Ελληνοτουρκικά

Τουρκική "πρεμούρα"! Οργή για τις δηλώσεις Μητσοτάκη για περαιτέρω ισχυροποίηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και διάλογο μόνο για Υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια "μικρή κινητικότητα" στα Ελληνοτουρκικά, κυρίως λόγω της  αύξησης των μεταναστευτικών ροών σε Έβρο και νησιά, ενώ υπήρξε και δημόσια τοποθέτηση από τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ,για εμπλοκή του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής στις πρόσφατες εκλογές.

Τα παραπάνω παρακολουθούνται στενά τόσο από τις Ελληνικές όσο ακι από τις Τουρκικές αρχές.

Παράλληλα έγκριτο  τουρκικό ΜΜΕ αναφέρεται στις πρόσφατες  δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη που είχαν ως αποδέκτη  την Τουρκία, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:  

Μητσοτάκης:"Απαιτείται περαιτέρω επαύξηση της Ελληνικής αποτρεπτικής ισχύος"

"Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε ότι η Ελλάδα έχει έναν πολύ μεγάλο και απρόβλεπτο γείτονα, σε εκτιμήσεις για τις διμερείς σχέσεις  που έκανε σε συνέντευξή του στην Ελληνική κρατική τηλεόραση ΕΡΤ.

Ερωτηθείς για την ελληνική και τουρκική αγορά μαχητικών αεροσκαφών, ο πρώην πρωθυπουργός είπε: «Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της γιατί έχει έναν πολύ μεγάλο και γεωπολιτικά απρόβλεπτο γείτονα. Φυσικά, δεν μπορούμε να κάνουμε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό με τις συνθήκες της στιγμής».

Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει κινήσεις στρατιωτικής ενίσχυσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Μητσοτάκης είπε ότι η προϋπόθεση για μια διαπραγμάτευση με την Τουρκία για την επίλυση της διαμάχης μεταξύ τους, είναι να αυξήσει η Ελλάδα την αποτρεπτική της δύναμη.

Συνάντηση με τον Ερντογάν στη σύνοδο Κορυφής στου ΝΑΤΟ για μια νέα αρχή

Απαντώντας στο ερώτημα εάν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, θα πρέπει να έρθει στην εξουσία και να γίνει πρωθυπουργός μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, για να συμβεί αυτό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Αυτό είναι σημαντικό γιατί η Τουρκία έχει μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση σήμερα, ενώ η Ελλάδα έχει μια προσωρινή κυβέρνηση. Αν οι εκλογές είχαν γίνει με το σύστημα που έδινε επιπλέον βουλευτές στο πρώτο κόμμα, θα μπορούσαμε να είχαμε μια σταθερή και ενιαία κυβέρνηση». 

Τονίζοντας ότι υπάρχει βελτίωση στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες, ο Μητσοτάκης είπε, «Πιστεύω ότι οι εκλογές μπορούν πάντα να οδηγήσουν σε μια νέα αρχή». είπε.

Ο Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι είχε δηλώσει δημόσια ότι θέλει να συναντηθεί με τον Ερντογάν στο παρελθόν και είπε: «Θα έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, προκειμένου να αναδιαμορφώσουμε τον οδικό χάρτη στον οποίο μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο τους επόμενους μήνες»

Η Ελλάδα συζητάει με την Τουρκία μόνο για οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ

Ο Μητσοτάκης είπε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με την Τουρκία ζητήματα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι ανοιχτή να συζητήσει θέματα που αφορούν τον αφοπλισμό των νησιών και την κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να σχηματιστεί μετά τις γενικές εκλογές.

Στις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 21 Μαΐου στην Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία ήταν το κόμμα που έλαβε τις περισσότερες ψήφους με 40,79%, αλλά δεν μπόρεσε να φτάσει τον αριθμό των 151 βουλευτών που θα της επέτρεπαν να έρθει μόνη της στην εξουσία.

Ο Μητσοτάκης, που προτίμησε να πάει για δεύτερη φορά στην κάλπη και να αναζητήσει μόνος του τον δρόμο της εξουσίας, παρέδωσε την πρωθυπουργία στις 25 Μαΐου στον Γιάννη Σαρμά, πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις γενικές εκλογές. στις 25 Ιουνίου."

Συμπεράσματα

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι με τις δηλώσεις του ο κ Μητσοτάκης ,δείχνει ότι επιθυμεί τον διάλογο με την απρόβλεπτη Τουρκία, μόνο για τα θέματα οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, ενώ αναγγέλει και την περαιτέρω ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, κοινώς ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας μας θα συνεχιστεί, όπως άλλωστε εμείς σε προγενέστερο άρθρο μας  με τίτλο  "Η αναγκαιότητα της συνέχισης και οι προτεραιότητες του εξοπλιστικού προγράμματος της Ελλάδας", είχαμε επισημάνε από τον Φεβρουάριο 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέλος με τις δηλώσεις αυτές, ότι  δηλαδή την μόνη διαφορά που συζητάμε με τους Τούρκους είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, μπαίνει ένα τέλος σε διάφορες εικασίες τάχα  για  αποδοχή αποστρατικοποίησης νησιών μας, το οποίο όπως ορθά κοφτά ξέκοψε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι "η Ελλάδα δεν είναι ανοιχτή να συζητήσει θέματα που αφορούν τον αφοπλισμό των νησιών και την κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου"

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ