Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Αδιαμφισβήτητη η ελληνική αεροπορική κυριαρχία: Rafale νίκησε “κατά κράτος” F-22 Raptor σε άσκηση- Πολλαπλασιαστές ισχύος τα γαλλικά μαχητικά

Τα Rafale της 114 Πτέρυγα Μάχης, θεωρούνται τα αεροσκάφη που θα βάλουν τους φρουρούς του Αιγαίου σε μια νέα εποχή. Η ονομασία του στα ελληνικά μεταφράζεται σε «ριπή ανέμου», ένας χαρακτηρισμός, που ταιριάζει πλήρως με την καταιγιστική δράση του στους αιθέρες και στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Λίγο ή πολύ οι τύποι των αμερικανικής προέλευσης μαχητικών είναι όμοιοι σε Ελλάδα και Τουρκία, έτσι η παρουσία γαλλικών μαχητικών, αρχικά με τα Mirage F1, στη συνέχεια με την απόκτηση των πιο εξελιγμένων 3ης και 4ης Γενιάς εκδόσεων των μαχητικών Mirage 2000, έχει εκτιμηθεί πως δίνει ένα πλεονέκτημα στο Αιγαίο.

Αυτό συμβαίνει αφού το εκάστοτε γαλλικό μαχητικό είναι ένα αεροσκάφος που δεν «γνωρίζει» η άλλη πλευρά.

Οι δημιουργοί του Rafale,  ισχυρίζονται πως το μαχητικό τους αν και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αμιγώς stealth, κάτι που αποδίδεται σήμερα στα αμερικανικά μαχητικά F-35 και F-22 από τα οποία μόνο το πρώτο εξάγεται εκτός ΗΠΑ ( όλο και πιο κοντά στην απόκτησή του από την Ελλάδα), έχει πολλά στοιχεία που το καθιστούν δύσκολο στον εντοπισμό όπως εξωτερικά υλικά κατασκευής, ειδικό σχεδιασμό της εισαγωγής του αέρα για τους κινητήρες κ.α.

Ενδεικτικό της ικανότητάς του είναι ότι, σε μια άσκηση συμμαχικών δυνάμεων  ένα Rafale είχε το Raptor σε θέση να επιτύχει ένα θετικό κλείδωμα  με μια έγκυρη βολή πυραύλου, εάν εμπλεκόταν σε μια πραγματική αερομαχία.

Πετώντας για πρώτη φορά το 1997, το F-22 Raptor είναι η κορυφή των τακτικών μαχητικών αεροσκαφών κυριαρχίας από τον αέρα.

Είναι ρητά σχεδιασμένο για να καταρρίπτει άλλα αεροσκάφη και υποτίθεται ότι είναι το καλύτερο σε αυτό που κάνει. Ενώ είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο ως η κορυφαία πλατφόρμα αέρος-αέρος στους ουρανούς σήμερα, δεν είναι ανίκητο. Κανένα αεροσκάφος δεν έχει χαθεί από εχθρικές ενέργειες, αλλά οι προσομοιωμένες αερομαχίες εναντίον συμμάχων πιλότων έχουν αποδείξει ότι το Raptor μπορεί πράγματι να καταρριφθεί.

Συγκεκριμένα, το 2009 πιλότοι από την 1η Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που εδρεύει στην αεροπορική βάση Langley στη Βιρτζίνια πέταξαν στο Al Dhafra, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να εκπαιδευτούν με Γάλλους και Βρετανούς ομολόγους τους. Οι Βρετανοί βρίσκονταν με Eurofighter Typhoons, ενώ οι Γάλλοι πιλότοι πέταξαν με το Dassault Rafales.

Στο τέλος των ασκήσεων, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι το F-22 ήταν σχεδόν αήττητο, με έξι  νίκες και πέντε ισοπαλίες, αν και δέχθηκε μια ήττα από ένα Mirage 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας των Εμιράτων.

Το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας απάντησε με πλάνα HUD δείχνοντας ότι, ένα Rafale είχε το Raptor σε θέση να επιτύχει ένα θετικό κλείδωμα με μια έγκυρη βολή πυραύλου, εάν εμπλεκόταν σε μια πραγματική αερομαχία. Σε αυτό το βίντεο που δημοσιεύτηκε σε ένα γαλλικό ιστολόγιο αεροπορίας, μπορείτε να ακούσετε τον Γάλλο πιλότο να αποκαλεί "Fox 2", που σημαίνει ότι πέτυχε μια έγκυρη θέση για την εκτόξευση ενός πυραύλου Mica IR.

Καταλαβαίνει κανείς γιατί  οι Τούρκοι φαίνονται ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφέρουν, ότι τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη που  αποκτά η ελληνική πολεμική αεροπορία, υπερτερούν σε σχέση με τα τουρκικά F-16, καθώς πρόκειται για 4ης γενιάς αεροσκάφη.

Αν συγκρίνουμε τα αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας F-16, τα οποία είναι 3ης γενιάς, με τα Rafale, καταλαβαίνουμε ότι θα δημιουργήσουν κάποιες διαφοροποιήσεις, καθώς θα υπερτερούν τεχνολογικά δεδομένου ότι είναι 4ης γενιάς αεροσκάφη. Για να το πούμε πιο απλά, το ραντάρ του υπερτερεί λόγω της εμβέλειας και των ικανοτήτων του, θα διαθέτει όπλα νέας γενιάς, τα οποία τα εκτοξεύεις, κατευθύνονται μόνα τους και τα ξεχνάς, ενώ και οι πύραυλοι που θα μεταφέρει θα δίνουν πλεονέκτημα στο αεροσκάφος.

Έτσι όπως εξελίσσεται η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι Τούρκοι στηρίζουν την αντιμετώπιση των ελληνικών Rafale και F-16 Viper στους πυραύλους εγχώριας παραγωγής που αναπτύσσουν.

Η Άγκυρα, γνωρίζει πως αν απογειωθούν τα ελληνικά Rafale αλλά και τα F-16 Viper, τότε δεν θα μπορέσουν να ξεμυτίσουν τα τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο, λόγω της εμβέλειας των πυραύλων που διαθέτουν τα Rafale.

Ο συνδυασμός της αναβάθμισης του υπάρχοντος στόλου ελληνικών F-16 (σύμφωνα με την Lockheed Martin, η Ελλάδα θα διαθέτει τότε τα πλέον προηγμένα F-16 στην Ευρώπη)  σε συνδυασμό με την  ολοκλήρωση της απόκτησης των γαλλικών Rafale, θα προσδώσει στην Ελλάδα ένα αξιοσημείωτο ποιοτικό πλεονέκτημα και θα εξασφαλίσει την κυριαρχία της Πολεμικής Αεροπορίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

                                                                                                                 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ