Ελληνοτουρκικά

Αίγυπτος-Τουρκία θέτουν τις βάσεις συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία- Το σχέδιο Ερντογάν για ΑΟΖ Καστελορίζου-τουρκολιβυκό μνημόνιο και Κύπρο

Σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στην αλλαγή στάσης της Αιγύπτου σε σχέση με την Τουρκία, στην επικείμενη επίσκεψη  του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι  στην  σε αυτήν, όπου θα συναντηθεί με τον  Τούρκο ομόλογό του  Ερντογάν στις 27 Ιουλίου και στον θανάσιμο κίνδυνο που διαβλέπουμε πίσω από την επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Αιγύπτου,  για το  Καστελόριζο και την Ελληνική ΑΟΖ, αλλά και την  Κύπρο.

Η Αίγυπτος ζητάει από την Τουρκία συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία

Το θέμα αρχίζει πλέον από τώρα να προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις,αφού σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, φέρεται ότι "Αίγυπτος και Τουρκία  συζητούν τη συνεργασία  τους στη αμυντική βιομηχανία", το οποίο αναφέρει σχετικά:

"Η Αίγυπτος και η Τουρκία συζήτησαν τη συνεργασία στη στρατιωτική βιομηχανία, λίγες εβδομάδες αφότου οι δύο χώρες αποκατέστησαν τις διπλωματικές σχέσεις.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Στρατιωτικής Παραγωγής Μοχάμεντ Σαλάχ Ελ Ντιν Μουσταφά συζήτησε με τον Σαλίχ Μουτλού Σεν, επιτετραμμένο και Πρέσβη πλέον  της Τουρκίας στο Κάιρο, τρόπους για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Στις αρχές αυτού του μήνα, το Κάιρο και η Άγκυρα διόρισαν πρεσβευτές στις πρωτεύουσες  η μία της άλλης,για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, προκειμένου  να αποκαταστήσουν κανονικές διπλωματικές σχέσεις.

Ο Αμρ Ελχαμαμί έγινε πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Άγκυρα, ενώ η Τουρκία πρότεινε τον Σαλίχ Μουτλού Σεν ως πρεσβευτή στο Κάιρο, δήλωσε τότε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με δήλωση του αιγυπτιακού υπουργικού συμβουλίου, ο Μουσταφά τη Δευτέρα εξέτασε μαζί με τον Τούρκο Επιτετραμμένο, τις κατασκευαστικές, τεχνικές και τεχνολογικές δυνατότητες συνεργασίας  εταιρειών των δύο χωρών.

Η συνάντηση έθιξε επίσης τον τρόπο για να ανοίξουν προοπτικές κοινής συνεργασίας μεταξύ στρατιωτικών εταιρειών παραγωγής και παρόμοιων τουρκικών εταιρειών σε διάφορους τομείς της μεταποίησης.

Ο Μουσταφά τόνισε ότι το Υπουργείο του ενδιαφέρεται για την εισαγωγή σύγχρονων τεχνολογιών στα εργοστάσιά του, την επέκταση των στρατιωτικών και πολιτικών προϊόντων του και την αύξηση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητάς τους στις παγκόσμιες αγορές.

Κάλεσμα συμμετοχής τουρκικών αμυντικών εταιρειών στην Αιγυπτιακή Αμυντική Έκθεση  (EDEX-2023)

Κάλεσε τις τουρκικές εταιρείες στρατιωτικής βιομηχανίας να συμμετάσχουν στην Αιγυπτιακή  Έκθεση (EDEX-2023) που έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2023.

Τόνισε την προθυμία δημιουργίας νέων γραμμών παραγωγής σε συνεργασία με την τουρκική πλευρά, κάτι που ανοίγει προοπτικές και πιο ευρύχωρο πεδίο εισόδου στις αραβικές και αφρικανικές αγορές.

Η εξομάλυνση μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου επιταχύνθηκε αφού Σίσι και Ερντογάν "έδωσαν τα χέρια" στη Ντόχα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Μετά από μια σειρά περαιτέρω βημάτων προς την προσέγγιση, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry επισκέφθηκε την Τουρκία για να δείξει αλληλεγγύη μετά τους τεράστιους σεισμούς που σκότωσαν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία τον Φεβρουάριο.

Στη συνέχεια, οι Πρόεδροι των δύο χωρών μίλησαν τηλεφωνικά μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Τη Δευτέρα, ο Salih Mutlu Sen δήλωσε ότι η Αίγυπτος και η Τουρκία έχουν εποικοδομητική συνεργασία σε πολλούς τομείς, η οποία βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό.

Εκτίμησε επίσης τον ρόλο που διαδραμάτισε το υπουργείο στη στήριξη και την ενθάρρυνση των επενδύσεων στην Αίγυπτο.

Εξέφρασε τη φιλοδοξία του να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες συνεργασίας και να ανοίξει νέους ορίζοντες για επενδύσεις προς όφελος και των δύο πλευρών."

Βαδίζουμε σε πλήρη στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Αιγυπτου;

Η επαναπροσέγγιση Αιγύπτου-Τουρκίας είναι πλέον γεγονός, με την συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας να αποτελεί ένα ισχυρό ατού στα χέρια των Τούρκων, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους στην ΝΑ Μεσόγειο.

Η Αιγυπτιακή προθυμία δημιουργίας νέων γραμμών παραγωγής οπλικών συστημάτων και μέσων και όχι μόνο σε συνεργασία με την τουρκική πλευρά, που  θα ανοίγει προοπτικές και πιο ευρύχωρο πεδίο εισόδου στις αραβικές και αφρικανικές αγορές και το κάλεσμα τουρκικών αμυντικών εταιρειών να συμμετάσχουν στην Αιγυπτιακή  Έκθεση (EDEX-2023) που έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2023, δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης των προθέσεων συνεργασίας στον τομέα της αμυτνικής βιομηχανίας των δύο χωρών.

Αυτό θα φέρει πάρα πολύ κοντά την επίτευξη ευρύτερης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ τους, γεγονός που αντιδιαστέλλεται τα Ελληνικά συμφέροντα στη ΝΑ Μεσόγειο.

Οι τουρκικοί στόχοι σε σχέση με την Ελλάδα

Η προσέγγιση Αιγύπτου-Τουρκίας θα πρέπει να παρακολουθείται στενά από εμάς, αφού η χώρα μας έχει προβεί στην μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ δυτικότερα του 28ου μεσημβρινού με την χώρα των Φαραώ, ενώ διατηρεί φιλικές-συμμαχικές σχέσεις μαζί της, υπογράφοντας επίσης και την μεταξύ τους ηλεκτρική διασύνδεση, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. 

Τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια η "Τουρκική Γαλάζια Πατρίδα" να διακόπτεται νοτίως της Κρήτης και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο που προβλέπει οριοθέτηση των ΑΟΖ Λιβύης και Τουρκίας, να καθίσταται παντελώς ανεφάρμοστο.

Αυτό φαίνεται ότι επιχειρεί να το ανατρέψει ο Ερντογάν προβαίνοντας σε οριοθέτηση των ΑΟΖ Τουρκίας-Αιγύπτου. 

Το σκεπτικό του Ερντογάν είναι να οριοθετήσει ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού την τουρκική ΑΟΖ με την Αιγυπτιακή, κλέβοντας κομμάτι της Ελληνικής  ΑΟΖ μεταξύ Ρόδου-Καστελλορίζου, επιβάλλοντας τετελεσμένα, πριν την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας

Αυτό θα έχει ως συνέπεια η Τουρκική ΑΟΖ να μπεί σφήνα μεταξύ των ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας που συνορεύουν μεταξύ τους.

Αποτέλεσμα των παραπάνω θα είναι η απομόνωση πλήρως του Συμπλέγματος Καστελορίζου από την υπόλοιπη Ελλάδα και η αδυναμία υλοποίησης του Ενιαίου Αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου, αφού θα παρεμβάλλεται η Τουρκική ΑΟΖ.

Επιπλέον τυχόν οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας-Αιγύπτου θα είναι παράνομη, στηριζόμενη όπως και το τουρκολιβυκό μνημόνιο στην αυθαίρετη και κατά παράβαση του Δικαίου της θάλασσας a la turka θέση ότι τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ.

Κοινώς η οριοθέτηση των ΑΟΖ Αιγύπτου-Τουρκίας θα λειτουργούσε ως πράξη νομιμοποίησης και του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ θα έβαζε την Ελλάδα απέναντι στην σύμμαχο χώρα της  Αιγύπτου.

Για όλα τα παραπάνω απαιτείται ΑΜΕΣΑ και πριν τις 27 Ιουλίου η ανάληψη διπλωματικών ενεργειών-πρωτοβουλιών από τη χώρα μας προς την Αίγυπτο, ακόμη και επίσκεψη σε αυτήν των ΥΠΕΞ -ΥΠΑΜ μας για  τόνωση των σχέσεων μας, πριν ο Ερντογάν επιχειρήσει να επιβάλει τετελεσμένα.

 

 

 


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...