Ελληνοτουρκικά

Καθηγητής Φίλης: Δεν είναι "πρόκληση" οι υπερπτήσεις - Είναι παραβίαση εθνικής κυριαρχίας

Δεν είναι πρόκληση όπως το χαρακτηρίζει η κυρία Νούλαντ ή οι εκάστοτε εκπρόσωποι τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι παραβίαση εθνικής κυριαρχίας. Πρόκληση είναι μια δήλωση Ερντογάν ή μια δήλωση Μπαχτσελί, δεν είναι πρόκληση το να πετάς σε χαμηλό ύψος πάνω από τη Μυτιλήνη ή από το Αγαθονήσι, αυτό είναι ευθεία παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και εκεί θα ήθελα τους Αμερικανούς να πάρουν θέση.

 

Ο κος φίλης τονίζει επίσης ότι "κατά την άποψή μου πρέπει να διεκδικήσουμε κάτι περισσότερο από αυτό το οποίο έχουμε και δεν αναφέρομαι στο να δούμε μία βάση αμερικανική στην Σκύρο, αυτό είναι κάτι δύσκολο το επιχείρησε και η προηγούμενη κυβέρνηση, το επιχειρεί και αυτή και υπάρχει μία αντίσταση από αμερικανικής πλευράς για μένα το βασικό είναι η Ελλάδα να απαιτήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αλλάξουν στάση, να αλλάξουν το υπόδειγμα που ακολουθούν, το μοντέλο που ακολουθούν, στις σχέσεις με την Τουρκία τα τελευταία χρόνια.

 

Δεν μπορεί να υπάρχει μια λογική ότι αφήνουμε στην Τουρκία να έχει χώρο, ώστε να κινείται στα ελληνοτουρκικά, αρκεί να μην φτάσει η κατάσταση στον πόλεμο. Από αυτό το σημείο που είναι σήμερα μέχρι τον μή πόλεμο υπάρχουν πολλά στάδια"

 

Κοίταξε πόσο έχουν αναβαθμιστεί οι τουρκικές διεκδικήσεις μόλις τα τελευταία τρία χρόνια, τουρκολιβυκο σύμφωνο, μετατροπή των γκρίζων ζωνών σε τουρκικές περιοχές και κυριότερο με τις δύο επιστολές στον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για αποστρατιωτικοποίηση η οποία συνδέεται με την κυριαρχία.

 

Μακάρι να ήταν αλλιώς τα πράγματα αλλά τα f-35 που μπορεί να πάρουμε τα f-16 οι Belharra ή τα Rafale δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα με την Τουρκία, μπορούν να βοηθήσουν στη λύση, αλλά η λύση του προβλήματος έρχεται μόνο μέσα από έναν διάλογο και ξέρετε ότι με απασχολεί πολύ ότι αυτή τη στιγμή από τον μη διάλογο από αυτή την ένταση, αν κάποιος ωφελείτε σίγουρα αυτός δεν είναι η Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών και άλλων προκειμένου να αλλάξουμε τη στάση της Τουρκίας διότι αυτή τη στιγμή πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι διάλογος κανονικός, οριοθετημένος, προσδιορισμένος και ακόμα και με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια με την Τουρκία δεν μπορεί να συμβεί. Δεν μπορεί να γίνει γιατί έχεις απέναντι σε μία χώρα αντικανονική, μία χωρά αναθεωρητική, μία χώρα επιθετική, μία χώρα η οποία δεν σταματάει να γεμίζει το οπλοστάσιο των διεκδικήσεων της κάθε χρόνο σημειώνει ο καθηγητής.

 

Δεν μπορεί να υπάρχει μια λογική ότι αφήνουμε στην Τουρκία να έχει χώρο, ώστε να κινείται στα ελληνοτουρκικά, αρκεί να μην φτάσει η κατάσταση στον πόλεμο. Από αυτό το σημείο που είναι σήμερα μέχρι τον μή πόλεμο υπάρχουν πολλά στάδια".

 

Κοίταξε πόσο έχουν αναβαθμιστεί οι τουρκικές διεκδικήσεις μόλις τα τελευταία τρία χρόνια, τουρκολιβυκο συμφωνο, μετατροπή των γκρίζων ζωνών σε τουρκικές περιοχές και κυριότερο με τις δύο επιστολές στον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για αποστρατιωτικοποίηση η οποία συνδέεται με την κυριαρχία.

 

Μακάρι να ήταν αλλιώς τα πράγματα αλλά τα f-35 που μπορεί να πάρουμε τα f-16 οι Belharra ή τα Rafale δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα με την Τουρκία, μπορούν να βοηθήσουν στη λύση, αλλά η λύση του προβλήματος έρχεται μόνο μέσα από έναν διάλογο και ξέρετε ότι με απασχολεί ,πολύ ότι αυτή τη στιγμή από τον μη διάλογο από αυτή την ένταση, αν κάποιος οφελείτει σίγουρα αυτός δεν είναι η Ελλάδα.

 

Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε συμπεριλαμβανομένων των αμερικανών και άλλων προκειμένου να αλλάξουμε τη στάση της Τουρκίας διότι αυτή τη στιγμή πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι διάλογος κανονικός, οριοθετημένος, προσδιορισμένος και ακόμα και με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια με την Τουρκία δεν μπορεί να συμβεί. Δεν μπορεί να γίνει γιατί έχεις απέναντι σε μία χώρα αντικανονική, μία χώρά αναθεωρητική, μία χώρα επιθετική, μία χώρα η οποία δεν σταματάει να γεμίζει το οπλοστάσιο των διεκδικήσεων της κάθε χρόνο σηυμειώνει ο καθηγητής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ