Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

UCAV stealth 6ης γενιάς ισχυρίζονται ότι δημιούργησαν οι Τούρκοι-Tι συνεπάγεται για την Ελλάδα;

"Μπορούν τα μη επανδρωμένα Kizilelma της Tουρκίας να ξεπεράσουν τα F-35 και τα Su-57"; Αυτό διερωτάται σε άρθρο του τουρκικό ΜΜΕ , του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Οι αρχικές κριτικές από ειδικούς υποδηλώνουν ότι το Kizilelma έχει τη δυνατότητα να κατευθύνει την τεχνολογία των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών για να εισέλθει στην κατηγορία 6ης γενιάς, ξεπερνώντας χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Για τους αδερφούς Wright της Türkiye , Selcuk και Haluk Bayraktar , η κατασκευή μερικών από τα πιο αποτελεσματικά drones στον κόσμο είναι μια ακόμη μια  μέρα στο γραφείο.

https://www.youtube.com/watch?v=WuXABlpv2Tk

Από το δοκιμασμένο στη μάχη Bayraktar TB2 που άλλαξε την πορεία πολλών πρόσφατων συγκρούσεων στο Akinci και το TB3, οι αδερφοί Bayraktar έχουν θέσει την γηγενή τεχνολογία της Τουρκίας μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο στον τομέα των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων μάχης (UCAV).

Τα καλύτερα όμως έρχονται.

Στις αρχές του επόμενου έτους, η εταιρεία πρόκειται να πραγματοποιήσει την πρώτη δοκιμαστική πτήση του πιο φιλόδοξου έργου της, το Kizilelma ,ένα μη επανδρωμένο, αεριωθούμενο, υπερηχητικό drone που θα ενσωματώνει χαρακτηριστικά stealth, καθιστώντας το εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί από τα ραντάρ.

Ενώ το αεροσκάφος 5ης γενιάς της Türkiye που ονομάζεται δοκιμαστικά TF-X αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην κατηγορία των επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών, το Bayraktar Kizilelma είναι ένα άλλο τεχνολογικό θαύμα, θέτοντας τον πήχη ακόμη ψηλότερα στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Τα stealth χαρακτηριστικά του, η χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου 1500+ kg, η ταχύτητα 0,9 Mach, για τον πρώτο τύπο που ονομάζεται Kizilelma-A, και οι κινητήρες turbo-prop το διαφοροποιούν από άλλα drones.

Ο αμυντικός αναλυτής Muhammad Walid με έδρα την Τουρκία υποστηρίζει ότι ο Bayraktar Kizilelma θα μπορούσε ενδεχομένως να αναλάβει τα καθήκοντα των αμερικανικών F-16 και να αποτελέσει μεγάλη απειλή για τα μαχητικά του εχθρού.

"Αντί να αγοράσει  ένα F-16, η Tουρκία μπορεί να αγοράσει έως και τέσσερα drones Kizilelma και να τα οδηγήσει στον εναέριο χώρο του εχθρού", λέει ο Walid. Εκτός αυτού, λέει, τα μυστικά χαρακτηριστικά και η ικανότητα του Kizilelma να πετάει σε ύψος 55.000 ποδιών θα του δώσουν αεροπορική υπεροχή και θα του επιτρέψουν να επιχειρήσει βαθιά μέσα στο εχθρικό έδαφος.

Το πρώτο πρωτότυπο του Kizilelma εκτέθηκε πρόσφατα στο Teknofest, ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ αεροδιαστημικής και τεχνολογίας στον κόσμο στη βόρεια επαρχία της Σαμψούντας της Τουρκίας.

Δίνοντας λεπτομέρειες για το νέο τζετ, ο Selcuk Bayraktar είπε ότι η μοναδικότητα του Kizilelma έγκειται στην τεχνολογία αιχμής που θα κάνει το drone τόσο ισχυρό όσο μερικά από τα καλύτερα στην επιχείρηση.

Οι προδιαγραφές του Kizilelma θα μπορούσαν να κάνουν το μαχητικό αεροσκάφος 6ης γενιάς, ξεπερνώντας το μαχητικά 4ης γενιάς όπως τα F-16, F-15, Rafale

, Gripen, SU-35 και το Eurofighter και τα μαχητικά 5ης γενιάς όπως το F-35 (ΗΠΑ) , SU-57 (Ρωσία) και J-20 (Κίνα). Ο Walid υποστηρίζει ότι θα είναι ακόμη και πέρα ​​από ένα αεροσκάφος 6ης γενιάς.

Προσθέτει ότι οι δίδυμοι κινητήρες του Kizilelma, ή ένας μεγαλύτερος μεμονωμένος κινητήρας, θα φέρουν το drone στο επίπεδο ενός συμβατικού τζετ όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι με τις ήδη διαθέσιμες προδιαγραφές και με αυτές που θα προστεθούν, θα είναι ένα αεροσκάφος 6ης γενιάς όταν τοποθετηθούν μεγαλύτεροι κινητήρες 

Ως εκ τούτου, η Baykar Technology φαίνεται να έχει αναλάβει την αποστολή να φέρει την τουρκική αεροναυπηγική στο επίπεδο των ανεπτυγμένων χωρών ή ίσως και ένα βήμα μπροστά από αυτές. Οι ειδικοί λένε ότι αυτός είναι ένας εφικτός στόχος όταν το Kizilelma συγκριθεί με ανταγωνιστικά UCAV.

Για παράδειγμα, η βρετανική αμυντική εταιρεία BAE Systems ανέπτυξε μερικούς τύπους UCAV αλλά είχε επιτυχία μόνο στο να πετάξει το μοντέλο Taranis. Αν και ο Taranis ανέβηκε στους ουρανούς για πρώτη φορά το 2013, έχει παραχθεί μόνο ένα πρωτότυπο και θα τεθεί σε λειτουργία μετά το έτος 2030.

Πολύ πριν από οποιοδήποτε άλλο έθνος, οι αμερικανικές επιχειρήσεις άρχισαν να δημιουργούν UCAV με κινητήρες τζετ, αλλά δεν διαθέτουν επί του παρόντος κανένα επιχειρησιακό μαχητικό drones με τις ίδιες προδιαγραφές με το Kizilelma.

Το drone Northrop Grumman X47, το οποίο διατίθεται σε τρεις παραλλαγές, A, B και C, ήταν το πιο αξιοσημείωτο μοντέλο. Αν και το πρόγραμμα X47-A τερματίστηκε το 2006, αντικαταστάθηκε από το X47-B και στη συνέχεια το X47-C. Υπάρχουν μόνο δύο drones X47-B που έχουν σχεδιαστεί για σκοπούς επίδειξης από όλες τις παραλλαγές. Το μέλλον του προγράμματος δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Η Boeing μπήκε επίσης στον διαγωνισμό με τα μη επανδρωμένα οχήματά της Phantom Ray και MQ-28, αλλά μόνο το τελευταίο αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία μετά το 2025, χάρη στη συνεργασία με τον αυστραλιανό στρατό. Η Lockheed Martin σκόπευε να εισέλθει στην αγορά των UCAV με το ολοκαίνουργιο μοντέλο Polecat, αλλά το έργο ήταν βραχύβιο λόγω συντριβής κατά την πρώτη πτήση του

Η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Ελβετία συμμετέχουν στο έργο nEUROn της γαλλικής εταιρείας Dassault για να αποκτήσουν εμπειρία στο σχεδιασμό και την κατασκευή high-end (U)CAV. Μια άλλη εταιρεία EADS, ιδιοκτήτρια της Airbus, ένωσε τη Γερμανία και την Ισπανία για να κατασκευάσουν το drone Barracuda.

Τόσο το nEUROn όσο και το Barracuda έχουν αναπτυχθεί για αεροσκάφη μετά την 4η γενιά, αλλά η διαδικασία φαίνεται να κινείται αρκετά αργά.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία έχει μπει σε ανταγωνισμό με το Suhkoi S-70 Okhotnik-B, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα φέρει φορτίο 8000 kg.

Όμως, δεδομένου ότι ο ρωσικός στρατός αγοράζει ιρανικά UCAV χαμηλής τεχνολογίας λόγω των κακών επιδόσεων των ρωσικών παραλλαγών, η κατασκευή drone υψηλότερων προδιαγραφών είναι δύσκολο να γίνει.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρόμοια με το Kizilelma δεν έχουν ακόμη παρουσιαστεί σε άλλα έθνη με εδραιωμένη φήμη στη βιομηχανία UCAV, όπως το Ισραήλ και η Κίνα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Baykar πιθανότατα θα ξεκινήσει τη σειριακή παραγωγή πριν από άλλες, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα,  περισσότερη εμπειρία,  περισσότερη τεχνολογική τεχνογνωσία,  φθηνότερες τιμές,  μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και θα επιτρέπει στην Tουρκία να προσεγγίσει τη διαφορά των άλλων εθνών στη φάση μαχητικών της έκτης γενιάς.

Η συνολική πρόοδος που έχει σημειώσει η χώρα στο εγχώριο πρόγραμμα drone της, υποδηλώνει ότι η Άγκυρα σταδιακά αλλά σταθερά απογαλακτίζει τον τουρκικό αμυντικό τομέα από την εξάρτησή του από εισαγωγές από άλλες χώρες".

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Για το συγκεκριμένο drone Kizilelma, είχαμε αναφερθεί σε προγενέστερο άρθρο μας , επισημαίνοντας ότι αναβαθμίζει κατακόρυφα της απειλή στο Αιγαίο, αφού αυτό θα αποτελεί το εναέριο μέσο που θα φιλοξενεί το TCG Anadolu

Έτσι το mini τουρκικό αεροπλανοφότο  θα φέρει  UAV  γρήγορα σε ταχύτητα, με ραντάρ AESA και μάλιστα με χαρακτηριστικά  stealth, γεγονός που θα μας δημιουργήσει προβλήματα πρωτίστως στο Αιγαίο και δευτερευόντως  στη ΝΑ Μεσόγειο

Ο χρόνος αλλά και οι δυνατότητες αντίδρασης σε περίπτωση πλεύσης πλησίον νησιών μας θα μειωθούν συνέπεια των παραπάνω δυνατοτήτων του UAV Kızılelma

Η Ελληνική αντίδραση

Συνέπεια αυτού θα είναι  μέσα του πολεμικού ναυτικού μας θα πρέπει να λειτουργούν ως δύναμη άμεσης επέμβασης για το Anadolu

Εκτός όμως από τη δυνατότητα ενέργειας τους από το μίνι τουρκικό αεροπλανοφόρο, τα νέα τουρκικά UAV θα δύναται να επιχειρούν από τα μικρασιατικά παράλια κατά των νησιών μας, γεγονός που σε συνδυασμό με το φορτίο πυρομαχικών που θα φέρει, τα χαρακτηριστικά του και την μικρή απόσταση των νησιών μας από την Τουρκία, το καθιστούν ιδιαίτερα επικίνδυνο

Τέλος το νέο σύστημα antidrone που προμηθεύτηκε η χώρα μας θα πρέπει αν δούμε εάν και κατά πόσο είναι ικανό να αντιμετωπίσει τη νέα απειλή που ακούει στο όνομα Kızılelma(κόκκινη μηλιά)

Το όνομα του και μόνο άλλωστε παραπέμπει ότι στόχο έχει την Ελλάδα

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...