Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ο Ερντογάν στρατολόγησε Τούρκο κληρικό στον οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για σωματεμπορία- Στοχοποιούν ελληνορθόδοξη κοινότητα και Πατριαρχείο

Ο Τούρκος κληρικός Ahmet Mahmut Ünlü, ένας γυναικάς που αντιμετώπισε κατηγορίες για εμπορία ανθρώπων και σεξουαλικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων υποθέσεων που εκτείνονταν στο Μαρόκο και το Ουζμπεκιστάν, και φυλακίστηκε σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, επιστρατεύτηκε από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να επηρεάσει την κοινή γνώμη στην Τουρκία

Εμφανιζόμενος σε πολλαπλά δίκτυα για να προωθήσει τα σημεία συζήτησης του καθεστώτος Ερντογάν, συχνά συνυφασμένα με θρησκευτικές αφηγήσεις, ο 58χρονος Ünlü, ο οποίος κατά κόσμον αναφέρεται ως Cübbeli Ahmet Hoca, αφιέρωσε σημαντικό χρόνο στην κριτική μειονοτικών ομάδων, ιδίως της ελληνορθόδοξης κοινότητας, των Εβραίων και των Αρμενίων στην Τουρκία, ενώ παράλληλα στοχοποιούσε με σφοδρότητα τους επικριτές του Ερντογάν. Κατά τη διαδικασία αυτή, ενισχύει τις ξενοφοβικές θεωρίες συνωμοσίας που έχουν γίνει συνώνυμες με την κυρίαρχη αφήγηση της κυβέρνησης Ερντογάν και των εθνικιστών/νεοεθνικιστών συμμάχων της, αποκαλύπτει η έρευνα του Nordic Monitor.

Κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του στο φιλοκυβερνητικό CNN Turk στις 4 Σεπτεμβρίου 2023, ο Ünlü υποστήριξε ότι υπάρχουν Τούρκοι που συνεργάζονται προδοτικά με τους Εβραίους, με στόχο τη διχοτόμηση της Τουρκίας και την παραχώρηση ορισμένων επαρχιών για προσάρτηση, ώστε να εκπληρωθούν οι φιλοδοξίες των Σιωνιστών και τα υποσχόμενα εδάφη τους. Ο Ünlü είναι γνωστός για την αντισημιτική του στάση, υποστηρίζοντας ότι οι Εβραίοι είναι υπεύθυνοι για όλα τα κακά και τις κακοτοπιές του κόσμου. Προπαγανδίζει αυτές τις απόψεις όχι μόνο μέσω των εθνικών τηλεοπτικών δικτύων αλλά και στο προσωπικό του κανάλι στο YouTube, το οποίο διαθέτει 1,5 εκατομμύριο οπαδούς και προβάλλει τα ιδιωτικά του κηρύγματα προς το εκκλησίασμά του.

Με την πάροδο των ετών έχει στρέψει σταθερά την προσοχή του προς το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο που βρίσκεται στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, όπου ο Ünlü και το ποίμνιό του έχουν επίσης καθιερώσει την παρουσία τους. Υποστηρίζει ότι το πατριαρχείο έχει αποκτήσει κρυφά ακίνητα στη γειτονιά με οικονομική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα, με την υποτιθέμενη πρόθεση να μετατρέψει την κατά κύριο λόγο μουσουλμανική συνοικία σε χριστιανική. Συμβουλεύει τους ιδιώτες να μην πωλούν τα ακίνητά τους σε ξένους, υποστηρίζοντας ότι οι πωλήσεις πρέπει να αφορούν αποκλειστικά μουσουλμάνους. Σε ένα ξεχωριστό κήρυγμα, έκανε μάλιστα μια πρόβλεψη ότι οι μουσουλμάνοι θα κατακτήσουν το Βατικανό και τη Ρώμη.

Ο Ünlü περιλαμβάνει επίσης τους αντιπάλους του Ερντογάν και τους επικριτές του εντός των μουσουλμανικών ομάδων στον κατάλογο των στόχων του. Έχει επικρίνει συστηματικά τον Φετουλάχ Γκιουλέν, έναν μουσουλμάνο κληρικό με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, για την προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου και των πρωτοβουλιών προσέγγισης, υποστηρίζοντας ότι οι προσπάθειες αυτές αποσκοπούν στην υπονόμευση του Ισλάμ. Οι Κούρδοι που δεν υποστηρίζουν την κυβέρνηση Ερντογάν δέχονται επίσης το μερίδιό τους στην κριτική του κληρικού.

Η επίμονη εκστρατεία υπό την ηγεσία του Ünlü υποστηρίζεται από μια μυστική συμφωνία που συνήψε με τον πρόεδρο Ερντογάν μέσω του δικηγόρου του, Fatih Oğuz, κάποια στιγμή το 2012, μετά την παραπομπή του σε δίκη για κατηγορίες που σχετίζονται με την εμπορία σεξουαλικών αγαθών και άλλα ποινικά αδικήματα. Στην κατάθεσή του ενώπιον του 2ου Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου Ισπάρτας στις 16 Αυγούστου 2017, ο δικηγόρος του αποκάλυψε ότι είχε συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον Ερντογάν στο παλάτι Beylerbeyi για να συζητήσει την υπόθεση του πελάτη του και να ενημερώσει τον πρόεδρο. Η συμφωνία αυτή οδήγησε τελικά στην αθώωση του κληρικού, με τον Ερντογάν να παρεμβαίνει για να επηρεάσει τη δικαστική διαδικασία. Η αθώωση ήρθε ένα μήνα μετά τη συνάντηση του κληρικού με τον Ερντογάν, τον Φεβρουάριο του 2016.

Τα πρώτα δημόσια στοιχεία για τη συνεργασία μεταξύ του Ερντογάν και του κληρικού ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των ερευνών για διαφθορά το 2013. Οι έρευνες αυτές ενέπλεξαν τον τότε πρωθυπουργό Ερντογάν και τους στενούς του συνεργάτες σε δραστηριότητες που σχετίζονταν με την αποφυγή κυρώσεων, οι οποίες περιλάμβαναν έναν έμπορο χρυσού που ξέπλενε χρήματα για λογαριασμό του ιρανικού καθεστώτος δωροδοκώντας Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας η αστυνομία απέκτησε μια υποκλοπή με ημερομηνία 29 Νοεμβρίου 2013, η οποία κατέγραφε μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του κληρικού και του Ερντογάν. Η συνομιλία αυτή αποκάλυψε τον συντονισμό τους για τη στρατηγική μιας δημόσιας εκστρατείας, με τον Ερντογάν να δίνει οδηγίες στον Ünlü για το τι να πει και πώς να το πει, με αποτέλεσμα την ευνοϊκή ανταπόκριση του κληρικού.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, μόλις μια ημέρα μετά από αυτή την τηλεφωνική συνομιλία, ο Ünlü επικοινώνησε με τον Mehmet Fatih Saraç, μια εξέχουσα προσωπικότητα με ισλαμιστικές διασυνδέσεις που κατείχε θέση εξουσίας σε ένα σημαντικό μέσο ενημέρωσης. Ο Ünlü ενημέρωσε τον Saraç για τη συνομιλία του με τον Ερντογάν και συζήτησε τις λεπτομέρειες ενός επερχόμενου προγράμματος που είχε προγραμματιστεί να μεταδοθεί από το τηλεοπτικό δίκτυο του πρακτορείου.

Μια έρευνα ιστορικού που διεξήγαγε το Nordic Monitor αποκάλυψε ότι ο Ünlü αντιμετώπισε σοβαρά νομικά προβλήματα στο παρελθόν. Συνελήφθη, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και στη συνέχεια δικάστηκε με την κατηγορία της υποκίνησης μίσους και εχθρότητας με βάση θρησκευτικές διαφορές. Στις 17 Δεκεμβρίου 2000 το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο, με αποτέλεσμα τη φυλάκισή του για σχεδόν τρία χρόνια. Η ετυμηγορία στη συνέχεια επικυρώθηκε κατόπιν έφεσης στις 21 Ιουνίου 2001.

Τα αδιάσειστα στοιχεία εναντίον του Ünlü είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψή του και την επακόλουθη απαγγελία κατηγοριών, γεγονός που ώθησε το δικαστήριο να διατάξει την προφυλάκισή του. Παρά τις αυξανόμενες αποδείξεις εναντίον του, ο κληρικός αρνήθηκε σθεναρά κάθε αδίκημα, ισχυριζόμενος ότι ήταν θύμα μιας συνωμοσίας που ενορχηστρώθηκε από Εβραίους, το ελληνορθόδοξο πατριαρχείο και μη μουσουλμάνους, με στόχο να αμαυρωθεί η φήμη του. Σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουν υποστήριξη, η σύζυγός του και οι συνεργάτες του υποκίνησαν διαμαρτυρίες, συσπειρώνοντας τους οπαδούς του κληρικού να βγουν στους δρόμους για διαδηλώσεις.

Η κινητοποίηση των οπαδών του Ünlü προκάλεσε ανησυχίες στην αστυνομία, ιδίως όσον αφορά το ενδεχόμενο αντιδράσεων κατά μειονοτικών ομάδων και μη μουσουλμάνων στην πόλη. Ο αξιωματικός της αστυνομικής υπηρεσίας πληροφοριών Ubeydullah Çelik, κατά την κατάθεσή του στις 4 Ιανουαρίου 2018 στο 13ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, ανέπτυξε αυτές τις ανησυχίες. Εξήγησε ότι η αστυνομία είχε αρχίσει να επαγρυπνεί για το ενδεχόμενο βίαιων περιστατικών με στόχο μη μουσουλμάνους. Για να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα, η αστυνομία είχε λάβει ένταλμα από δικαστή για την παρακολούθηση του τηλεφώνου της συζύγου του κληρικού, Mine Ünlü, καθώς ο κληρικός χρησιμοποιούσε το τηλέφωνό της για να συντονίζει τις δραστηριότητές του και να κινητοποιεί τους υποστηρικτές του.

Η εκστρατεία αυτή είχε ήδη προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των κατοίκων της γειτονιάς Φατίχ, οδηγώντας σε διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι. Ωστόσο, η αστυνομία μπόρεσε να αποτρέψει πιθανές προκλήσεις λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα μετά τη συλλογή πληροφοριών μέσω υποκλοπών που πραγματοποίησε η μονάδα πληροφοριών της αστυνομίας.

Ως ένδειξη εκτίμησης της υποστήριξής του προς την κυβέρνηση, ο πρόεδρος Ερντογάν κατάφερε να ξεπλύνει τα εγκλήματα του Ünlü. Ως αποτέλεσμα, ο κληρικός αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες τον Μάρτιο του 2016, αφού η επιτροπή δικαστών που εξέτασε την υπόθεση αντικαταστάθηκε από πιστούς του Ερντογάν, παρόλο που υπήρχαν σημαντικές αποδείξεις εναντίον του. Η απόφαση του δικαστηρίου είχε ως αποτέλεσμα την καταδίκη μόνο του αρχηγού της συμμορίας, του Νετζάτ Εργκίν, ο οποίος έλαβε ως τιμωρία ένα ονομαστικό πρόστιμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ