Ελληνοτουρκικά

Yasar Yakis - Πρώην ΥΠΕΞ Τουρκίας ακυρώνει το αφήγημα Ερντογάν: Οι ΗΠΑ επιλέγουν την Ελλάδα

Ο Yasar Yakis,  πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και ιδρυτικό μέλος του κυβερνώντος κόμματος AK, αναφέρει σε Αραβικό μέσο ενημέρωσης ότι, η Άγκυρα  είναι μια χώρα που έχει συμφέροντα τόσο στη διατλαντική κοινότητα όσο και στις ασιατικές χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επισημαίνει επίσης,  ότι ο  κύριος λόγος που ο Ερντογάν ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη, ήταν στην πραγματικότητα να προσπαθήσει να πραγματοποιήσει μια ιδιωτική συνάντηση  με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Μια τέτοια συνάντηση όμως  δεν πραγματοποιήθηκε. 

Ο Ερντογάν, απουσίαζε από την Τουρκία για δύο διαδοχικές περιπτώσεις τις τελευταίες ημέρες. Το ένα ήταν η συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, που πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν. Το άλλο ήταν η συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τις δραστηριότητες της SCO, διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 2012. Ο Ερντογάν, είπε στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν: «Δέξου την Τουρκία ως μέλος της SCO και θα αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ». Η Τουρκία τελικά, υπέβαλε επίσημα αίτηση συμμετοχής στις δραστηριότητες της SCO και προσκλήθηκε να ενταχθεί στον οργανισμό ως εταίρος διαλόγου. 

Ο Yasar Yakis, υπενθυμίζει πως μετά από αυτή την κίνηση, υπήρξε βροχή επικρίσεων και σχολίων, για το εάν η Τουρκία θα έπρεπε να έχει κάποιου είδους σχέσεις με έναν τέτοιο οργανισμό. Ο Ερντογάν τότε είχε πεί: «Αναπόφευκτα, μπορεί να αναζητούμε άλλους τρόπους, καθώς η ΕΕ δεν μας άφησε να μπούμε εδώ και 52 χρόνια. Η ΕΕ μπορεί να ρωτήσει γιατί ο Ερντογάν πηγαίνει στη Σαγκάη, γιατί συνάντησε τους ηγέτες της SCO. Φυσικά και θα συναντηθώ. Δεν νομίζω ότι οφείλω καμία εξήγηση στην ΕΕ».

Θα υπάρξουν πιθανώς υποστηρικτές και πολέμιοι του να γίνει η Τουρκία πλήρες μέλος του SCO, αλλά είναι φυσικό η Άγκυρα, να συνεργάζεται με τις πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου, όπως η Κίνα και η Ινδία. «Επιπλέον, η Τουρκία έχει εθνοτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τις τουρκικές χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν και το Κιργιστάν. Υπάρχει επίσης μια ισχυρή τουρκική κοινότητα στην επαρχία Xinjiang της Κίνας», αναφέρει.

Η γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας επίσης, της επιτρέπει να ελέγχει την πρόσβαση της Ρωσίας στις «θερμές θάλασσες». Ερντογάν και Πούτιν, είναι οι δύο ηγέτες που συναντώνται πιο συχνά. Παρόλα αυτά, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και θεωρεί την εισβολή της στην Ουκρανία παράνομη. Επιπλέον, προσπαθεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην απεμπλοκή της προσφοράς ουκρανικών σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές.

Η Τουρκία, είναι μια χώρα που έχει συμφέροντα τόσο στη διατλαντική κοινότητα όσο και στις ασιατικές χώρες. Γειτονεύει δύο χώρες της Μέσης Ανατολής σε βαθιά κρίση, τη Συρία και το Ιράκ.  Ένα ενδεικτικό σημείο της ταλάντευσης του Ερντογάν, είναι ότι «Εάν μια τέτοια χώρα άλλαζε πλευρά, θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στην ισορροπία ισχύος μεταξύ Δύσης και Ανατολής», αναφέρει.

Η δεύτερη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Ερντογάν, ήταν στη Νέα Υόρκη, για τη συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. 

Ο κύριος λόγος που ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη, ήταν στην πραγματικότητα να προσπαθήσει να πραγματοποιήσει μια ιδιωτική συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Δεν υπήρχαν προγραμματισμένες συναντήσεις ούτε στο πρόγραμμα του Μπάιντεν ούτε στο πρόγραμμα του Ερντογάν, αλλά ο τελευταίος διατήρησε την ελπίδα του να έχει έστω και μια σύντομη κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο, για να τονώσει την εικόνα του πριν από τις εκλογές του επόμενου έτους στην Τουρκία. Μια τέτοια συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε.

Σε αυτό το σημείο ο Yakis ρίχνοντας τα καρφιά του αναφέρει: «Η απογοήτευση του Ερντογάν έγινε ακόμη μεγαλύτερη, όταν οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν με περηφάνια ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε μια εγκάρδια συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Η Τουρκία πρέπει να έχει κατανοήσει το μήνυμα ότι, εάν οι ΗΠΑ πρέπει να επιλέξουν μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, θα επιλέξουν την Ελλάδα».

Ο Ερντογάν, συνάντησε τους γερουσιαστές Lindsey Graham και Chris Coons, σε μια προσπάθεια να τους πείσει να πουλήσουν στην Τουρκία 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού. Μετά τη συνάντησή του με τους γερουσιαστές, ο Ερντογάν είπε ότι οι συνομιλητές του χρησιμοποίησαν «θετική γλώσσα» για το ζήτημα των F-16. 

Θέλοντας να ακυρώσει αυτήν την δήλωση του Τούρκου Προέδρου, ο Yakis υπενθυμίζει πως ο Lindsey Graham, ήταν αυτός που  έγραψε στο Twitter το 2019: «Καλή απόφαση του Προέδρου (Τραμπ) να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για την επιβολή εξοντωτικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας».

Επισημαίνει δε ότι, υπάρχουν άλλοι βουλευτές που είναι αντίθετοι σε μια τέτοια πώληση και εργάζονται διακαώς για να επιβάλουν όρους στη χρήση αυτών των αεροσκαφών, αποτρέποντας τη χρήση τους σε συνθήκες που δεν θα εγκρίνονταν από τις ΗΠΑ, όπως κατά των Κούρδων τρομοκρατών στην Τουρκία, το Ιράκ και τη Συρία. 

«Σε απάντηση, η Τουρκία διερωτάται γιατί πρέπει να αγοράσει αμυντικό εξοπλισμό τον οποίο δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει πλήρως. Κατά μία έννοια, οι ΗΠΑ θα περιόριζαν τις αμυντικές δυνατότητες ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ».

«Η επίσκεψη του Ερντογάν, δημοσιοποιήθηκε υπερβολικά στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, αλλά η απαξίωση της απογοήτευσης δεν αλλάζει την πραγματικότητα», αναφέρει.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...