, οι οποίοι στην πλειονότητά τους έχουν αποδέκτες Ελλάδα και Κύπρο.

Πέρααν αυτών αντιλαμβανόμαστε ότι οι δυνατότητες παραγωγής πυρομαχικών της Τουρκίας είναι λίαν υψηλές, γεγονός που υποδηλώνει αυτάρκεια αλλά και δημιουργία μεγάλου stock, το οποίο χρειάζεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που θα διαρκέσουν.

Ειδικότερα το τελευταίο είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει τη χώρα μας, η οποία θα πρέπει να προμηθευτεί σημαντικές ποσότητες πυρομαχικών άμεσα και να τις προωθήσει σε Έβρο και νησιά, αφού πλέον των ανωτέρω ο πόλεμος στην Ουκρανία χαρακτηρίζεται από υπερκαταναλώσεις πυρομαχικών, καταδεικνύοντας την ανάγκη επανεξέτασης της ημερήσιας κλίμακας κατανάλωσης αυτών και την λήψη διορθωτικών μέτρων.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ