Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Δεν είναι πρόβλημα το πρώτο υποβρύχιο κλάσης Reis αλλά η απειλή από το νέο τουρκικό σύστημα εκτόξευσης MİDLAS για πυραύλους Κρουζ

Είναι γεγονός μετά από πολλές καθυστερήσεις, ότι το πρώτο τουρκικό υποβρύχιο κλάσης Reis (Type 214TN) του τουρκικού ναυτικού ξεκίνησε δοκιμές στην θάλασσα από προχθές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα ρυμουλκό και ένα ελικόπτερο S-70B συνόδευαν το υποβρύχιο κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

Ξένο αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων (Naval News) επιβεβαίωσε ότι το τουρκικό υποβρύχιο ξεκίνησε τις θαλάσσιες δοκιμές, οι οποίες είναι οι τελευταίες πριν από την παράδοση του.

Με αφετηρία το 2023, ένα υποβρύχιο θα τίθεται σε λειτουργία κάθε χρόνο μέχρι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό αποκτήσει  6 υποβρύχια κλάσης Reis το 2027.

Το πρόγραμμα παράδοσης των τουρκικών υποβρυχίων: TCG Piri Reis – 2023, TCG Hizir Reis – 2023 TCG Murat Reis – 2024 TCG Aydin Reis – 2025 TCG Seydi Ali Reis – 2026 TCG Selman Reis – 2027.

Η συμφωνία της Τουρκίας με την γερμανική εταιρία Thyssen Krupp Marine Systems, αν και πέρασε χίλια κύματα και είχαμε και ελληνική παρέμβαση, τελικά υλοποιείται κανονικά, και το μόνο που πετύχαμε ήταν η γερμανική άρνηση τοποθέτησης συστήματος εκτόξευσης πυραύλων σε αυτά τα υποβρύχια, καθώς και η μη μεταφορά τεχνογνωσίας κατασκευής του συστήματος μάχης του υποβρυχίου, το οποίο οι Γερμανοί δεν παρέδωσαν στην τουρκική πλευρά παρά τις έντονες πιέσεις.

Πρόκειται σαφώς για υποβρύχιο που προσομοιάζει με τα αντίστοιχα “αθόρυβα” ελληνικά κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, με ελαφρώς μεγαλύτερο μήκος και συστήματα, που θα δώσει δυνατότητες στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό, σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν έχουμε να φοβηθεί απολύτως τίποτα ο ελληνικός υποβρύχιος στόλος, που έχει μετατρέψει τα ελληνικά Type-214 σε υπερόπλο στο Αιγαίο εδώ και πολλά χρόνια, αφού μετράει ναι μεν το οπλικό σύστημα, αλλά το σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό και μόνο αυτό, πολλαπλασιάζει την ισχύ του .      

Ποια θα ήταν η πραγματική απειλή για το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, τα νησιά μας και την ελληνική άμυνα;  

Οι Τούρκοι πριν από μερικά χρόνια δέχθηκαν ένα μεγαλοπρεπές stop από τις ΗΠΑ, που δεν ενέκριναν την πώληση του συστήματος εκτόξευσης πυραύλων Mk-41 Vertical Launch System (VLS), για την νέα υπό κατασκευή φρεγάτα TCG Κωνσταντινούπολη.

Έτσι οι Τούρκοι, με άγνωστη τεχνογνωσία και βοήθεια, το τονίζουμε αυτό, προχώρησαν στην παραγωγή του δικού τους αντίστοιχου συστήματος.  

Το σχέδιο συστήματος εκτοξευτών κάθετης εκτόξευσης, ξεκίνησε από την εταιρεία ROKETSAN τον Μάιο του 2020, υπό την ηγεσία της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB).

Προχθές είχαμε την πρώτη δοκιμή βολής πυραύλου του τουρκικού συστήματος εκτόξευσης MIDLAS, το οποίο κατά τους Τούρκους θα θέσει τέλος στην εξάρτηση από το εξωτερικό, για συστήματα κάθετων εκτοξευτών για πλατφόρμες επιφανείας και υποβρύχιες.

Η βολή πυραύλου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην περιοχή δοκιμών βολής Aksaray.

Με την ολοκλήρωση των επίγειων δοκιμών το MIDLAS, έχει μπροστά του ένα σημαντικό στάδιο, αυτό της ενσωμάτωσης του στην Φρεγάτα TCG Κωνσταντινούπολη, την πρώτη από τις υπό κατασκευή φρεγάτες MİLGEM İ Class.

Με αυτήν την πλατφόρμα εκτόξευσης θα τοποθετηθούν πύραυλοι Hisar-D RF, στα πολεμικά πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού με στόχο τον εξοπλισμό αεράμυνας.

Αργότερα ( σε άγνωστο χρονικό διάστημα), στο νέο σύστημα εκτόξευσης MIDLAS θα ενσωματωθούν οι πύραυλοι Trench Blok-1, Atmaca, BORA, και πιθανόν ο TAYFUN.

Η Τουρκία με άγνωστη τεχνογνωσία και βοήθεια θα τοποθετήσει το νέο σύστημα εκτόξευσης πυραύλων σε Φρεγάτες-Κορβέτες και στην επόμενη γενιά υποβρυχίων MILDEM. 

"Σε όλο τον κόσμο, αυτά τα συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κυρίως σε μονάδες επιφανείας, ωστόσο, στο μέλλον θα το δούμε και σε υποβρύχια.

Σχεδιάζουμε να εκτοξεύσουμε πυραύλους αεράμυνας με το MIDLAS. Αργότερα, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ολοκλήρωσης για την επιτυχή εκτόξευση του αντιπλοϊκού μας πυραύλου Atmaca, και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να εκτοξεύουμε κάθετα οποιοδήποτε πύραυλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε από ναυτικές πλατφόρμες.

Το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης των πολεμικών μας πλατφορμών αναπτύσσεται επίσης σε εθνικό επίπεδο από τις αδελφές μας εταιρείες.

Το γεγονός ότι τέτοια συστήματα εκτοξευτών που είναι ενσωματωμένα σε αυτές χρησιμοποιούν εθνικά πυρομαχικά ανοίγει το δρόμο για την Τουρκία να ενεργήσει εντελώς ανεξάρτητα σε αυτόν τον τομέα.

Συστήματα κάθετης εκτόξευσης, τα οποία προτιμώνται σε μεγάλο βαθμό από πολεμικά πλοία επιφανείας και υποβρύχιες πλατφόρμες. Χρησιμεύουν κυρίως ως πλατφόρμες για κάθετη εκτόξευση πυραύλων αεράμυνας, Κρουζ, βαλλιστικούς και αντιβαλλιστικούς πυραύλους", δηλώνει ο Τούρκος ειδικός του συστήματος εκτόξευσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Τούρκοι ετοιμάζουν να  τοποθετήσουν το νέο σύστημα εκτόξευσης στην νέα γενιά υποβρυχίων MILDEM, και άλλων σκαφών επιφανείας με δυνατότητα εκτόξευσης ολόκληρης της γκάμας βαλλιστικών πυραύλων ( BORA-ATMACA-TAYFUN).

Μιλάμε για μια μεγάλη απειλή όχι μόνο για το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, αλλά για τα νησιά μας και την ηπειρωτική χώρα, αφού αθέατα τουρκικά υποβρύχια, μελλοντικά θα μπορούσαν να εξαπολύσουν πυραύλους Κρουζ  σε ελληνικό έδαφος.

Η απάντηση της χώρας μας θα ήταν η ανάπτυξη κινητών συστημάτων πυραύλων Κρουζ στα νησιά, σε μονάδες επιφανείας ( να γιατί φωνάζουμε για τους γαλλικούς SCALP NAVAL στις νέες Φρεγάτες BELHARA), καθώς και στα υπάρχοντα ελληνικά Type-214 με ένα πρόγραμμα που κοστίσει αρκετά χρήματα, αλλά όπως κινούνται οι Τούρκοι θα είναι δραματικά αναγκαίο.

Επόμενη λύση η αγορά νέων υποβρυχίων με ενσωματωμένη την δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων Κρουζ από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, για να πάμε και εμείς βράδυ στο Αιγαίο.
  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ