Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Μέγας κίνδυνος-Ξεκίνησαν οι μελέτες χωροθέτησης στην Ανατολική Θράκη για τον τρίτο τουρκικό πυρηνικό σταθμό-Σε τελική φάση το Ακούγιου

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φ.Ντονμέζ δήλωσε ότι οι μελέτες χωροθέτησης του 3ου πυρηνικού σταθμού έχουν ξεκινήσει στην Ανατολική Θράκη.

«Εργαζόμαστε για τον σχεδιασμό της ενεργειακής ζήτησης της Τουρκίας. Συνεχίζονται οι εργασίες εντοπισμού θέσης στην Ανατολική Θράκη», είπε ο ίδιος.

Ο Ντονμέζ, στο πρόγραμμα που παρακολούθησε στο TRT Haber, υπενθύμισε ότι έχουν επισκεφθεί πρόσφατα χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Μαλαισία και η Ινδονησία στο πλαίσιο της ενεργειακής διπλωματίας και είπε: «Μπορούμε να συνεργαστούμε με τρίτες χώρες.

Σε πολλές χώρες, ειδικά στην Αφρική, λαμβάνουμε προσφορές για να αυξήσουμε την επιχειρησιακή μας ικανότητα στη θάλασσα. Θα έχουμε συνάντηση με την Αλγερία αφού μας κάλεσαν. Συζητήσαμε για αμοιβαία συνεργασία με αυτές τις χώρες, και νομίζω ότι θα δούμε σύντομα τους καρπούς της συνεργασίας αυτής το συντομότερο δυνατό».

Δηλώνοντας ότι η πυρηνική ενέργεια θα έρθει στο προσκήνιο ως πηγή καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη και σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες στο μέλλον, ο Ντονμέζ είπε: «Οι εργασίες συνεχίζονται στο Ακούγιου.

Φτιάχνουμε 4 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής εκεί και αυτό σημαίνει 4 πυρηνικούς αντιδραστήρες. Θα θέσουμε σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα στα τέλη του επόμενου έτους, ενώ τους επόμενους αντιδραστήρες σε διαστήματα ενός έτους».

Ο Νονμέζ δήλωσε ότι οι πυρηνικοί σταθμοί στην Τουρκία, που ξεκίνησαν με το Ακούγιου, μπορούν να συνεχιστούν με τη Σινώπη και τη Θράκη, ενώ τόνισε ότι, «θα συνεχίσουμε το έργο εδώ. Εργαζόμαστε στον σχεδιασμό της ενεργειακής ζήτησης της Τουρκίας. Συνεχίζονται οι χωρομετρικές μελέτες στη Θράκη. Θα δώσουμε τις τοποθεσίες πιθανών πυρηνικών εγκαταστάσεων κάνοντας προσδιορισμούς τοποθεσίας».

Ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αρχίσει να εισάγει LNG από το Ομάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε στην Τουρκία, να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δημιουργώντας ένα κέντρο εμπορίας φυσικού αερίου για αγοραστές στην Ευρώπη, και ο Ερντογάν υποστήριξε την ιδέα.

Ο Ντομνέζ δήλωσε επίσης ότι το κέντρο θα μπορούσε να εγκατασταθεί στην Ανατολική Θράκη, όπου διέρχεται ο αγωγός Turkish Stream, ενώ έδωσε πληροφορίες για τα βήματα που θα κάνει η Τουρκία κατά την αξιολόγηση της ρωσικής πρότασης.

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία θα καθορίσει τον «οδικό της χάρτη» μέχρι το τέλος του έτους, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε : «Ίσως τον Φεβρουάριο, να οργανώσουμε μια διάσκεψη για το φυσικό αέριο όπου θα συγκεντρώσουμε συμμετοχή των χωρών προέλευσης και αγοραστές για να πάρουμε απόψεις και ιδέες. Θα προχωρήσουμε ανάλογα».

Η Ρωσία, η οποία καλύπτει έως και το 50% του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Τουρκία, συγκαταλέγεται επίσης στους κύριους προμηθευτές των ευρωπαϊκών χωρών.

Αν και η Ρωσία δήλωσε ότι το φυσικό αέριο που στέλνει στην Ευρώπη μπορεί να αυξηθεί με την επέκταση του αγωγού TurkStream, η Ευρώπη έχει λάβει μια σειρά μέτρων για να μειώσει δραστικά το φυσικό αέριο που εισάγει από τη Ρωσία.

Ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες που αντιτίθενται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, δηλώνουν ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενέργεια που εξάγει εναντίον τους ως “όπλο”.

Οι σεισμοί και τα τουρκικά σχέδια για πυρηνικά εργοστάσια

Με άρθρο μας επισημαίναμε ότι το Ακούγιου είναι μια πυρηνική περιβαντολλογική βόμβα στην πόρτα μας, στο οποίο αναλύαμε στοιχεία του του Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητή σεισμολογίας Άκη Τσελέντη, αναφορικά με τη σεισμικότητα της περιοχής του Ακουγιού, αφού το εργοστάσιο βρίσκεται μόλις 25 χιλιόμετρα από το ρήγμα του Ετσέμις το οποίο μπορεί να δώσει σεισμό έως και 8 Ρίχτερ.

Η κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακούγιου συνεπάγεται την κατακόρυφη αύξηση των περιβαλλοντικών κινδύνων, καθώς η περιοχή που έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση του εργοστασίου έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών και συνακόλουθων καταστροφών.

Τα  διαβήματα που έχει κάνει τη προηγούμενη δεκαετία η Ελλάδα βέβαια εστιάστηκαν κυρίως στην πτυχή των πυρηνικών όπλων και λιγότερο στους κινδύνους που απορρέουν από τη σεισμικότητα της περιοχής του Ακούγιου και από το ενδεχόμενο να προκληθεί μείζονα περιβαλλοντολογική καταστροφή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ούτως ή άλλως, αν κατασκευαστεί τελικά ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου, το μεγάλο και άμεσο πρόβλημα θα είναι οι σεισμοί.

Η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί ανάλογα  στην Κυβέρνηση των ΗΠΑ και στην Αμερικανική γερουσία προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα έτσι ώστε να  σταματήσει η κατασκευή του Πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού, επιβάλλοντας κυρώσεις στην ρωσική Atomstroyexport και απαγορεύοντας την συνέχιση των εργασιών της στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ