Ελληνοτουρκικά

Στρατιωτική ανάλυση: Μας ταιριάζουν τα Himars! Τι θα σήμαινε μια πιθανή απόκτησή τους για τα ελληνοτουρκικά και τι θα άλλαζε σε Έβρο και νησιά

Σύμφωνα με άρθρο έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ εξειδικευμένου σε αμυντικά θέματα, ο αμερικανικός στρατός αναζητά αμυντική εταιρεία που μπορεί να κατασκευάσει και να παραδώσει έως και 100 πυραυλικά συστήματα πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) ετησίως, με στόχο την παράδοση συνολικά  500 έως το 2028.

Επισημαίνεται ότι η κίνηση έρχεται καθώς η χώρα αναπληρώνει τα αποθέματά της, τα οποία έχουν μειωθεί σημαντικά, προμηθεύοντας την Ουκρανία για την άμυνά της, ενάντια στη Ρωσία.

Ο υποψήφιος ανάδοχος επιβεβαίωσε τα παραπάνω.

Ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνε τα πάντα, δηλαδή, από διαχείριση προγραμμάτων, ολοκληρωμένη υποστήριξη logistics, έως  παροχή ανταλλακτικών και εκπαίδευση.

«Οι συνολικές ποσότητες για το HIMARS περιλαμβάνουν όλες τις πιθανές παραλλαγές», ανέφερε ο στρατός.

Μόλις παραδοθούν, οι 500 νέοι εκτοξευτές θα διπλασίαζαν σχεδόν την παγκόσμια προσφορά της πλατφόρμας όπλων.

Ο αμερικανικός στρατός διαθέτει επί του παρόντος 363 HIMARS, ενώ το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ έχει 47.

Η Ρουμανία και η Σιγκαπούρη διαθέτουν και οι δύο 18 HIMARS, ενώ η Ιορδανία 12.

Μ142 HIMARS

Περιγραφή

Το M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) είναι ένας ελαφρύς εκτοξευτής πολλαπλών ρουκετών που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 για τον Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών 

Το HIMARS φέρει ένα φορέα εκτόξευσης  είτε έξι πυραύλων GMLRS είτε ενός πύραυλου ATACMS.

Εξυπηρετείται από  φορτηγό πέντε τόνων της οικογένειας μεσαίων τακτικών οχημάτων (FMTV) του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι ικανό να εκτοξεύει όλους τους πυραύλους που καθορίζονται στην οικογένεια πυρομαχικών συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (MFOM).

Ο εκτοξευτής μπορεί να μεταφερθεί με αεροσκάφη Lockheed C-130 Hercules.

Σχεδιασμός

Το HIMARS είναι παρόμοιο σε σχεδιασμό με το M270 Multiple Launch Rocket System (MLRS), με κύρια εξαίρεση ότι πρόκειται για τροχοφόρο όχημα  Το HIMARS φέρει έναν φορέα πυρομαχικών, ο οποίος είναι πανομοιότυπος με τους φορείς που χρησιμοποιούνται από το M270, ενώ περιλαμβάνει θωρακισμένη καμπίνα αυξημένης προστασίας πληρώματος. 

Κατά την εκτόξευση ρουκετών ακριβείας GMLRS-Unitary, το HIMARS μπορεί να επιτύχει βεληνεκές 70 και πλέον χιλιομέτρων, να προσβάλλει  στόχο με χαμηλή παράπλευρη ζημιά, επιτρέποντας έτσι την εγγύς υποστήριξη μαχομένων φίλιων τμημάτων, πλήττοντας εχθρικούς στόχους σε απόσταση 200 μέτρα και άνω από αυτά.

Το HIMARS δοκιμάστηκε επίσης ως ενιαίο σύστημα εκτόξευσης τόσο για πυραύλους πυροβολικού όσο και για την επιφανειακή εκτόξευση παραλλαγής SLAMRAAM του αντιαεροπορικού πυραύλου AMRAAM.

Τον Οκτώβριο του 2017, το Σώμα Πεζοναυτών εκτόξευσε έναν πύραυλο από HIMARS, ενώ βρισκόταν στη θάλασσα εναντίον χερσαίου στόχου για πρώτη φορά, και συγκεκριμένα από το κατάστρωμα του αμφίβιου  πλοίου επιχειρήσεων των ΗΠΑ USS Anchorage, επιδεικνύοντας την ικανότητα του συστήματος να λειτουργεί ενώ βρίσκεται σε πλοία για να εκπέμπει πυρά ακριβείας από απόσταση ενάντια στις εχθρικές ακτές. 

Προδιαγραφές

Πλήρωμα 3: πυροβολητής, οδηγός και αρχηγός 
Βάρος 16.200 κιλά (35.800 λίβρες)
Μήκος 7 m (23 πόδια)
Πλάτος 2,4 m (7 πόδια 10 ίντσες)
Ύψος 3,2 m (10 πόδια)
 Μέγιστη Εμβέλεια  480 km (300 mi)
Ταχύτητα δρόμου 85 km/h (53 mph)
Οπλισμός 1 φορέας με 6 ρουκέτες σειράς M30/M31 GMLRS ή 1 βλήμα ATACMS

Το οπλικό σύστημα πιστώνεται με την επιτυχία της Ουκρανίας, στην άμυνα  της ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας, προσβάλλοντας στόχους υψηλής αξίας με εντυπωσιακή ακρίβεια, όπως  αριθμό αποθηκών πυρομαχικών – καυσίμων, κόμβους συγκοινωνιών,  Θέσεις Στρατηγείων, Σταθμών Διοικήσεως και άλλους στόχους

Γιατί εξυπηρετεί η απόκτησή του την Ελλάδα;

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η τυχόν  απόκτησή τους από τη χώρα μας θα είχε πάρα πολύ σημαντικά οφέλη, ισχυροποιώντας  σημαντικά την άμυνά μας σε νησιά και έβρο, ενώ παράλληλα λόγω του μεγάλου βεληνεκούς του θα υπήρχε δυνατότητα προσβολής στο εχθρικό έδαφος στόχων  υψηλής προτεραιότητας

Αιγαίο

Τα νησιά μας είναι γνωστό ότι έχουν τεθεί για τα καλά στο στόχαστρο των Τούρκων και το Αρχιπέλαγος φαντάζει ως το πιθανότερο θέατρο επιχειρήσεων ενός Ελληνοτουρκικού πολέμου, με τον οποίο μας απειλεί συνεχώς η ηγεσία της Τουρκίας, με πρώτον και καλύτερο τον Ερντογάν και τους ΥΠΑΜ-ΥΠΕΞ  του, να ακολουθούν κατά πόδας.

Είναι δεδομένο ότι η Τουρκία σε περίπτωση στρατιωτικής σύρραξης με τη χώρα μας, για να ενεργήσει την οποιαδήποτε αποβατική-αεροκίνητη ενέργεια σε βάρος νησιών -νησίδων μας στο Αιγαίο προς κατάληψή τους, θα πρέπει να αποκτήσει αεροναυτική υπεροχή στο Αρχιπέλαγος.

Χωρίς αυτήν ως προαπαιτούμενο, η οποιαδήποτε ενέργεια των Τούρκων θα συντριβεί είτε στο αρχικό της στάδιο είτε μεταγενέστερα, αφού οι Τούρκοι πεζοναύτες, οι Ειδικές δυνάμεις τους και οι λοιπές δυνάμεις που θα αποπειραθούν να δημιουργήσουν ή θα δημιουργήσουν προγεφύρωμα και αεροπρογεφυρώματα, θα βρεθούν κάτω από το έλεος των πυρών της Πολεμικής αεροπορίας και ναυτικού μας, πλέον εκείνων των χερσαίων δυνάμεων

Συνεπώς θα πρέπει να έχει προηγηθεί αεροναυμαχία στο Αιγαίο

Τα τουρκικά λιμάνια στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο στο σύνολό τους, παρουσιάζουν ένα πολύ σημαντικό μειονέκτημα, αφού λόγω εγγύτητας με τα νησιά μας, θα έχουμε τη δυνατότητα προσβολής τους με τους HIMARS , είτε με ρουκέτες GMLRS-Unitary, είτε με ΑΤΑCMS

Εξαίρεση παρουσιάζουν  μόνο τα λιμάνι της, από  Αττάλεια ναι και νοτιότερα

Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία σε περίπτωση αεροναυτικής στρατιωτικής εμπλοκής μας στο Αιγαίο με την Τουρκία, όπως προαναφέραμε αφού εάν βληθούν  από το πυροβολικό μας τα τουρκικά λιμάνια και κυρίως οι εγκαταστάσεις ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης τους και οι εγκαταστάσεις παροχής υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του στόλου τους, τότε τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια για τον τουρκικό στόλο

Έτσι οποιοδήποτε τουρκικό πολεμικό πλοίο βληθεί από εμάς και χρειαστεί να μεταβεί προς επισκευή, ή υποστεί βλάβη, ή χρειαστεί ανεφοδιασμό, θα είναι αδύνατο να λάβει την παραμικρή βοήθεια από τα λιμάνια τους στο Αιγαίο, εάν και εφόσον τα έχουμε πλήξει νωρίτερα όπως προανέφερα.

Τα παραπάνω οδηγούν σε πολύ σοβαρές διαπιστώσεις:

  1. Η επιβιωσιμότητα του φίλιου πυροβολικού των νήσων μας έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, προκειμένου να μπορέσουν να πλήξουν από ενάρξεως των επιχειρήσεων, τις  τόσο κρίσιμες και ζωτικές χερσαίες εγκαταστάσεις των τουρκικών λιμένων, για την ασφάλεια και επιβίωση του τουρκικού στόλου.
  2. Χωρίς αυτές ο τουρκικός στόλος αργά ή γρήγορα θα καταστραφεί, στέλνοντας στο βυθό του Αιγαίου μας την "Γαλάζια πατρίδα" του Ερντογάν.
  3. Τέλος οι τουρκικοί S-400  θα έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από την Ελληνική πολεμική αεροπορία και τους HIMARS , με αποτέλεσμα η θέση τάξεως τους να είναι για λόγους ασφαλείας τους εκτός βεληνεκούς των τελευταίων, με αποτέλεσμα να μειωθεί έτσι το βεληνεκές τους στο Αιγαίο.

Επίσης στη γκάμα των στόχων του HIMARS ενοείται ότι  θα είναι επίσης στόχοι υψηλής προτεραιότητας των Τούρκων σε περίπτωση στρατιωτικής σύρραξης, όπως αριθμός αποθηκών πυρομαχικών – καυσίμων, κόμβοι συγκοινωνιών,  Θέσεις Στρατηγείων, Σταθμών Διοικήσεως, συγκεντρώσεις δυνάμεων και μέσων και άλλοι στόχοι.

Ως χώροι τάξεως των HIMARS, δεν θα πρέπει να θεωρούνται αποκλειστικά και μόνο τα  εγγύτερα προς τα μικρασιατικά παράλια νησιά μας , αλλά και οι "νήσοι βατήρες", αναλόγως της γεωγραφικής διαμερισμάτωσης στο Αιγαίο, αφού κάτι τέτοιο είναι υλοποιήσιμο από Σάμο ναι και νοτιότερα.

Επισημαίνουμε ότι σε τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείεται  λόγω βεληνεκούς και ακρίβειας πυρών του HIMARS, η παροχή πυρών εγγύς υποστήριξης από μια νήσο βατήρα σε μαχόμενα τμήματά μας σε νησί α γραμμής στο Αιγαίο, που βρίσκονται εγγύς με τα μικρασιατικά παράλια

Η δυνατότητα επίσης αερομεταφοράς τους στα νησιά μας  με  μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 που διαθέτει η Πολεμική αεροπορία μας, αποτελεί έναν άλλο σημαντικό παράγοντα που το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στην εξέλιξη στρατιωτικών επιχεiρήσεων στα νησιά μας .

Τελευταία άφησα  την  επιτυχή δοκιμή εκτόξευσης πυραύλου του συστήματος HIMARS από το κατάστρωμα του αμφίβιου  πλοίου επιχειρήσεων των ΗΠΑ USS Anchorage, το 2017 κατά εχθρικού παράκτιου στόχου, γεγονός που θα πρέπει να δεί με άλλο μάτι κατά την άποψη μας το Πολεμικό Ναυτικό μας.

Έβρος

Αναφορικά με τους στόχους στον Έβρο, αυτοί θα είναι ανάλογοι με εκείνους του Αιγαίου, με έμφαση στις συγκεντρώσεις δυνάμεων και μέσων του εχθρού, αποσκοπώντας στην αποδιοργάνωση  της επίθεσης του πριν ακόμη αυτή εκδηλωθεί από τις Μηχανοκίνητες και Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες τους, αλλά και στις υπάρχουσες γέφυρες  του Έβρου ποταμού και σε εκείνες που θα δημιουργήσουν οι Τούρκοι με τα δύο Συντάγματα Μηχανικού που διαθέτουν, το 2ο και το 5ο ΣΜΧ  προκειμένου να ζεύξουν τον ποταμό.

Κλείνω επισημαίνοντας ότι ως χώροι τάξεως των HIMARS θα πρέπει να υποδειχθούν πολλαπλές θέσεις, έχοντας ως γνώμονα την ασφάλεια τους, καθώς  και την  τακτική χρησιμοποίηση τους από αμυνόμενο, με βάση την οποία χονδρικά θα πρέπει να απέχουν απόσταση περίπου 2/3 του βεληνεκούς τους από το ΠΟΤ(πρόσθιο όριο τοποθεσίας), εν προκειμένω τον Έβρο ποταμό πλην της περιοχής του προγεφυρώματος του Καρααγάτς 

Με τον τρόπο αυτό της διάταξης των HIMARS, δίνεται αφενός η δυνατότητα προσβολής εχθρικών στόχων στην Ανατολική Θράκη, αφετέρου υπάρχει μεγάλη δυνατότητα παροχής πυρών εγγύς υποστηρίξεως μαχομένων φίλιων τμημάτων εντός της αμυντικής μας διάταξης, καθώς και "στεγανοποίησης της" σε περίπτωση διάρρηξης από τον εχθρό

Επίλογος

Τα παραπάνω καταδεικνύουν τα πολλαπλά οφέλη που θα έχει τυχόν απόκτηση των HIMARS από τη χώρα μας, σε σχέση με την ενίσχυση της αμυντικής  θωράκιση της, απέναντι στην άκρως επιθετική Τουρκία

Η χώρα μας  κρίνεται επιτακτικό κατά την άποψη μας, να κινηθεί το ταχύτερο δυνατόν για την απόκτησή τους

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ