Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τα δίνει όλα στην Άγκυρα-Ο Α. Τσίπρας μίλησε για συνεκμετάλλευση σε Αιγαίο ενώ παραδέχθηκε ότι δεν θέλει γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες

Τρομερά και επικίνδυνα πράγματα ανέφερε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για σενάριο  συνεκμετάλλευσης  με την Τουρκία στο Αιγαίο, την επαναδιαπραγμάτευση των αμυντικών συμφωνιών της Ελλάδος με την Γαλλία ΗΠΑ, το τείχος στον Έβρο ( που δεν το θέλει), αλλά και το γενικότερο πρόγραμμα του κόμματος του.

Πρόκειται για άκρως άστοχες και εθνικά επιζήμιες δηλώσεις, που ρίχνουν νερό στον μύλο των Τούρκων, που τρίβουν τα χέρια τους, ετοιμαζόμενοι και αυτοί για εκλογές.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αναμένουν τα υπό παραγγελία νέα συστήματα ( Φρεγάτες κά συστήματα), και δεν έχουν χρόνο για καθυστερήσεις ενώ οι Τούρκοι ετοιμάζονται μετά τις εκλογές να εφαρμόσουν τα σχέδια τους στο Αιγαίο.

Όσο για την συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, θα πούμε ότι είναι γνωστό από την εποχή του Βυζαντίου και των Σελτζούκων Τούρκων, ότι “ αν δώσεις στον Τούρκο την παλάμι θα χάσεις ολόκληρο το χέρι”, τα υπόλοιπα είναι ιδεοληψίες και άκρως επικίνδυνα σχέδια για την Ελλάδα.     

Η χώρα μας βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της ιστορίας της, και οποιαδήποτε λάθος θα το πληρώσουν τα τρισέγγονα μας και ακόμα πιο μακριά.

Οι Τούρκοι θέλουν να αρπάξουν ελληνική ΑΟΖ και έδαφος στα νησιά μας, και οποιαδήποτε συμφωνία μαζί τους για συνεκμετάλλευση από οποιοδήποτε κόμμα κερδίσει τις εκλογές, θα μοιάζει με το μεγαλύτερο λάθος των αιώνων για τον ελληνισμό, που μετρά πολλές χιλιάδες χρόνια ύπαρξης στο Αιγαίο που είναι ελληνικό Αρχιπέλαγος , το οποίο τώρα οι Τούρκοι προσφωνούν " θάλασσα των νήσων", για ευνόητους λόγους.  

Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ και τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τις αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το είπα και το έχω μεταφέρει και δημόσια και ανοιχτά, ότι θα διεκδικήσουμε από τους εταίρους μας, από τους φίλους μας τους Γάλλους, να υπάρξει η δυνατότητα ένα σημαντικό μέρος των project αυτών να γίνουν στην ελληνική πολεμική βιομηχανία, χωρίς να αθετήσουμε τα συμβόλαια τα οποία έχουν υπογραφεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε λίγο στο θέμα του φράχτη, διότι πολλά έχουν ακουστεί. Ο φράχτης θα παραμείνει επί δικής σας διακυβέρνησης; Θα επεκταθεί; Πρέπει να υπάρχει;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το 2015 δεν υπήρχε ο φράχτης όταν ανέλαβα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτή την έκταση όχι προφανώς.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Υπήρχε σε αυτή την έκταση. Τώρα θα γίνει η επέκτασή του. Δεν το γκρεμίσαμε τον φράχτη, απλά δεν μας έσωσε κανένας φράχτης. Θεωρώ ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα είναι πολύ πιο περίπλοκο. Και εάν μπορούσε να λυθεί με φράχτες θα το είχε αντιμετωπίσει και η Ελλάδα και η Ευρώπη και η Αμερική. Τα ίδια έλεγε και ο Τραμπ στο Μεξικό, θα μας σώσει ο φράχτης. Δεν σώνεσαι με φράχτες, προφανώς για λόγους επιχειρησιακούς εάν κρίνουν οι αρμόδιοι, δεν είμαι εγώ, ξέρετε, ο κατάλληλος γνώστης των επιχειρησιακών σχεδίων, ότι πρέπει να επεκταθεί, δεν θα έχουμε αντίρρηση να επεκταθεί.

Αλλά εμείς έχουμε μια πολιτική και μια στρατηγική να προχωρήσουμε σε διεκδικήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αλλαγή πολιτικής. Διότι εάν δεν αλλάξεις πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πάλι θα είμαστε εμείς η τελευταία ρόδα της άμαξας, να συμπιεζόμαστε. Διότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, όχι των χωρών πρώτης υποδοχής.

Η Ελλάδα λοιπόν δεν πρέπει να αισθάνεται ευχάριστα να είναι ο δεσμοφύλακας. Αλλά πρέπει στην Ευρώπη, με μια άλλη Συνθήκη για τη μετανάστευση και το άσυλο, να πάρουν όλοι ευθύνη. Και να υπάρχουν και νόμιμοι δίοδοι μετεγκαταστάσεων και να δίνεται η δυνατότητα στους ανθρώπους με βάση το διεθνές δίκαιο -γιατί το διεθνές δίκαιο πρέπει να το τηρούμε- όσοι χρήζουν να πάρουν άσυλο να μπορούν να πάρουν άσυλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει περίπτωση μετά τις εκλογές να πάμε σε συζητήσεις για συνεκμετάλλευση με τους Τούρκους με εσάς πρωθυπουργό; Και εδώ κολλάει να πούμε και το θέμα των υδρογονανθράκων, που είδα στο πρόγραμμά σας ότι σταματάνε οι έρευνες;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να τα πιάσουμε ένα ένα. Συνεκμετάλλευση. Αν δεν λυθεί η κρίσιμη και μεγάλη διαφορά για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα, πώς θα πας σε συνεκμετάλλευση;

Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι. Έχουμε έναν γείτονα και λέμε με τον γείτονα να εκμεταλλευτούμε μαζί τον χώρο που έχουμε έξω στην αυλή μας; Πρώτα θα ορίσουμε πού είναι ο φράχτης μας, μιας και μιλάγαμε για φράχτη, ποια είναι τα σύνορά μας, ποιο είναι το δικό μου οικόπεδο, ποιο είναι το δικό σου οικόπεδο και μετά, γείτονα, έλα να κουβεντιάσουμε. Αν δεν λυθεί η ΑΟΖ, η διαφορά και η υφαλοκρηπίδα, δεν μπορεί να υπάρχει καμία συζήτηση συνεκμετάλλευσης.

Τώρα, μιας και πιάνετε όμως το θέμα αυτό, εγώ θέλω να πω τα τελευταία χρόνια ζήσαμε ένταση με την Τουρκία. Μεγάλη ένταση. Μετά τον σεισμό στη γείτονα βλέπουμε ότι ευτυχώς αυτό έχει καταλαγιάσει και νομίζω ότι θα διαμορφωθεί. Να δούμε και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία ποιος θα εκλεγεί.

Αλλά σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι η επόμενη μέρα θα έχει δυνατότητες αλλά και δυσκολίες και προκλήσεις. Διότι η Τουρκία ναι μεν έχει μειώσει τη ρητορική της, δεν έχει ξεφύγει τελείως από τις διεκδικήσεις της, που είναι έξω από το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Και φοβάμαι ότι η επόμενη μέρα στην Τουρκία -αν εκλεγεί ο Ερντογάν λιγότερο, εάν εκλεγεί η σημερινή αντιπολίτευση περισσότερο-, θα δώσει τη δυνατότητα μιας θετικής ατζέντας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον διεθνή παράγοντα, κυρίως στους Αμερικανούς, και την Τουρκία.

Εκεί λοιπόν η Ελλάδα πρέπει να θέσει τη δική της θετική ατζέντα με τους δικούς της όρους και προϋποθέσεις. Η προοπτική τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας πρέπει να συνδεθεί με τη δέσμευση της Τουρκίας ότι θα προχωρήσουμε στη Χάγη για την επίλυση της διαφοράς μας που αφορά την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Με κόκκινη γραμμή από την Ελλάδα το αναφαίρετο δικαίωμά μας για την κυριαρχία μας στο έδαφός μας, ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, δηλαδή. Και την υποχρέωσή μας, το δικαίωμά μας μάλλον να αμυνόμεθα των εδαφών μας. Δηλαδή να έχουμε στα νησιά μας δυνάμεις του στρατού που θα αμύνονται την πατρίδα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι έρευνες θα συνεχιστούν;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι έρευνες, εννοείτε, για τους υδρογονάνθρακες;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα θυμάστε ότι εμείς υπογράψαμε το 2019 τις έρευνες νότια και δυτικά της Κρήτης. Είμαστε όμως σε μια άλλη περίοδο τώρα. Εν ωμεταξύ, δυο μεγάλες εταιρείες έχουν απομακρυνθεί. Για κάποιο λόγο έχουν απομακρυνθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρξε ενδιαφέρον πάλι, όμως. Ξαναήρθαν οι εταιρείες.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ξανακινήθηκε ένα ενδιαφέρον. Εκεί νομίζω ότι οι δυνατότητες...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι σε έρευνες δηλαδή τώρα. Τώρα κάνουν σεισμικές έρευνες.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η προοπτική αξιοποίησης υδρογονανθράκων όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά συνολικά, θα έλεγα, ότι είναι πεπερασμένη με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν πάρει όλες οι χώρες και κυρίως η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Άρα, εάν υπάρξουν, για να το πω με μια λέξη, από τις έρευνες κοιτάσματα, αυτά θα αξιοποιηθούν. Πιστεύω όμως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσανατολιστεί στο μεγάλο πλούτο που διαθέτει λόγω της θέσης της στο χάρτη, εννοώ τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Θα πρέπει να επενδύσουμε σε καλώδια διασύνδεσης με την Αφρική, με το Ισραήλ. Θα πρέπει να πάμε σε ένα σοβαρό σχέδιο ανάπτυξης των ενεργειακών κοινοτήτων, που ήταν μια μεγάλη παρακαταθήκη που άφησε η δική μας η κυβέρνηση και δυστυχώς δεν προχώρησε. Που, τι είναι; Να μπορείς να παράγεις το ρεύμα που καταναλώνεις σε μικρές ενεργειακές κοινότητες.

Αυτό χρειάζεται: στοχευμένες επενδύσεις προκειμένου το δίκτυο να αναπτυχθεί. Δεν έγιναν τέσσερα χρόνια. Και χρειάζεται κυρίως ό,τι υπάρχει στο δίκτυο να μην δίνεται στους μεγάλους, όπως τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά να δίνεται στις μικρές ενεργειακές κοινότητες και αυτή είναι η πολιτική μας", ανέφερε ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Η χώρα δεν αντέχει να περιμένει, οι παραλαβές των οπλικών συστημάτων θα πληρωθούν από τις εξορύξεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, μαζί με την οικονομία μας, όλα τα υπόλοιπα είναι απλά θεωρίες.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ