Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Οι Τούρκοι “τρώνε ξύλο” καθημερινά πάνω από το Αιγαίο και οι "ειδικοί" τους διαστρεβλώνουν τους κανόνες εμπλοκής

Από την μια μεριά, έχουμε τις απαράδεκτες  πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου. Δεν είναι βέβαια απλώς απαράδεκτες για εμάς. Έχουν απορριφθεί από την ΕΕ, από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και από το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την άλλη, δια μέσω του τουρκικού τύπου προβάλλονται θέματα που σχετίζονται με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο ότι, η Ελλάδα είναι αυτή που παραβιάζει τουρκικό εναέριο χώρο προσπαθώντας να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα.

Σε τουρκικό μέσο ενημέρωσης ο Τούρκος αρθρογράφος Μπεγιαζίτ Καρατάς Πτέραρχος ε.α. αφού εξηγεί τι είναι οι κανόνες εμπλοκής και τι το κλείδωμα από ραντάρ  μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών περνάει και αυτός το μήνυμα ότι, τα τουρκικά μαχητικά είναι αυτά που εγκλωβίζουν τα ελληνικά θεωρώντας πως παραβιάζουν τουρκικό εναέριο χώρο.

«Προκειμένου να δικαιολογηθούν οι λεγόμενοι ισχυρισμοί της Ελλάδας, προέκυψε η ανάγκη παροχής πληροφοριών χωρίς να υπεισέλθω πολύ στις τεχνικές πτυχές του θέματος, καθώς το λουκέτο ραντάρ των ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της αυξανόμενης εχθρικής συμπεριφοράς κατά τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών στο τελευταίους μήνες», αναφέρει.

Δεν μας εξηγεί όμως, γιατί η Τουρκία στέλνει καθημερινά drones  καθώς και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας πάνω από το Αιγαίο και τα Ελληνικά νησιά.

Είναι γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια οι Τούρκοι πραγματοποιούν παραβιάσεις στο Αιγαίο όχι μόνο με μαχητικά αλλά και με drones (από τη βάση του Νταλαμάν, απέναντι από τη Ρόδο), τα οποία μάλιστα η ελληνική πλευρά αναχαιτίζει κατά τρόπο δυσανάλογα κοστοβόρο, απογειώνοντας F-16.

Από εκεί και πέρα ωστόσο, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας δεν προβαίνουν μόνο σε παραβιάσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι πτήσεις τουρκικών UCAV (μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών) κατά μήκος της μικρασιατικής ακτής. Αδιαμφισβήτητα, μεταξύ άλλων, επιχειρούν να εντοπίσουν τις θέσεις των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων και κυρίως των SA-8b Gecko τα οποία σταθμεύουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ (ROE) ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ

Οι κανόνες εμπλοκής είναι η έννοια που ορίζει τους νόμους ή τους κανόνες, με τους οποίους πρέπει να συμμορφώνονται τα στρατιωτικά στοιχεία κατά τη χρήση βίας. Η έννοια συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στο Document of Defense Dictionary of Military and Associated Terms, που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών το 1958.

Η έννοια των κανόνων εμπλοκής προέκυψε με την απαγόρευση της χρήσης βίας στο διεθνές δίκαιο και την πιθανότητα οι διεθνείς εντάσεις και συγκρούσεις, να μετατραπούν σε  πόλεμο και είναι ένας μηχανισμός που καθιστά δυνατή την παροχή πολιτικών οδηγιών και την επιβολή περιορισμών στα στοιχεία που συμμετέχουν σε στρατιωτική επιχείρηση.

Οι κανόνες εμπλοκής εμφανίζονται με διάφορες μορφές στα εθνικά στρατιωτικά δόγματα, συμπεριλαμβανομένων συμπληρωματικών βοηθητικών εντολών, εντολών ανάπτυξης, επιχειρησιακών σχεδίων και οδηγιών που ισχύουν επί του παρόντος. Ενώ οι κανόνες εμπλοκής, εκφράζουν σε γενικές γραμμές τις μεθόδους που χρησιμοποιούν τα μέρη για τη διεξαγωγή των σχέσεών τους στη διπλωματία, για να δώσουν ένα παράδειγμα με τη στρατιωτική έννοια, καθορίζουν τους όρους της στρατιωτικής απάντησης που πρέπει να γίνει ενάντια σε μια απειλή που θα συμβεί στο έδαφος της χώρα ή παραβίαση του εναέριου χώρου άλλης χώρας.

Και σε αυτό το σημείο επιχειρείται η στρέβλωση καθώς αναφέρει: «Λόγω των δικαιωμάτων της που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες, η Τουρκία χρησιμοποιεί τον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου για εκπαίδευση και ασκήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα, μια από τις δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ερμηνεύει αυτές τις συμφωνίες με τον δικό της τρόπο, καταχράται τις ευθύνες της, εφαρμόζει διαφορετικά όρια εναέριου χώρου και αποδέχεται το Αιγαίο ως ελληνική λίμνη».

 Το ερώτημα είναι, πώς εφαρμόζουν τους κανόνες εμπλοκής τουρκικά και ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη που έρχονται «πρόσωπο με πρόσωπο» στο Αιγαίο. Είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι χειριστές «τρώνε ξύλο» καθημερινά πάνω από το Αιγαίο καθώς η ικανότητα των Ελλήνων ιπταμένων είναι πλέον αποδεκτή σε όλη την συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Οι κανόνες εμπλοκής είναι ένα θέμα που πρέπει να εφαρμόζεται και να αντιμετωπίζεται πολύ προσεκτικά, πολιτικά και στρατιωτικά, ανάλογα με την κατάσταση και τις συνθήκες, και απαιτεί κοινή λογική, κάτι που δεν το βλέπουμε από την μεριά των τουρκικών μαχητικών.

ΚΛΕΙΔΩΜΑ ΡΑΝΤΑΡ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ

Όσον αφορά τα συστήματα ραντάρ που χρησιμοποιούνται στα αεροσκάφη, αυτά τα ραντάρ χρησιμοποιούνται για δύο σκοπούς, δηλαδή αέρα-αέρα και αέρα-εδάφους για την υποστήριξη της πτήσης. Αυτά τα ραντάρ είναι επίσης, εξοπλισμένα με ραντάρ πυρός και ελέγχου όπλων, προκειμένου να λειτουργούν σε συντονισμό με τα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούνται στα στρατιωτικά αεροσκάφη.

Τα χαρακτηριστικά αέρος-αέρος των ραντάρ, τα οποία υποστηρίζουν την ασφαλή πτήση πολεμικών αεροσκαφών, χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση στόχων και την αποτελεσματική εκτόξευση πυραύλων ή  των χρησιμοποιούμενων οπλικών συστημάτων. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για τον διαχωρισμό του επιλεγμένου και του ακολουθούμενου στόχου ή στόχων από άλλους παρακολουθούμενους στόχους κατά την εκτέλεση αυτών των εργασιών ονομάζεται «ρίψη κλειδώματος ραντάρ».

Τέλος κάθε σύστημα ραντάρ έχει τα δικά του σύμβολα και τις δικές του διαδικασίες λειτουργίας. Τα ραντάρ των αεροσκαφών F-16 βρίσκονται στη μύτη. Στο πιλοτήριο του αεροσκάφους F-16, υπάρχουν  οθόνες και σύμβολα και το Head Up Display (HUD), που διευκολύνει την πτήση, και ο δέκτης προειδοποίησης ραντάρ (RWR), ο οποίος προειδοποιεί τον πιλότο οπτικά και με ήχο.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ