Ελληνοτουρκικά

Και ο μήνας θα έχει 9-Η έξοδος του "Abdulhamid Han" το 2022 και η σύγκριση με εκείνη του "Oruc Reis" το 2020

Η Τουρκία δύο χρόνια μετά από την έξοδο του  "Oruc Reis" το 2020" στη ΝΑ Μεσόγειο,  η οποία ανέβασε την ένταση στις σχέσεις της με την Ελλάδα κατακόρυφα με την παραλίγο πρόκληση θερμού επεισοδίου, επανέρχεται βγάζοντας σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της αυτή τη φορά το γεωτρύπανο της "Abdulhamid Han", πάλι στη ΝΑ Μεσόγειο σε περιοχή που δεν έχει κατονομάσει ακόμη.

Το ιστορικό της ελληνοτουρκικής κρίσης του 2020

Συγκεκριμένα στις 12 Αυγούστου 2020 οι δύο χώρες έφτασαν μια ανάσα από την πρόκληση θερμού επεισοδίου όταν η τουρκική φρεγάτα «Kemal Reis» που συνόδευε το ερευνητικό πλοίο "Oruc Reis" πραγματοποίησε έναν άκρως επικίνδυνο ελιγμό με αποτέλεσμα να υπάρξει επακούμβηση της φρεγάτας μας  «Λήμνος», που  κινείτο στην ίδια θαλάσσια περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, παρακολουθώντας από κοντά τις τουρκικές κινήσεις.

Η επακούμβηση προκάλεσε ζημιές  μόνο στην τουρκική φρεγάτα " Κεμάλ Ρέις"  η οποία υπέστη τρύπα στο πρυμναίο τμήμα με αποτέλεσμα να διακόψει την αποστολή της και να κατευθυνθεί για επισκευή σε τουρκικό λιμάνι, σε αντίθεση με τη φρεγάτα "Λήμνος" η οποία  δεν υπέστη καμία απολύτως ζημιά και συνέχισε κανονικά την αποστολή της.

Είχε προηγηθεί ωστόσο μια σειρά γεγονότων τους προηγούμενους μήνες, υποδήλωσης της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος της χώρας μας, με αφετηρία θα λέγαμε  την υπογραφή το Δεκέμβριο του 2019, μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και  του Πρωθυπουργού  της αναγνωρισμένης  από τον ΟΗE, κυβέρνηση της Λιβύης, υπό τον Fayez Al-Sarraj,  του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Βασικά Τουρκία και Λιβύη προέβησαν σε μια άκρως αυθαίρετη και παράνομη ενέργεια οριοθέτησης των ΑΟΖ τους, οι οποίες στην πραγματικότητα δεν συνορεύουν, μοιράζοντας επί της ουσίας μεγάλο μέρος της Ελληνικής ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης, μη αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι Κρήτη-Κάσος-Κάρπαθος-Ρόδος-Μεγίστη οριοθετούν και έχουν σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας ΑΟΖ.

Στη συνέχεια η Τουρκία τέλη Φεβρουαρίου 2020 εργαλειοποιώντας τους μετανάστες επιχείρησε  να  προκαλέσει  την εισβολή αυτών  στον Έβρο. Η ενέργεια αυτή απέτυχε μολονότι είχε χαρακτηριστικά αιφνιδιαστικής ενέργειας , αφού πραγματοποιήθηκε συντονισμένα  και καθοδηγούμενη από τους Τούρκους σε  αργία της χώρας μας, χάρη στην έγκαιρη και αποτελεσματική  αντίδραση των φιλίων δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες στη συνέχεια ενισχύθηκαν με Ευρωπαϊκές δυνάμεις της FRONTEX.

Στα τέλη Μαΐου, δημοσιεύονται στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα αιτήματα της τουρκικής πετρελαϊκής εταιρίας TPAO, για έρευνες υδρογονανθράκων σε μια νοητή γραμμή επτά σημείων, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου, μέχρι ΝΑ της Κρήτης μας, προς το υπουργείο ενέργειας των Τούρκων.

Στις 21 Ιουλίου η Τουρκία αιφνιδίασε την Ελλάδα με την έκδοση της NAVTEX για έρευνες του πλοίου Oruc Reis  μέχρι τις  2 Αυγούστου στο ΝΑ άκρο της ΑΟΖ μας με ταυτόχρονη έξοδο αριθμού τουρκικών πολεμικών πλοίων από το ναύσταθμο του Aksaz, έναντι Ρόδου.

Ακολούθησε Γερμανική παρέμβαση για να εκτονωθεί η κατάσταση η οποία κλιμακώθηκε ραγδαία σε λίγες μόνο ώρες, φθάνοντας σε ανησυχητικά επίπεδα...

Η Ελλάδα αντιλαμβανόμενη ότι οι παραπάνω  τουρκικές κινήσεις αποσκοπούσαν στη νομιμοποίηση de-facto του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, γεγονός που ισοδυναμούσε όπως προαναφέραμε με κλοπή της ΑΟΖ μας νοτίως  και νοτιοανατολικά Δωδεκανήσων και Κρήτης, προέβη στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο, έστω και μερική, μέχρι τον 28ο μεσημβρινό, στις 6 Αυγούστου/ 

Με τον τρόπο αυτό οριοθετείτο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιοτης θάλασσας, η ΑΟΖ μας νοτίως της Κρήτης με την Αίγυπτο, θέτοντας φραγμό στις προθέσεις κοποής της ΑΟΖ μας από τους Τούρκους

Ακολούθησε η γαλλική συνδρομή στην περιοχή παρά την Ελλάδα και τέλος το επεισόδιο της επακούμβησης της 12ης Αυγούστου 2020 και στη συνέχεια η σταδιακή μείωση της έντασης. 

Τι αναμένουμε από την έξοδο του "Abdulhamid Han" τώρα

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν "χτυπήσει κόκκινο" ξανά με τον Ερντογάν και τα εξαπτέρυγά του να συντηρούν κλίμα παρατεταμένης έντασης, έχοντας μάλιστα ανακοινώσει ο Τούρκος Πρόεδρος, ότι διακόπτει κάθε επαφή με τον Πρωθυπουργό μας και με αξιωματούχους της χώρας μας.

Παράλληλα Τούρκοι Υπουργοί, κρατικοί αξιωματούχοι και ΜΜΕ της γείτονας χώρας, έχουν αναδειθεί σε ένα κρεσέντο απειλών κατά της Εθνικής κυριαρχίας μας στα νησιά του Αιγαίου, αξιώνοντας την αποστρατικοποίησή τους, διαφορετικά απειλούν ότι θα επέμβουν στρατιωτικά, καταλαμβάνοντάς τα.

Οι παραβιάσεις του ΕΕΧ και οι υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά από την τουρκική πολεμική αεροπορία και τα τουρκικά UAV, έχουν επίσης  αυξηθεί κατακόρυφα

Αιγαίο - ΝΑ Μεσόγειος-Λιβυκό πέλαγος

Επιχειρώντας να διαμερισματώσουμε τις θαλάσσιες περιοχές του  Αιγαίου και της ΝΑ Μεσόγειο-Λιβυκού πελάγους  θα  τις χωρίζαμε όπως παρακάτω:

1. Βόρειο Αιγαίο, το οποίο περιλαμβάνει την θαλάσσια περιοχή από τη νοητή γραμμή Άγιο όρος-  νοτίως Ν. Λήμνου- και  νοτίως Ν. Τενέδου έως Dalyan στα μικρασιατικά παράλια. 

2 Κεντρικό Αιγαίο, το οποίο εκτείνεται νοτίως της παραπάνω γραμμής και βορειότερα της νοητής γραμμής Ν. Εύβοια-Ν. Άνδρος-Ν. Τήνος- Ν. Μύκονος-Ν-Ικαρία- Ν. Φούρνοι- Ν. Σάμος-Kusadasi. 

3. Νοτιοκεντρικό Αιγαίο , το οποίο εκτείνεται νοτιότερα της παραπάνω γραμμής και  βορειότερα της νοητής γραμμής Ακρωτήριο Μαλέας, νοτίως Ν. Μήλου, νοτίως  Ν. Φολεγάνδρου, νοτίως Ν.Σαντορίνης- Ν. Αστυπάλαια- Ν. Κώ. 

4. Νότιο Αιγαίο, το οποίο εκτείνεται νοτίως της παραπάνω γραμμής και βορειότερα της γραμμής Ακρωτήριο Μαλέας-Ν. Κύθηρα- Ν. Αντικύθηρα- Ν. Κρήτη- Ν. Κάσος-Ν. Κάρπαθος -Ν. Ρόδος. 

5. Νοτιανατολικό Αιγαίο, η θαλάσσια περιοχή  μεταξύ Ν. Ρόδου και Ν. Ρώ- Ν. Μεγίστης- Ν. Στρογγύλης. 

6. Λιβυκό πέλαγος

7. ΝΑ Μεσόγειος, η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ν. Ρόδου και Ν. Ρώ- Ν. Μεγίστης- Ν. Στρογγύλης και Ν. Κύπρου

Από τις παραπάνω 7 περιοχές, οι προσφορώτερες για εκδήλωση της νέας έκφανσης της τουρκικής επιθετικότητας έιναι  κατά σειρά η 6, 7 και 5

Φαντάζει ως απίθανο το  τουρκικό γεωτρύπανο Abdulhamid Han  να κινηθεί σε θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου στην παρούσα φάση για τους εξής λόγους:

-Έβρος και Αιγαίο συνιστούν μέρος του κρίσιμου άξονα  για τα συμφέροντα ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, τόσο αναφορικά με την μεταφορά στρατευμάτων-οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και την Ουκρανία, όσο και του φυσικού αερίου από χώρες της Β.Αφρικής -Μ.Ανατολής προς Αλεξανδρούπολη και εκείθεν προς τις Ευρωπαϊκές χώρες. 

-ΗΠΑ -Γαλλία-Ισραήλ στηρίζουν την Ελλάδα την οποία θεωρούν στρατηγικό τους σύμμαχο, πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. 

-Η Ελληνογαλλική συμφωνία προβλέπει ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής βοήθειας σε περίπτωση προσβολής μιας εκ των δύο χωρών από τρίτη χώρα.

-Γαλλία-Γερμανία με δηλώσεις των ηγετών τους γνωστοποίησαν ότι θεωρούν απαράδεκτο και μη αποδεκτό  να απειλείται η Εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα οποιουδήποτε μέλους της ΕΕ.

-Είχαμε τέλος πρόσφατα  επαναβεβαίωση  από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του εδαφίου 7 του άρθρου 42 της συνθήκης της ΕΕ, κοινώς της ρήτρας  αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ.

Συνεπώς  αν ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θέλει να βρεί μαζί με εμάς και όλους τους παραπάνω απέναντί του και να προκαλέσει άμεσα Ελληνοτουρκικό πόλεμο,  του απομένουν 2  πιθανές περιοχές εκδήλωσης της τουρκικής επιθετικότητας , αυτές της ΝΑ Μεσογείου και εκείνη του Λιβυκού πελάγους.

Η Τουρκική στρατιωτική προστασία του γεωτρύπανου

Βεβαίως, η έξοδος του τουρκικού γεωτρύπανου στη Μεσόγειο, θα αποτελέσει πρώτης τάξεως ευκαιρία για σόου στρατιωτικής επίδειξης, με το πρόσχημα της στρατιωτικής προστασίας από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και με καταιγισμό δημοσιευμάτων από τον φιλοερντογανικό τουρκικό τύπο και ΜΜΕ. 

Θα υπάρξει οπωσδήποτε στο γεωτρύπανο συνοδεία  τουρκικών πολεμικών πλοίων επιφανείας, υποβρυχίων, μαχητικών αεροσκαφών και οπωσδήποτε UAV, ενώ στην περιοχή του θα περιπολούν και σκάφη με ειδικές δυνάμεις των Τούρκων (Bordo Berelli- SAT-SAS). 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η αντίστροφη μέτρηση  άρχισε αφού το τουρκικό γεωτρύπανο έχει αποπλέυσει από την Μερσίνα και κινείται νότια προς τη Μεσόγειο, με τη συνοδεία για την ώρα ενός μόνο πολεμικού πλοίου του τουρκικού ναυτικού

Ωστόσο, υπάρχει ένα άλλο  ερώτημα, το αν  θα βγει μόνο του  αρχικά κατευθυνόμενο σε μια περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και στη συνέχεια ο Ερντογάν αποστείλει  κάποιο-κάποια από τα άλλα τρία γεωτρύπανα που διαθέτει ο Ερντογάν σε άλλη περιοχή;

Εκτίμησή μας είναι ότι ο Ερντογάν αρχικά θα στείλει το γεωτρύπανό του στην Κυπριακή ΑΟΖ, πιθανότατα στο οικόπεδο 6,  να το στείλει μεταγενέστερα το ίδιο ή άλλο γεωτρύπανο και νοτίως Κρήτης. 

Εντός του Αυγούστου οι κρίσιμες συμβολικές ημερομηνίες εκδήλωσης της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος μας είναι η η 6η Αυγούστου(ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για τις ΑΟΖ), η 14η Αυγούστου (Αττίλας 2) και η 30η Αυγούστου (ημέρα νίκης των Τούρκων σε βάρος μας το 1922). 

Οψόμεθα

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές