Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η Τουρκία με το νέο UAV stealth Kizilelma αναβαθμίζει κατακόρυφα της απειλή στο Αιγαίο- Ποια η αντίδραση της Ελλάδας

"Αυτό είναι το 900 km/h jet UAV Kizilelma που φοβάται η Ρωσία¨", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Όπως αναφέραμε στα τέλη Αυγούστου, η Τουρκία παρουσίασε το δεύτερο πρωτότυπο του τελευταίου τουρκικού drone Kizilelma ,Κόκκινη Μηλιά. 

Η ιδιωτική τουρκική αμυντική εταιρεία Baykar ανέπτυξε το Kizilelma, ένα νέο μη επανδρωμένο stealth επιθετικό drone εξοπλισμένο με κινητήρα τζετ Ivchenko για να πετά με την ταχύτητα του ήχου.

Η εταιρεία ανακοίνωσε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι η πρώτη συσκευή που λειτουργεί είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις δοκιμές.

Μας διαβεβαίωσε επίσης ότι το drone θα είναι επιχειρησιακό το 2023.

Το Bayraktar Kizilelma είναι ένα αεριωθούμενο υπερηχητικό stealth  UAV.

Το drone αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου MIUS [Muharip İnsansız Uçak Sistemi or Unmanned Combat Aircraft System ή UCAS στα αγγλικά.

Το νέο UAV παρουσιάστηκε στις 4 Αυγούστου 2021. Ένα χρόνο μετά το Bayraktar Kizilelma έφτασε στο στάδιο του πρωτότυπου.

Το Kizilelma φτάνει τα 900 χιλιόμετρα την ώρα, μπορεί να μεταφέρει 1.500 κιλά βλήματα και βόμβες και είναι σχεδιασμένο να είναι αόρατο.

Μπορεί να προσγειωθεί και να απογειωθεί από μόνο του. Μπορεί επίσης να εκτελέσει τέτοιες ενέργειες σε σύντομες διαδρομές. Το Kizilelma προσφέρει υπερηχητική άτρακτο χαμηλού RCS και είναι εξοπλισμένο με ραντάρ AESA για συστήματα ανίχνευσης και καθοδήγησης.

Το αεροσκάφος τροφοδοτείται από έναν κινητήρα turbofan, που τροφοδοτείται από δύο εισόδους αέρα. Ο έλεγχος εκτροπής επιτυγχάνεται με δύο κάθετους σταθεροποιητές.

Το αεροσκάφος διαθέτει χειριστήρια ζευγών καναντέρ για αυξημένη ευελιξία ή για καλύτερο έλεγχο της ροής αέρα της κύριας πτέρυγας.

Τα εσωτερικά διαμερίσματα θα επιτρέψουν στο αεροσκάφος να λειτουργεί σε αμφισβητούμενα περιβάλλοντα διατηρώντας παράλληλα χαμηλή παρατηρησιμότητα.

Το Kızılelma έχει μέγιστο βάρος απογείωσης (MTOW) 6.000 kg, με 1.500 kg του εν λόγω βάρους διαθέσιμα για το ωφέλιμο φορτίο.

Σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε η εταιρεία, το Kızılelma θα έχει επιχειρησιακό υψόμετρο 35.000 πόδια (10.000 m).

Τους επόμενους μήνες, το Kizilelma διαμορφώνεται για να γίνει ο κύριος εχθρός του ρωσικού στρατού από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Οι πρώτες δοκιμές του drone είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν σε ουκρανικό έδαφος, δεδομένου ότι η χώρα ενδέχεται να προσθέσει το μαχητικό stealth στο οπλοστάσιό της.

Ο Haluk Bayraktar διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είπε στο BBC ότι «η φιλία και η συνεργασία μας με την Ουκρανία συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια.

Όλη η υποστήριξή μας είναι εξ ολοκλήρου στο πλευρό της Ουκρανίας γιατί έχουμε μια πολύ ισχυρή σχέση και η χώρα έχει υποστεί πολλές άδικες και αβάσιμες επιθέσεις. Τίποτα δεν θα θολώσει τη συνεργασία μας, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη»

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Aπό τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι η Τουρκία εμβαθύνει ολοένα και περισσότερο στην δημιουργία νέων drone με βελτιωμένα χαρακτηριστικά

Απειλή για την Ελλάδα

Το συγκεκριμένο τουρκικό UAV  Kizilelma, παρουσιάζει εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, αφού είναι γρήγορο, αόρατο,  και φέρει ραντάρ ΑΕSA, 

Το εν λόγω UAV σύμφωνα με τους Τούρκους  είναι σχεδιασμένο με τρόπο που το καθιστά ικανό να απογειώνεται και να προσγειώνεται σε ένα αμφίβιο επιθετικό πλοίο, όπως το TCG Anadolu, χωρίς να χρειάζεται σύστημα καταπέλτη.

Η Baykar ανακοίνωσε στο Teknofest 2022, ότι θα υπάρχουν τουλάχιστον 3 παραλλαγές του Kızılelma με διαφορετικές διαμορφώσεις κινητήρα.

Οι κινητήρες παράγονται από την τουρκο-ουκρανική κοινοπραξία Black Sea Shield.

Το Kızılelma-A θα είναι ικανό για σχεδόν υπερηχητικές ταχύτητες, τροφοδοτούμενο από τον κινητήρα AI-25TLT.

Το Kızılelma-B θα πετά με υπερηχητικές ταχύτητες, τροφοδοτούμενο από έναν μόνο ουκρανικό κινητήρα AI-322F

Τέλος, το Kızılelma-C θα ενσωματώσει 2 κινητήρες AI-322F.

Ενώ υπάρχουν προσδοκίες για χρήση κινητήρων turbofan TEI TF6000 Τουρκίας στο μέλλον, τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

Τα παραπάνω, εάν και εφόσον ισχύουν όπως τα  κοινοποιούν οι Τούρκοι, αποτελούν άσχημη εξέλιξη για τη χώρα μας και εξηγώ

Το TCG Anadolu, θα φέρει  πλέον  UAV  γρήγορα σε ταχύτητα, με ραντάρ AESA και μάλιστα με χαρακτηριστικά  stealth, γεγονός που θα μας δημιουργήσει προβλήματα πρωτίστως στο Αιγαίο και δευτερευόντως  στη ΝΑ Μεσόγειο

Ο χρόνος αλλά και οι δυνατότητες αντίδρασης σε περίπτωση πλεύσης πλησίον νησιών μας θα μειωθούν συνέπεια των παραπάνω δυνατοτήτων του UAV Kızılelma

Η Ελληνική αντίδραση

Συνέπεια αυτού θα είναι  μέσα του πολεμικού ναυτικού μας θα πρέπει να λειτουργούν ως δύναμη άμεσης επέμβασης για το Anadolu

Εκτός όμως από τη δυνατότητα ενέργειας τους από το μίνι τουρκικό αεροπλανοφόρο, τα νέα τουρκικά UAV θα δύναται να επιχειρούν από τα μικρασιατικά παράλια κατά των νησιών μας, γεγονός που σε συνδυασμό με το φορτίο πυρομαχικών που θα φέρει, τα χαρακτηριστικά του και την μικρή απόσταση των νησιών μας από την Τουρκία, το καθιστούν ιδιαίτερα επικίνδυνο

Τέλος το νέο σύστημα antidrone που προμηθεύτηκε η χώρα μας θα πρέπει αν δούμε εάν και κατά πόσο είναι ικανό να αντιμετωπίσει τη νέα απειλή που ακούει στο όνομα Kızılelma(κόκκινη μηλιά)

Το όνομα του και μόνο άλλωστε παραπέμπει ότι στόχο έχει την Ελλάδα

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ