Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

“Λύσσαξαν” να βρουν “αντίδοτο” για τα Rafale! Οι Τούρκοι δοκίμασαν τον πύραυλο αέρος-αέρος Bozdoğan

Στο μικροσκόπιο της Τουρκίας κα της Λιβύης, έχει μπει η έναρξη των σεισμικών ερευνών της Ελλάδας σε Κρήτη και Πελοπόννησο, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την προηγούμενη Δευτέρα.

Παράλληλα, εκνευρισμό προκαλεί στην Τουρκία η εξοπλιστική αναβάθμιση της Ελλάδας. Αυτή την φορά, τον εκνευρισμό πυροδότησε η παράδοση δύο ακόμη Rafale στην Πολεμική Αεροπορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global μετέδωσε ότι, «η Γαλλία παρέδωσε άλλα δυο μαχητικά Rafale απο τα 24, τα οποία έχει πουλήσει και ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας ταξίδεψε στη Γαλλία και συμμετείχε στην τελετή καθέλκυσης της πρώτης από τις 3 φρεγάτες που έχει αγοράσει η Ελλάδα».

Σύμφωνα με την πάγια τουρκική τακτική, η εξισορρόπηση της εξοπλιστικής υπεροπλίας της Ελλάδας, ανατίθεται στα φερέφωνα του Ερντογάν. Αυτήν την φορά με το twitter /tcsavunma, φρόντισαν να ανεβάσει το ηθικό των πολεμαχαρών τούρκων ( εκτιμούμε ότι ο τουρκικός λαός απέχει από τέτοιες σκέψεις), αναφέροντας: «Δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου αέρα-αέρος Bozdoğan, που αναπτύχθηκε σύμφωνα με τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας μας και στο πλαίσιο του Έργου Göktuğ, συνεχίζεται με επιτυχία από την 401η Δοκιμαστική Διοίκηση Στόλου μας».

Τι υποδηλώνει ότι ο πύραυλος δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία

 Οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι το πλαίσιο του προγράμματος GÖKTUĞ,  περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πυραύλου αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς, του GÖKDOĞAN, και ενός πυραύλου μικρής εμβέλειας, αυτοάμυνας, του προαναφερθέντος BOZDOĞAN.

Η πρόθεση του προγράμματος GÖKTUĞ, είναι να δημιουργήσει μια οικογένεια πυραύλων μάχης αερομαχίας, που έχουν αναπτυχθεί εγχώρια, για να αντικαταστήσει τους πυραύλους Sidewinder και AMRAAM αμερικανικής προέλευσης και έτσι, να μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας από την αγορά ξένων όπλων.

Κατά τη δοκιμαστική βολή, ο πύραυλος BOZDOĞAN εκτοξεύτηκε από τη ράγα πτέρυγας ενός F-16 εναντίον εναέριου στόχου. Κατά την εκτόξευση, ο πύραυλος εκτράπηκε σε συντεταγμένες που είχαν προκαθοριστεί από το ραντάρ του αεροσκάφους. Στην ενδιάμεση φάση της πτήσης, ο πύραυλος έλαβε ενημερωμένες πληροφορίες στόχου μέσω της σύνδεσης δεδομένων του. Λίγα χιλιόμετρα από τον στόχο, το ενεργό ραντάρ αναζήτησης του πυραύλου ανέλαβε την καθοδήγηση του τερματικού σταθμού και οδήγησε σε επιτυχή αναχαίτιση.

Είναι όμως έτσι;

Τον περασμένο Μάιο, η κυβέρνηση Μπάιντεν επικοινώνησε ανεπίσημα με το Κογκρέσο των ΗΠΑ, για να ζητήσει έγκριση για μια προτεινόμενη πώληση πυραύλων και αναβαθμίσεων εξοπλισμού στη σύμμαχο του ΝΑΤΟ Τουρκία. Το πακέτο όπλων, ήταν ένα υπάρχον αίτημα της Άγκυρας και περιλαμβάνει πυραύλους αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς AIM-120, καθώς και ενημερώσεις υλικού και λογισμικού για μαχητικά αεροσκάφη F-16.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κοινοποίηση προς το Κογκρέσο, είναι μέρος μιας άτυπης διαδικασίας που δίνει στους νομοθέτες την ευκαιρία να αμφισβητήσουν ή να ακυρώσουν τις πιθανές πωλήσεις όπλων «αθόρυβα», για να αποφύγουν να «παραβιάσουν» δημοσίως τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Κατ’ αρχάς, η απάντηση του Κογκρέσου στη μικρότερη συμφωνία, μπορεί να δώσει μια εικόνα στην Τουρκία για το πώς θα αντιδράσει στη μεγαλύτερη πώληση F-16, η οποία είναι κρίσιμη για την αεροπορία της Άγκυρας.

Επίσης, το τουρκικό αίτημα για απόκτηση νέων βλημάτων αέρος-αέρος Sidewinder και AMRAAM, σε συνέχεια εκείνων που αποκτήθηκαν το 2012 και το 2014 αντίστοιχα, εξηγεί πολλά για τα πολυδιαφημισμένα εγχώριας ανάπτυξης Bozdogan και Gοkdogan,  διότι προφανώς δεν είχαν τα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα.

Aντι για τους AIM-120  

Οι Τούρκοι έχουν παράξει τους πυραύλους αέρος-αέρος Bozdoğan και Gökdoğan  αντί για τους AIM-120,   με σκοπό να απεμπλακούν από τις ΗΠΑ, με εγχώριας κατασκευής. Το αίτημα αγοράς αμερικανικών πυραύλων όμως, ίσως  να υποδηλώνει ότι οι δικοί τους πύραυλοι δεν είχαν την αναμενόμενη επιτυχία.

Τα πυραυλικά συστήματα Air-Air που αναπτύχθηκαν από την TUBITAK SAGE στο πλαίσιο του έργου GÖKTUĞ, συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο στο πλαίσιο των Στόχων της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας 2021. Αναφέρθηκε ότι, «θα ολοκληρωθούν οι αερομεταφερόμενες δοκιμές πυραύλων αέρος-αέρος BOZDOĞAN και GÖKDOĞAN μικρού και μεσαίου/μεγάλου βεληνεκούς, που αναπτύχθηκαν για την εναέρια  υπεροχή των πολεμικών μας αεροσκαφών».

«Στόχος της Τουρκίας  είναι να χρησιμοποιηθούν στα μαχητικά μας  αεροπλάνα, αντί για τους 120 AMRAAM πέρα ​​και απο τους AIM-9 για να αντικαταστήσει τον πύραυλο αέρα εσωτερικού αέρα Sidewinder opinions που αναπτύσσεται από την TUBITAK SAGE», ανέφερε ο  İsmail Demir, Πρόεδρος της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών.

Να υπενθυμίσουμε ότι, η τελευταία φορά που η DSCA των ΗΠΑ ενέκρινε πώληση στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, ήταν το 2018 για Α/Α συστήματα Patriot. Ως γνωστόν, η Τουρκία επέλεξε τους ρωσικούς S-400 και επιβλήθηκαν κυρώσεις βάσει CAATSA.

Η ακριβώς προηγούμενη ήταν το 2015 και αφορούσε συλλογές JDAΜ αξίας $70 εκατ. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, δεν πραγματοποιήθηκε καμία πώληση αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, ενώ όσες είχαν εγκριθεί σε προγενέστερο χρόνο υλοποιούνται με καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ