Ελληνοτουρκικά

Κωλοτούμπα Αιγύπτου προς Τουρκία-Επίσκεψη Σίσι στον Ερντογάν στις 27 Ιουλίου-Θανάσιμος κίνδυνος για Καστελόριζο-Ελληνική ΑΟΖ-Κύπρο

Είναι γεγονός ότι η μερική οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου από τον 28ο μεσημβρινό και δυτικότερα, είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση στην πράξη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Γιατί η Αίγυπτος είναι αναγκαία στην Τουρκία για την εξυπηρέτηση της  "Γαλάζιας Πατρίδας"

Η Τουρκία αντιλαμβανόμενη τα παραπάνω και εμμένοντας σταθερά  στην εξυπηρέτηση του ιδεολογήματος της "Γαλάζιας Πατρίδας", μέρος της οποίας κατοχυρώνεται μέσω του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, αποφάσισε να επαναπροσεγγίσει την Αίγυπτο, βελτιώνοντας τις σχέσεις μαζί της, οι οποίες είχαν διακοπεί κυρίως λόγω της στήριξης του Ερντογάν στον Μόρσι και τους αδελφούς Μουσουλμάνους, πολέμιους του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι, αλλά και της επιθετικότατης τουρκικής συμπεριφοράς  στην ΝΑ Μεσόγειο.

Η ουσιαστική επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών ξεκίνησε μια ημέρα πριν τις πρόσφατες Προεδρικές-Βουλευτικές Τουρκικές εκλογές, με την επίσκεψη του τέως πλέον Τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου στην Αίγυπτο  για να πιέσει για την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ακολούθησε η επανεκλογή Ερντογάν και τα συγχαρητήρια από Αιγυπτιακής πλευράς η οποία έσπευσε να ζητήσει με την σειρά της αποκατάσταση των σχέσεων της με την Τουρκία.

Σε άρθρο μας στις αρχές Ιανουαρίου 2022, επισημαίναμε αναλύοντας λέξη προς λέξη  τα λεγόμενα του τέως πλέον Σύμβουλου του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν για την ακολουθητέα τουρκική εξωτερική πολιτική, ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει επαναπροσέγγιση με ΗΑΕ-Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο.

Ειδικότερα για την Αίγυπτο, η Τουρκία απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι μια θαλάσσια συμφωνία με την Άγκυρα θα ήταν πιο επωφελής για το Κάϊρο από μια συμφωνία με την Ελλάδα.

Τοποθέτηση πρεσβευτών και εξομάλυνση των σχέσεων

Τουρκία και η Αίγυπτος ανακοίνωσαν την Τρίτη την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών τους, τερματίζοντας σχεδόν μια δεκαετία διπλωματικής εχθρότητας. Η κίνηση αυτή από τουρκικής πλευράς, έχει σαφή σκοπό την υποβάθμιση των συνεργασιών της Ελλάδας με περιφερειακούς συμμάχους, καθώς και την ελληνική ΑΟΖ, μια ευρεία περιοχή πλούσια σε φυσικούς πόρους.

Σε ξεχωριστές ταυτόχρονες δηλώσεις τους, οι δύο χώρες ανέφεραν ότι αποφάσισαν να αποκαταστήσουν αμοιβαία τους πρεσβευτές τους στις αντίστοιχες πρωτεύουσές τους, αποκαθιστώντας πλήρως τους δεσμούς στο υψηλότερο διπλωματικό επίπεδο. 

Όπως αναφέρει το Al-Monitor, η Τουρκία όρισε τον Mutlu Sen ως πρεσβευτή της στο Κάιρο και η Αίγυπτος επέλεξε τον Al-Hamami ως απεσταλμένο της στην Άγκυρα, σύμφωνα με τις κοινές δηλώσεις.

Ο Al-Hamami και ο Mutlu Sen ενεργούσαν ως επιτετραμμένοι στην Άγκυρα και στο Κάιρο τους τελευταίους μήνες κατά τους οποίους οι διπλωματικές διαβουλεύσεις και οι διαβουλεύσεις ασφαλείας μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας ήταν σε εξέλιξη.

Ο Σίσι θα επισκεφθεί επίσημα στην Τουρκία στις 27  Ιουλίου 

"Ο Σίσι θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψη στην Τουρκία ως πρόεδρος της Αιγύπτου στις 27 Ιουλίου", σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, το οποίο αναφέρει:

"Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία στις 27 Ιουλίου, ανέφερε την Πέμπτη το Al-Qahera News επικαλούμενο τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τον Μάιο του 2013, ο Ελ-Σίσι, τότε υπουργός Άμυνας, επισκέφθηκε την Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους".

Οι Τούρκοι επιδιώκουν οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο!

Σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, το οποίο επικαλείται τουρκική πηγή, η Μεσόγειος είναι κεντρική για την επανεκκίνηση των αιγυπτιοτουρκικών δεσμών.

Και οι δύο χώρες, αλλά κυρίως η Τουρκία, ενδιαφέρονται να επιδιώξουν μια διμερή συνθήκη θαλάσσιας οριοθέτησης που θα τους επιτρέψει να επενδύσουν σε περαιτέρω εξερεύνηση αερίου.

Από την ανακοίνωση των συνομιλιών υψηλού επιπέδου μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου τον Μάιο του 2021, η θαλάσσια οριοθέτηση βρίσκεται στο τραπέζι των τεχνικών συνομιλιών.

Ωστόσο, δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη της σύντομης συνάντησης όταν ο Αλ Σίσι και ο Ερντογάν συναντήθηκαν στη Ντόχα τον περασμένο Νοέμβριο.

Ούτε αναμένεται να αναλυθεί το θέμα λεπτομερώς όταν συναντηθούν αργότερα αυτό το καλοκαίρι, παρά το ενδεχόμενο ο αρχηγός του GNA Abdel-Hamid Dbeibah να συναντηθεί με τους δύο ηγέτες στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τα λόγια ενός Αιγύπτιου διπλωμάτη, «αυτή είναι μια εντελώς νέα διπλωματική σκηνή».

Αλλαγή στάσης της Αιγύπτου στη Λιβύη κατά του Χαφτάρ

Η Αίγυπτος, εξήγησε, έχει τώρα «εύκολες σχέσεις με την Ντμπέιμπα και, ταυτόχρονα, είναι λιγότερο άνετη με τον άλλοτε Λίβυο σύμμαχό της Χαλίφα Χάφταρ «ενόψει του ρόλου του στην τρέχουσα σύγκρουση στο Σουδάν».

Δυτικές διπλωματικές πηγές στο Κάιρο επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή των βοηθών του Χάφταρ στη διευκόλυνση των προμηθειών όπλων και μαχητών στις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης που βρίσκονται σε σύγκρουση με τις Σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις από τα μέσα Απριλίου.

Η Αίγυπτος επιθυμεί να σταματήσει τη σύγκρουση που υπονομεύει τη σταθερότητα του νότιου γείτονά της. Επίσης, ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων. Μεγάλο μέρος της προσέγγισης του Χάφταρ στις RSF γίνεται μέσω της Wagner, της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων που έχει στελέχη και όπλα στα ανατολικά της Λιβύης.

Ο Αιγύπτιος διπλωμάτης πρόσθεσε ότι το Κάιρο είχε «μια ξεκάθαρη πρόταση από την Τουρκία» ότι θα αποσύρει όλους τους μαχητές που υποστηρίζονται από την Άγκυρα στη Λιβύη εάν σταματήσει η παρουσία του Βάγκνερ στα ανατολικά της χώρας.

Αυτό, είπε, είναι ένα πιθανό σενάριο δεδομένων των πρόσφατων γεγονότων στη Ρωσία.

Αρκετοί Αιγύπτιοι διπλωμάτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι συμφωνούν ότι η προσέγγιση της Αιγύπτου με την Τουρκία και η συρρίκνωση της συνεργασίας με τον Χάφταρ, είναι μέρος της νέας διπλωματικής σκηνής που διαμορφώνεται εδώ και δύο χρόνια.

Άλλα στοιχεία, λένε, περιλαμβάνουν τη χαλάρωση της έντασης των σχέσεων μετά την μεσολάβηση  του Κατάρ στην πρώτη συνάντηση Σίσι-Ερντογάν.

Σύμφωνα με αιγυπτιακή πηγή, «σήμερα το Κατάρ είναι πιο κοντά στην Αίγυπτο» από άλλους εταίρους του GCC. «Τα πράγματα άλλαξαν πολύ όταν το Κατάρ μείωσε την υποστήριξή του στους Αδελφούς Μουσουλμάνους και άρχισε να επιδιώκει πολιτική και οικονομική συνεργασία με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία», είπε.

Θανάσιμος κίνδυνος για Καστελόριζο-Ελληνική ΑΟΖ-Ενιαίο αμυντικό χώρο με την Κύπρο

Η τυχόν επαναπροσέγγιση Αιγύπτου-Τουρκίας θα πρέπει να παρακολουθείται στενά από εμάς, αφού η χώρα μας έχει προβεί στην μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ δυτικότερα του 28ου μεσημβρινού με την χώρα των Φαραώ, ενώ διατηρεί φιλικές-συμμαχικές σχέσεις μαζί της, υπογράφοντας επίσης και την μεταξύ τους ηλεκτρική διασύνδεση, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. 

Τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια η "Τουρκική Γαλάζια Πατρίδα" να διακόπτεται νοτίως της Κρήτης και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο που προβλέπει οριοθέτηση των ΑΟΖ Λιβύης και Τουρκίας, παντελώς ανεφάρμοστο.

Αυτό φαίνεται ότι επιχειρεί να το ανατρέψει ο Ερντογάν προβαίνοντας σε οριοθέτηση των ΑΟΖ Τουρκίας-Αιγύπτου. Το σκεπτικό του Ερντογάν είναι να οριοθετήσει ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού την τουρκική ΑΟΖ με την Αιγυπτιακή, κλέβοντας κομμάτι της Ελληνικής  ΑΟΖ μεταξύ Ρόδου-Καστελλορίζου, επιβάλλοντας τετελεσμένα. Αυτό θα έχει ως συνέπεια η Τουρκική ΑΟΖ να μπεί σφήνα μεταξύ των ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας που συνορεύουν μεταξύ τους.

Αποτέλεσμα των παραπάνω θα είναι η απομόνωση πλήρως του Συμπλέγματος Καστελορίζου από την υπόλοιπη Ελλάδα και η αδυναμία υλοποίησης του Ενιαίου Αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου, αφού θα παρεμβάλλεται η Τουρκική ΑΟΖ.

Επιπλέον τυχόν οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας-Αιγύπτου θα είναι παράνομη, στηριζόμενη όπως και το τουρκολιβυκό μνημόνιο στην αυθαίρετη και κατά παράβαση του Δικαίου της θάλασσας a la turka θέση ότι τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ.

Κοινώς η οριοθέτηση των ΑΟΖ Αιγύπτου-Τουρκίας θα λειτουργούσε ως πράξη νομιμοποίησης και του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ θα έβαζε την Ελλάδα απέναντι στην σύμμαχο χώρα της  Αιγύπτου

Για όλα τα παραπάνω απαιτείται ΑΜΕΣΑ και πριν τις 27 Ιουλίου η ανάληψη διπλωματικών ενεργειών-πρωτοβουλιών από τη χώρα μας προς την Αίγυπτο, ακόμη και επίσκεψη σε αυτήν των ΥΠΕΞ -ΥΠΑΜ μας για  τόνωση των σχέσεων μας, πριν ο Ερντογάν επιχειρήσει να επιβάλει τετελεσμένα.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...