Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Μεγάλη Έρευνα-Πώς βλέπει η κοινωνία τα ελληνοτουρκικά-Ποιος θα νικούσε σε πιθανό πόλεμο, που θα ξεκινούσε, πόσοι αδιαφορούν, τι θα έκαναν οι σύμμαχοι

Πολύ ενδιαφέροντα  αποτελέσματα για την εικόνα που έχει η ελληνική κοινωνία όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά καταγράφει πανελλαδική ποσοτική διαδικτυακή έρευνα της Public Issue, σε δείγμα 1.000 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω τον τρέχοντα Οκτώβριο. Για τα δεδομένα των προηγούμενων ετών χρησιμοποιήθηκαν οι χρονοσειρές του Πολιτικού Βαρομέτρου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γνώμη για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας σε σχέση με ένα χρόνο πριν

Καθολική επιδείνωση


Το 79% των Ελλήνων πολιτών (σχεδόν 8 στους 10) θεωρούν ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί σήμερα, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Μόλις 1 στους 5 (19%) εκτιμά ότι παραμένουν σε (επιδεινωμένη) «στασιμότητα»

Πιθανότητα ελληνοτουρκικού πολέμου

Το ενδεχόμενο ενός ελληνοτουρκικού πολέμου απασχολεί σταθερά την τελευταία 5ετία ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινής γνώμης. Σήμερα, το 42% (4 στους 10) θεωρούν αυτό το ενδεχόμενο πολύ ή αρκετά πιθανό.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας στις έρευνες της Public Issue, 1996-2022

Επίσης, την τελευταία 5ετία, η μερίδα της ελληνικής κοινής γνώμης που πιστεύει ότι το ενδεχόμενο ενός ελληνοτουρκικού πολέμου είναι πιθανό, έχει αυξηθεί σημαντικά (Ουσιαστικά έχει υπερδιπλασιαστεί). Αντίστοιχη εκτίμηση είχε καταγραφεί και το 1999.

Πιθανός χώρος θερμού επεισοδίου, μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Περίπου 6 στους 10 Έλληνες πολίτες (58%) πιστεύουν ότι, εάν υπάρξει θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αυτό θα εκδηλωθεί στο Αιγαίο. Επιπλέον, το 19% (μόλις 5% το 2018), δηλαδή 1 στους 5, εκτιμά ότι αυτό είναι πιθανό να εκδηλωθεί και στα 3 μέτωπα (Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος).

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας στις έρευνες της Public Issue, 1996-2022

Αποτέλεσμα σε ενδεχόμενο ελληνοτουρκικού πολέμου

Σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία, σήμερα, νίκη της Ελλάδας προβλέπει το 28% των Ελλήνων πολιτών (σχεδόν 3 στους 10), ενώ νίκη της Τουρκίας, μόλις το 8% . Από την άλλη, περισσότερο από το 1/3 (37%) πιστεύει ότι θα υπάρξει ισορροπία ή τίποτα από τα δύο (ενδεχομένως κανείς κερδισμένος). Επίσης, ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης, 23% (1/4) δεν έχει άποψη για το ζήτημα.

Σε σύγκριση με τη μέτρηση του περασμένου Μαΐου, αύξηση (+5%, 28% έναντι 23%) παρουσιάζει το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν νίκη της Ελλάδας, ενώ μείωση (-4%, 8% έναντι 12% προηγουμένως), νίκη της Τουρκίας.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας στις έρευνες της Public Issue, 1996-2022

https://youtu.be/PvO98YKzYqM

Συμμαχική χώρα της Ελλάδας

Απόλυτα διχασμένη εμφανίζεται η ελληνική κοινή γνώμη σε σχέση με την ύπαρξη συμμαχικών χωρών που θα πολεμήσουν στο πλευρό της Ελλάδας, σε πιθανό ελληνοτουρκικό πόλεμο. Το 44% των πολιτών θεωρεί ότι υπάρχουν τέτοιες χώρες, αλλά ακριβώς το ίδιο ποσοστό πιστεύει ότι καμία χώρα δεν θα το πράξει.

Σε περίπτωση ε/τ πολέμου, το 33% των Ελλήνων (1 στους 3) πιστεύει ότι η Γαλλία θα πολεμήσει στο πλευρό της Ελλάδας. Μόνον 11% θεωρεί ότι οι ΗΠΑ θα εμπλακούν αντίστοιχα. Με την εξαίρεση της Κύπρου (14%), οι προσδοκίες της κοινής γνώμης για τις υπόλοιπες “εν δυνάμει” συμμαχίες είναι ελάχιστες.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας στις έρευνες της Public Issue, 1996-2022

Δημοτικότητα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Η εικόνα του Τούρκου Προέδρου στην ελληνική κοινή γνώμη, παραμένει -σταθερά- την τελευταία 6ετία ολοκληρωτικά αρνητική (Καταγράφει αρνητικές κρίσεις σε ποσοστό 92%). Η μεταστροφή της κοινής γνώμης σε σύγκριση με την δεκαετία του 2000, όταν μια σημαντική μερίδα εξέφραζε ευνοϊκή γνώμη,  είναι εντυπωσιακή.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας στις έρευνες της Public Issue, 1996-2022

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ