Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Οι Τούρκοι παραδίδουν τα πρώτα δύο άρματα "New Altay" στις Ένοπλες Δυνάμεις τους για δοκιμές-Η Ελληνική αντίδραση (Βίντεο)

Η Τουρκική πολεμική βιομηχανία είναι γεγονός ότι  παρά τους καταστροφικούς σεισμούς, συνεχίζει ακάθεκτη την υλοποίηση του προγράμματός της, εντάσσοντας νέα οπλικά συστήματα-μέσα και πυρομαχικά στο δυναμικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ).

Αναφορικά με τον τομέα του αρματικού δυναμικού της επιχειρεί αναβάθμιση των δυνατοτήτων του, αφού τοποθετεί πυργίσκους Roketsan MZK 105 χιλιοστών σε γερασμένα άρματα μάχης M60A3, ενώ  81 τουρκικά άρματα μάχης Leopard 2A4 θα λάβουν νέα συστήματα ελέγχου πυρός.

Παραδόθηκαν τα 2 πρώτα άρματα ALTAY στον Τουρκικό στρατό για δοκιμές

Ωστόσο εκείνο που ξεχωρίζει είναι ότι πρόσφατα, τα δύο πρώτα πρωτότυπα του κύριου άρματος μάχης Altai δόθηκαν στον τουρκικό στρατό για δοκιμές, όπως αναφέρει έγκριτο Βουλγαρικό σε αμυντικά θέματα ΜΜΕ, οι οποίες θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες, με πηγές να αναφέρουν ότι θα διαρκέσουν τουλάχιστον 16 μήνες, επισημαίνοντας:

"Τα τανκς αναμένεται να φτάσουν σήμερα στη Sakarya Arifiye για επίσημη τελετή παραλαβής.

Το άρμα Altay έχει ενημερωθεί ακολουθώντας τις συνθήκες του σύγχρονου πολεμικού περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια του χρόνου που έχει περάσει από την παραγωγή του πρώτου πρωτοτύπου. Πολλά υποσυστήματα που είχαν προβλήματα με παραδόσεις στο εξωτερικό εντοπίστηκαν.

Η  επιχειρησιακή ικανότητα του έχει αυξηθεί με την προσθήκη ενημερωμένων τεχνολογιών και καινοτομιών και το εθνικό τανκ επαναπροσδιορίστηκε με το όνομα «New Altay», το οποίο απέκτησε πρόσθετα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την εμπειρία που αποκτήθηκε στις επιχειρήσεις που πραγματοποιεί ο τουρκικός στρατός τα τελευταία χρόνια.

Τουρκικές πηγές υποστηρίζουν ότι το νέο τουρκικό τανκ έχει ενσωματώσει αρκετές ψηφιακές τεχνολογίες. Οι αναλυτές σχολιάζουν ότι χάρη σε αυτές, το Altai θα έχει την ευκαιρία να εντοπίσει εχθρικούς στόχους σε αρκετά μικρό χρονικό διάστημα. Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες θα βοηθήσουν το Altai να εκτελέσει πιο ακριβή εντοπισμό του εχθρού, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Σύμφωνα με αυτούς, το σύστημα ελέγχου πυρός είναι εξοπλισμένο με αποστασιόμετρο λέιζερ και ένα πολύ πιο ευαίσθητο σύστημα σταθεροποίησης εικόνας. Με αυτόν τον τρόπο, το τανκ θα μπορεί να ανιχνεύει στόχους σε μεγάλες αποστάσεις και να χτυπά με ακρίβεια όλους τους στόχους που μπορεί να συναντήσει κανείς στο πεδίο της μάχης, με υψηλό ρυθμό βολών.

Χάρη στο σύστημα ελέγχου πυρός, η ικανότητα «εκτόξευσης πυρών εν κινήσει» του άρματος θα βελτιωθεί και θα μπορεί να πλήξει τους στόχους του με υψηλό βαθμό ακρίβειας, τόσο εν κινήσει όσο και όταν είναι ακίνητο, σε ανώμαλο έδαφος ή κατά τη διεξαγωγή ενός ελιγμού .

 

https://youtu.be/ddZytJofgmA

Υβριδική προστασία

Η επιβιωσιμότητα  του άρματος  το οποίο είναι μία από τις τρεις πιο σημαντικές παραμέτρους ενός άρματος , έχει αναβαθμιστεί και έχει καταστεί 3+ γενιάς, με την προσθήκη προηγμένων μονάδων θωράκισης που παρέχουν αρθρωτή παθητική προστασία και το σύστημα ενεργητικής προστασίας Altay που παρέχει ενεργή προστασία.

Αυτό είναι πλήρως σχεδιασμένο από Τούρκους μηχανικούς. Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό του νέου Altay είναι ότι έχει μια ευέλικτη αρχιτεκτονική που μπορεί να προσαρμοστεί στις εξελισσόμενες τεχνολογίες.

Αυτό το χαρακτηριστικό, έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό του σύμφωνα με διαφορετικές προσεγγίσεις, που μπορεί να χρειαστούν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο μέλλον.

Επιπλέον, όλα τα νέα άρματα μάχης Altay θα έχουν επίσης σύστημα προσομοιωτή και οι Τούρκοι στρατιώτες θα ενισχύσουν την εκπαίδευσή τους υπό τον έλεγχο των διοικητών τους σε οποιοδήποτε περιβάλλον, ξεκινώντας από ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και ατομικό επίπεδο.

Επιπλέον, περισσότερες από 200 βολές έχουν εκτοξευθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο συνεχιζόμενων δοκιμών με δύο προκαταρκτικά πρωτότυπα του τανκ, τα οποία κατασκευάστηκαν μόνο για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών βολής και κινητικότητας και δοκιμών αντοχής χιλιάδων χιλιομέτρων σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες και εδάφη

Τα άρματα μάχης Altay γενιάς 3+ θα αρχίσουν να μπαίνουν στο απόθεμα μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών τους από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ).

Κινήσεις εντυπωσιασμού-στήριξης του Ερντογάν από την τουρκική αμυντική βιομηχανία

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι τα παραπάνω 2 προγράμματα που αφορούν την ενδυνάμωση και αναβάθμιση των δυνατοτήτων του αρματικού δυναμικού της Τουρκίας, θα αργήσουν να υλοποιηθούν, αφού οι δραστηριότητες εκσυγχρονισμού 81 αρμάτων Leopard 2A4 που ξεκίνησαν  σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν έως το 2026, ενώ στις 23 Απριλίου δόθηκαν στις Τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις μόλις 2 άρματα NEW ALTAY, με το 2025 να αποτελεί έτος παραγωγής τους και μάλιστα με νοτιοκορεατικό κινητήρα.

Κοινώς μιλάμε για κινήσεις εντυπωσιασμού-στήριξης του Προέδρου Ερντογάν από την τουρκική πολεμική βιομηχανία, προκειμένου αυτός να επιδείξει έργο στον τουρκικό λαό ζητώντας την ψήφο του στις εκλογές.

H Ελληνική αντίδραση

Ωστόσο επειδή το 2025 -2026 δεν είναι μακριά σκόπιμο είναι να εξεταστεί ενδελεχώς η Ελληνική απάντηση.

Το άρμα Altay θα φέρει το σύστημα ενεργής προστασίας AKKOR, γεγονός το οποίο θα πρέπει να κατευθύνει από τώρα την Ελλάδα σε αγορά αντιαρματικών, τα οποία δεν θα μπορεί να καταστρέψει το εν λόγω τουρκικό σύστημα προστασίας, όπως πχ τα αμερικανικά Javellin.

Επίσης το τουρκικό άρμα θα έχει επιπλέον θωράκιση  στην πίσω πλευρά του πύργου, αλλά όχι αυτόματο σύστημα φόρτωσης, γεγονός πολύ σημαντικό αναφορικά με την μη συνεχόμενη σε μικρό χρονικό διάστημα εκτόξευση βλημάτων.

Η χρήση του Javelin

Η χρήση του  εν λόγω αντιαρματικού όπλου είναι απλή και υπηρετείται από 2 οπλίτες , έναν σκοπευτή-πυροβολητή έναν γεμιστή. 

Εκτοξεύεται από τον ώμο και έχει τη δυνατότητα να αχρηστεύσει  ένα  εχθρικό άρμα μάχης  και αμέσως να μεταβεί σε άλλη θέση, αποφεύγοντας τα εχθρικά πυρά αντιποίνων και τον αντίπαλο που πλησιάζει. 

Στη συνέχεια οι υπηρέτες του Javelin επαναλαμβάνουν την ίδια διαδικασία καταστρέφοντας άλλο εχθρικό άρμα.

Οι «πολυδιαφημισμένοι» Javelin, οι οποίοι δεν είναι το μόνο αντιαρματικό όπλο ATGM (anti-tank guided missile, αντιαρματικός κατευθυνόμενος πύραυλος) που έχουν οι Ουκρανοί (στο οπλοστάσιό τους υπάρχει επίσης το NLAW, επίσης ξένης βοήθειας, αλλά και το εγχώριας παραγωγής Stugna-P) ακολουθούν αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία, και είναι ένα όπλο «fire and forget»

Ο σκοπευτής του σημαδεύει, ρίχνει και ο πύραυλος κατευθύνεται μόνος του στον στόχο , δηλαδή δεν χρειάζεται  να παραμείνει στη θέση του και να συνεχίσει να τον κατευθύνει μέχρι να χτυπήσει τον στόχο, όπως ίσχυε σε παλαιότερα αντιαρματικά όπως το TOW και το  MILLAN που έχει ο Ελληνικός Στρατός.

Οι Javelin έχουν μέγιστη εμβέλεια περίπου 4 χλμ, και ένα σημαντικό τους πλεονέκτημα είναι πως, όταν χτυπάνε έναν στόχο, παίρνουν ύψος και τον πλήττουν από πάνω.

Η τροχιά που ακολουθεί ο πύραυλος, μοιάζει με εκείνη των βλημάτων όλμου θα λέγαμε και όχι με αυτή των μέχρι σήμερα γνωστών αντιαρματικών όπλων.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αναφορικά με την καταστροφή των εχθρικών τεθωρακισμένων, καθώς η θωράκισή τους  είναι πιο ελαφριά στο πάνω μέρος του άρματος, στη θέση του αρχηγού πληρώματος,  σε σχέση με άλλα σημεία.

Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι το τουρκικό  Altay το οποίο θα φέρει το σύστημα ενεργής προστασίας ΑΚΚΟR, δεν θα μπορεί να καταστρέψει τον αντιαρματικό πύραυλο javellin, αφού ο τελευταίος θα πλήτει το τουρκικό άρμα από πάνω προς τα κάτω  στον πύργο του ,όπου το παραπάνω σύστημα αυτοπροστασίας δεν καλύπτει το άρμα και όχι κατευθυνόμενος σε αυτό από μπρός-πίσω-δεξιά-αριστερά που το καλύπτει.

Τέλος μένει να δούμε που θα κατευθυνθούν τα πρώτα 100 Altay στον τουρκικό στρατό, αφού κάτι τέτοιο θα αποτελεί σαφή ένδειξη των προτεραιοτήτων του.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ