Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Οι Τούρκοι τοποθετούν τους αντιπλοϊκούς πυραύλους ATMACA σε 11 πλοία τους-Τι επιδιώκουν στο Αιγαίο;

Το τελευταίο χρονικό διαστημα και ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Λιθουανία, διαπιστώνουμε μια επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ελλάδας και μια πρόθεση επίλυσης προβλημάτων στις σχέσεις των δύο χωρών, η οποία ας μην γελιόμαστε, είναι αποτέλεσμα της άρσης των ενστάσεων του Ερντογάν για αποδοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και της "επικείμενης" αγοράς 40 Αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών  F-16 Block-70 και 80 κιτι εκσυγχρονισμού για ισάριθμα "γερασμένα" F-16 της τουρκικής πολεμικής Αεροπορίας.

Η κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά και οι "πολεμικές προετοιμασίες" της Τουρκίας

Ωστόσο μέχρι στιγμής ούτε η ένταξη της Σουηδίας έχει επικυρωθεί από την τουρκική βουλή, αφού ο Ερντογάν θα την φέρει προς ψήφιση το Φθινόπωρο, αλλά ούτε και οι ΗΠΑ έχουν προβεί στην πώληση των F-16 στην Τουρκία,οπότε και τα δύο(2) θέματα εξακολουθούν να είναι "ανοιχτά", ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος "αναμένει" έμμεσα από την Ουάσιγκτον , μέσω ΔΝΤ δισεκατομμύρια δολάρια για στήριξη της οικονομίας του.

Παρόλα αυτά η Τουρκία, ασκεί Σχηματισμούς της Στρατιάς Αιγαίου σε αποβατικές και αεροκίνητες επιχειρήσεις (19η Ταξιαρχία Καταδρομών), "φωτογραφίζοντας"  δοκιμές σχεδίων κατάληψης των νησιών μας, δεν έχει κάνει βήμα πίσω αναφορικά με τις διεκδικήσεις της σε βάρος μας, δεν έχει άρει το casus Belli σε βάρος της Ελλάδας, ενώ η αμυντική της βιομηχανία συνεχίζει με φρενήρεις ρυθμούς να εξοπλίζει τις Τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις.  

Είναι γεγονός  ότι η Τουρκική Αμυντική βιομηχανία αναπτύχθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια  9 χρόνια ,επιχειρώντας απεξάρτηση σε σημαντικό βαθμό της χώρας της από την αγορά οπλικών συστημάτων, μέσων και πυρομαχικών απευθείας από άλλες χώρες.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που δείχνει, ότι αν οι Τούρκοι δεν πάρουν αυτά που θέλουν από τις ΗΠΑ και δεν πετύχουν υπαναχώρηση των θέσεων μας σε Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο και Κυπριακό, θα είναι έτοιμοι για πρόκληση ακόμη μεγαλύτερων εντάσεων με την Ελλάδα από εκείνες του 2020.

Πρός επίρρωση των ανωτέρω, άρθρο τουρκικού ΜΜΕ , έγκριτου σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας αναφέρει τα εξής:

Οι Τούρκοι τοποθετούν τους αντιπλοϊκούς πυραύλους ATMACA σε 11 πλοία τους έως το 2027

"Στο πλαίσιο της σύμβασης που υπογράφηκε μεταξύ της Roketsan και της STM, η ενσωμάτωση ATMACA  αντιπλοϊκών πυραύλων  θα πραγματοποιηθεί σε 11 πλατφόρμες (πλοία).

Ο Özgür Güleryüz, Γενικός Διευθυντής της STM, έκανε σημαντικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης SAHA MBA. Σύμφωνα με τη δήλωση του Güleryüz, υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ της Roketsan και της STM για την ενσωμάτωση των αντιπλοϊκών πυραύλων ATMACA σε πλατφόρμες  που βρίσκονται στον κατάλογο της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο της σύμβασης που υπογράφηκε  οι δραστηριότητες ένταξης προγραμματίζονται να ολοκληρωθούν έως τις 11 Απριλίου 2027.

Οι πλατφόρμες που θα φέρουν τον αντιπλοϊκό πύραυλο ATMACA καθορίστηκαν από την Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών και τη Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων.

Υπολογίζεται ότι στις επίμαχες εξέδρες συγκαταλέγονται και φρεγάτες κλάσης BARBAROS και μερικές κανονιοφόροι.

Ο Özgür Güleryüz τόνισε ότι οι δραστηριότητες του έργου συνεχίζονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης.

 Ο Αντιπλοϊκός πύραυλος ATMACA

Το ATMACA  ξεκίνησε το 2009 με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες αντιπλοϊκών πυραύλων της Διοίκησης Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων με εγχώριους και εθνικούς πόρους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βεληνεκές 250+ χλμ ATMACA Anti-Ship Missile with Active Radar Seeker (AR), που αναπτύχθηκε υπό την κύρια ανάδοχη εταιρεία της Roketsan, εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά από το MİLGEM TCG KINALIADA (F-514) Corvette τον Νοέμβριο του 2019 , μετά από εκτεταμένες δοκιμαστικές δραστηριότητες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής βολής, το ATMACA χτύπησε με επιτυχία έναν σταθερό στόχο στην επιφάνεια της θάλασσας.

Κατά τη διάρκεια άλλης δοκιμής που διεξήχθη στις 18 Ιουνίου 2021, ο πύραυλος ATMACA εκτοξεύτηκε από την Κορβέτα KINALIADA και χτύπησε για πρώτη φορά στόχο που ήταν πλοίο.

Το πλοίο στόχος βυθίστηκε μετά από χτύπημα από τον πύραυλο ATMACA.

Πρόσφατα, ο ATMACA μπήκε επίσημα στην απογραφή του Τουρκικού Ναυτικού.

 Δεδομένου ότι έχει χαμηλή διατομή ραντάρ και Super Sea Skimming, δηλαδή μπορεί να πετάξει κοντά στην επιφάνεια του νερού, ο στόχος μπορεί να εντοπιστεί από την πλατφόρμα από απόσταση 18-20 χιλιομέτρων. Με βάση την ταχύτητα του ATMACA των 0,85 Mach, αυτό δίνει στο πλήρωμα του πλοίου στόχο πολύ περιορισμένο χρόνο αντίδρασης. Για το λόγο αυτό, πιστεύεται ότι η πλατφόρμα που στοχεύει ο ATMACA δεν θα μπορέσει να εξαλείψει εύκολα τον πύραυλο.

Αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των αναγκών των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων, και διαθέτει τη δυνατότητα "Προηγμένου 3D Σχεδιασμού Αποστολών".

Χάρη σε αυτό το χαρακτηριστικό, οι χειριστές του ATMACA μπορούν να σχεδιάσουν εκ των προτέρων τη διαδρομή που θα ακολουθήσει  μέχρι τον προορισμό της, προσθέτοντας σκέλη της διαδρομής.

Ταυτόχρονα, το ATMACA, η οποία διαθέτει το KEMENT Tactical Data Link που αναπτύχθηκε από τη Meteksan Defense, μπορεί να ενημερώσει τις πληροφορίες διαδρομής της ακόμη και μετά την εκτόξευση.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το εχθρικό πλοίο- στόχος βρίσκεται πίσω από ένα νησί  του Αιγαίου, χάρη στο Super Sea Skimming, ο ATMACA,  θα μπορεί να κάνει το γύρο του νησιού που βρίσκεται μπροστά από την πλατφόρμα στόχο ή να καταστρέψει τον στόχο ανεβοκατεβαίνοντας ξαφνικά.

Tι επιδιώκουν οι Τούρκοι με τους ATMACA στο Αιγαίο;

Οι Τούρκοι επιχειρούν να δημιουργήσουν με τους ATMACA στο Αιγαίο, συνθήκες άρνηση περιοχής (area denial) σε τμήματα του ή ακόμη και άρνηση πρόσβασης (anti-access ) σε μεγάλο τμήμα του Αρχιπελάγους, για το Πολεμικό Ναυτικό μας.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι σε έγκριτο  τουρκικό twitter για θέματα αμυντικής βιομηχανίας αναφέρεται:

"Εάν το σύστημα παράκτιας άμυνας ATMACA, που αναπτύχθηκε από τη Roketsan, αναπτυχθεί στις ακτές με τη μορφή 7 χωριστών συστοιχιών, η περιοχή επιρροής που πρέπει να επιτευχθεί φαίνεται παρακάτω.

Το παράκτιο σύστημα άμυνας ATMACA θα μπορεί να ελέγχει  στο 60% της Μαύρης Θάλασσας και στο 85% του Αιγαίου"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ