Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τούρκος αναλυτής ''διάβασε'' τις κινήσεις του Ερντογάν! Τι επιδιώκει στην Θράκη με πολυεθνικές μουσουλμανικές κοινότητες Τούρκων, Πομάκων και Ρομά

Οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο  και τραυματισμό  χιλιάδων  Τούρκων πολιτών, την πρόκληση μιας τεράστιας οικονομικής καταστριφής για την γειτονική χώρα, αλλά και την αλλαγή προτεραιοτήτων του Ερντογάν.

Η εξωτερική πολιτική Τουρκίας- Ελλάδας πριν και αμέσως μετά τους σεισμούς

Υπενθυμίζουμε ότι πρίν από τους σεισμούς  δεν περνούσε ημέρα που ο Τούρκος Πρόεδρος ή κάποιο εξέχων μέλος της κυβέρνησής ή του κόμματός του να μην προέβαινε σε εμπρηστικές δηλώσεις σε βάρος της Ελλάδας, προλειαίνοντας την εσωτερική κοινή γνώμη και την Διεθνή κοινότητα για στρατιωτική επέμβαση σε βάρος μας, με την τουρκική πολεμική αεροπορία να προβαίνει σε συνεχεία και πολυπληθείς παραβιάσεις του ΕΕΧ και υπερπτήσεις σε νησιά μας στο Αιγαίο.

Παράλληλα είχαμε συνεχώς αναφορές περί τάχα καταπίεσης της "Τουρκικής μειονότητας" στην Θράκη μας και όχι της μουσουλμανικής όπως προβλέπεται από την Συνθήκη της Λωζάνης και ισχύει στην πραγματικότητα.

Ωστόσο η πραγματικότητα αναγκάζει τον Ερντογάν έστω και πρόσκαιρα  να εστιάσει στην ανακούφιση των εκατομμυρίων  διασωθέντων πληγέντων από τους σεισμούς  Τούρκων που έμειναν άστεγοι, άνεργοι αντιμετωπίζοντας ένα ζοφερό μέλλον, αλλά και στις  επικείμενες εκλογές, αφήνοντας την Ελλάδα ήσυχη.

Εκτός όμως από την παραπάνω στεβλή  οπτική για την Θράκη του  Ερντογάν και των εξαπτέρυγών  του , υπάρχει και μια άλλη νηφάλια και πολύ λιγότερο επιθετική σε βάρος της χώρας μας, την οποία αναπτύσσει σε άρθρο του σε Διεθνές ΜΜΕ Τούρκος αρθρογράφος, ο οποίος αποδομεί την ρητορική μίσους και διχασμού που επιχειρεί να προξενήσει το καθεστώς του Τούρκου Προέδρου στην Θράκη μας, κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα εξής:

"Σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, ο ισλαμιστής ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε να σταματήσουν οι «μεροληπτικές και κατασταλτικές πολιτικές της Ελλάδας που παραβιάζουν νομικές υποχρεώσεις έναντι της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης».

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να τερματίσει τη δίωξη των Τουρκοκυπρίων και να αναγνωρίσει επίσημα την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Ερντογάν, κάνοντας, όπως έχει κάνει αμέτρητες φορές, παραλληλισμούς μεταξύ των τουρκικών μειονοτήτων στην Ελλάδα. και την Κύπρο.

Τον Νοέμβριο, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), H.E. Hissein Brahim Taha, στην Κωνσταντινούπολη στο περιθώριο της 38ης Συνόδου της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας του OIC (COMCEC).

Ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη «να συνεχιστεί η αντιμετώπιση των δίκαιων αιτιών των μουσουλμανικών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων, Ροχίνγκια, Ουιγούρων, Κασμιριανών καθώς και της Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Δυτική Θράκη».

Αυτός ήταν ο κλασσικός  Ερντογάν, ένα ρεαλιστικό μείγμα του ισλαμιστή τπου συμπεριφέρεται ως σωτήρας όλων των καταπιεσμένων μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο και του εαυτού του, που ψαρεύει για πιο συντηρητικούς και εθνικιστικούς ψήφους ενόψει των κρίσιμων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών του Μαΐου.

Γνωρίζει ότι τα κράτη μέλη του OIC θα διαβάσουν την ομιλία του και θα την πετάξουν στον κάδο, αλλά η εκλογική βάση του στην Τουρκία θα φάει αυτά τα πράγματα.

Οι προηγούμενες εκκλήσεις του προς τον μουσουλμανικό κόσμο για αναγνώριση του αποσχισμένου τουρκικού κράτους στη βόρεια Κύπρο, της ΤΔΒΚ, αγνοήθηκαν από τους συναδέλφους του μουσουλμάνους, αφού η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο σεισμός που έχει καταστρέψει τώρα τη νοτιοδυτική Τουρκία θα οδηγήσει σε αλλαγή εστίασης για τον Τούρκο Πρόεδρο.

Θράκη

Όμως τους τελευταίους μήνες, ο τυχοδιωκτισμός του Ερντογάν σε αυτό που οι Έλληνες αποκαλούν Θράκη (Θρᾴκη στα αρχαία ελληνικά) και που οι Τούρκοι αποκαλούν Δυτική Θράκη (Batı Trakya) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Στην πορεία της ιστορίας της, η Θράκη κυβερνήθηκε από τους Βυζαντινούς, μετά τους Οθωμανούς και για λίγα χρόνια πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, από τους Βούλγαρους.

Από το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η Θράκη ήταν κυρίαρχο ελληνικό έδαφος.

Σήμερα, η περιοχή φιλοξενεί πολυεθνικές μουσουλμανικές κοινότητες Τούρκων, Πομάκων και Ρομά, οι οποίες αποτελούν σήμερα περίπου 120.000 άτομα, το 32 τοις εκατό του τοπικού πληθυσμού ή μόλις λιγότερο από το ένα τοις εκατό του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού.

Στην Ξάνθη, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Θράκης, οι μουσουλμάνοι αποτελούν το 43%του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον Ozan Ahmetoğlu, επικεφαλής της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, ο αριθμός των (τουρκικών) μειονοτικών δημοτικών σχολείων μειώθηκε στα 99 από 231 πριν από περίπου 27 χρόνια. Η ελληνική κυβέρνηση επικαλείται κανονισμούς ότι τα σχολεία με λιγότερους από εννέα μαθητές δεν μπορούν να διατηρηθούν.

Η Αθήνα σχεδιάζει να κλείσει άλλα τέσσερα τουρκικά σχολεία το 2023.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ερντογάν χρησιμοποίησε αυτά τα κλεισίματα ως πρόσχημα για δημιουργία αναταραχής.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Tanju Bilgiç δήλωσε ότι η απόφαση αυτή αντανακλά συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Τον Ιανουάριο, το Κόμμα Φιλίας, Ισότητας και Ειρήνης, μια φιλοτουρκική πολιτική ομάδα στη Θράκη, έστειλε επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη για να διαμαρτυρηθεί για συστηματικές παραβιάσεις δικαιωμάτων.

Τον Δεκέμβριο, ο Μουσταφά Τράμπα, μουφτής στην Ξάνθη, κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές ότι σχεδίαζαν να μετατρέψουν ένα μουσουλμανικό νεκροταφείο σε γήπεδο ποδοσφαίρου.

Αλλά υπάρχουν πολλές ανοησίες, με σκοπό να προσελκύσουν επαίνους και χρήματα από την Άγκυρα.

Η Τουρκική Ομοσπονδία Ευρώπης Δυτικής Θράκης, για παράδειγμα, ισχυρίστηκε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ιανουάριο στη Δυτική Θράκη ισοδυναμούσε με άρνηση ύπαρξης της τουρκικής μειονότητας.

Από πότε απαγορεύεται σε έναν πρωθυπουργό να επισκέπτεται τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας που κυβερνά;

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι φιλοτουρκικοί ακτιβιστές επικαλέστηκαν τη θρησκευτική ταυτότητα για να τροφοδοτήσουν την υστερία. Ο Hasan Küçük, επικεφαλής του Συνδέσμου για την Αλληλεγγύη Τούρκων Δυτικής Θράκης, είπε ότι «η θρησκευτική αυτονομία είναι απαραίτητη για αυτήν την κοινότητα».

Αλλά οι Τούρκοι με τους οποίους μίλησα στην επικράτεια δεν έχουν καμία διάθεση  για τέτοιες αναταραχές. «Απολαμβάνουμε τη ζωή μας εδώ (στη Δυτική Θράκη)», είπε ένας νεαρός από την τουρκική κοινότητα με ένα πλατύ χαμόγελο. "Μακάρι να μπορούσα να σας πω περισσότερα για το τι συμβαίνει εδώ. Ο περισσότερος θόρυβος των ανθρώπων μας στοχεύει στην κατάκτηση καρδιών και μυαλών στην Άγκυρα  και χρημάτων. Είναι καλοί ούζοποτες που προσποιούνται ότι είναι ευσεβείς μουσουλμάνοι."

Έτσι, οι οπαδοί του υποστηριζόμενου από την Άγκυρα τουρκικού εθνικισμού στην Ελλάδα φαίνεται να τροφοδοτούν αισθήματα παράπονου ως εργαλείο για την απόκτηση χρημάτων από το καθεστώς Ερντογάν,προς απογοήτευση των συμπατριωτών τους Τούρκων.

«Είναι υποκριτές», μου είπε ένας ντόπιος Τούρκος. "Προσποιούνται τους ευσεβείς μουσουλμάνους όταν παίρνουν κεφάλαια από την Τουρκία για να προωθήσουν το Ισλάμ στη Δυτική Θράκη. Χαίρομαι που βλέπω ότι τα ξοδεύουν για ούζο στο τοπικό καφενείο, αν και κρυφά."

Μια τέτοια μαρτυρία είναι αληθινή.

Οι Τούρκοι συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις πτυχές της καθημερινής δημόσιας, πολιτικής και πολιτικής ζωής.

Υπάρχουν πολυάριθμες τουρκικές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα χωρίς παρεμβάσεις, όπως ακριβώς κάνουν και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε διαδοχικές βουλευτικές εκλογές από το 1927 εκλέχθηκαν βουλευτές μέλη της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις βουλευτές μειοψηφίας στο ελληνικό κοινοβούλιο. Και το κλείσιμο των σχολείων που έχουν χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την απονομιμοποίηση της ελληνικής πολιτικής στην περιοχή είναι αποτέλεσμα της μείωσης του αριθμού των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία.

Αυτή η πτώση οφείλεται στην έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους των τουρκικών οικογενειών ,όχι στην ελληνική καταπίεση.

Υπάρχουν πολλά κορανικά ιδρύματα και περισσότερα από 240 τζαμιά που λειτουργούν στην περιοχή, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό τζαμιών ανά πολίτη ισλαμικής πίστης στην Ευρώπη.

Αλλά το πιο σημαντικό, οι Τούρκοι στη Θράκη χαίρονται που είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν έχουν καμία επιθυμία να μεταναστεύσουν σε μη κοινοτική, αυταρχική Τουρκία υπό ισλαμιστικό καθεστώς.

Η νεοθωμανική πολιτικη Ερντογάν απέτυχε

Παρ' όλα αυτά, υπό τον λογισμό της νεο-οθωμανικής ρεβιζιονιστικής πολιτικής της Τουρκίας, η Δυτική Θράκη πρέπει να βρίσκεται υπό τον τουρκικό έλεγχο, όπως και άλλα πρώην οθωμανικά εδάφη στα Βαλκάνια, την Αραβία και τον Καύκασο.

Ο Ερντογάν αγωνίστηκε σκληρά την περασμένη δεκαετία για να «επανα-οθωμανοποιήσει» τα πρώην οθωμανικά εδάφη, ελπίζοντας ότι ο σουνιτικός ισλαμισμός θα λειτουργούσε ως θαυματουργή «κόλλα». 

Οι φιλοδοξίες του Ερντογάν για τη Συρία (τζιχαντιστές), την Αίγυπτο (Αδελφοί Μουσουλμάνοι) και το Ισραήλ (Χαμάς) απέτυχαν.

Τώρα βρίσκεται στη διαδικασία να επιδιορθώσει τις σχέσεις με όλες τις χώρες στις οποίες κήρυξε πολιτικά τον πόλεμο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Συρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Αλλά οι φιλοδοξίες είναι φιλοδοξίες. Οι ιδεολογίες είναι πολύ δύσκολο να εγκαταλειφθούν μπροστά σε μια ντροπιαστική ήττα και η κακία του Ερντογάν συνεχίζεται. Τον Δεκέμβριο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δέχθηκε αντιπροσωπεία από το Συμβουλευτικό Συμβούλιο της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης.

Στη συνάντηση αυτή ο υπουργός Τσαβούσογλου εμφανίζεται και στις δύο πλευρές με δύο Τούρκους ιμάμηδες, τοπικούς θρησκευτικούς ηγέτες στη Θράκη.

Το τουρκικό στρατηγικό ενδιαφέρον για τη Δυτική Θράκη δεν είναι μόνο εθνοτικό ή νεοοθωμανικό, αλλά και θρησκευτικό.

Ανησυχεί υπερβολικά η ελληνική κυβέρνηση από την τουρκική εξαγωγή σαρία;

Πιθανώς όχι.«Είναι λιγότερο απειλητικό για την Ελλάδα αν η Τουρκία εξήγαγε τη σαρία στην Ελλάδα από τον εθνοτικό εθνικισμό», έγραψε ο Μπασκίν Οράν, εξέχων Τούρκος ακαδημαϊκός και αρθρογράφος στην αρμενική εφημερίδα Agos με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τον Oran, οι μουφτήδες και η Συμβουλευτική Επιτροπή έχουν πάρει υπό τον έλεγχό τους όλη την κοινοτική ζωή. Οι (μειοψηφίες) ΜΚΟ έχουν απαγορευτεί να κάνουν δημόσιες δηλώσεις. Όποιος εκφράζει αντίθετη άποψη με το Τουρκικό Προξενείο θα «τιμωρείτο».

Οι φοιτητές της τουρκικής μειονότητας που σπουδάζουν σε τουρκικά πανεπιστήμια με υποτροφία ενδέχεται να χάσουν τις υποτροφίες τους.

Η  τουρκική τράπεζα  Ziraat,  με υποκατάστημα στη Δυτική Θράκη, καθιστά αδύνατο για τους «αντιφρονούντες Τούρκους» να πάρουν δάνεια. Πολλοί ντόπιοι έχουν αποξενωθεί από την κοινότητα αφού οι ιμάμηδες τους χαρακτήρισαν «προδότες και άπιστους».

Ωστόσο, οι προσπάθειες του Ερντογάν να διαταράξει αυτή τη συμβίωση στη Θράκη μπορεί σύντομα να λήξουν."

Στό άρθρο αυτό έχουμε ουσιαστικά αποδόμηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στην Θράκη , που κάνει λόγο για τουρκική μειονότητα, ενώ ο Τούρκος δημοσιογράφος  ταυτίζεται με την θέση της Ελλάδας περι μουσουλμανικής μειονότητας γράφοντας  ότι σήμερα, η περιοχή φιλοξενεί πολυεθνικές μουσουλμανικές κοινότητες Τούρκων, Πομάκων και Ρομά, οι οποίες αποτελούν σήμερα περίπου 120.000 άτομα. 

Επιπλέον επιχειρείται μια σε βάθος περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί  στους κόλπους της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη μας σήμερα και των μεθόδων που χρησιμοποιεί το Τουρκικό Προξενείο και η τουρκική τράπεζα Zirat, για να "τουρκοποιήσουν"την μειονότητα, με απώτερο σκοπό την δημιοργία προβλημάτων στο εσωτερικό της Ελλάδας και την επίφαση για  στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας υπέρ των τάχα καταπισεμένων αδελφών της.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ