Ελληνοτουρκικά

“Τρώγεται” η Τουρκία: Το TCG 18 March, ένα από τα πιο σύγχρονα υποβρύχιά της αναλαμβάνει “δράση”

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται το ελληνικό Πεντάγωνο, μετά την απόκτηση από την Τουρκία και τέταρτου γεωτρύπανου νέας γενιάς, το οποίο σκοπεύει να στείλει, όπως προανήγγειλε η Άγκυρα, σε αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα στο κατακαλόκαιρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι επιτελείς στην Αθήνα ανησυχούν μήπως η Τουρκία ξεκινήσει νέα σειρά προκλήσεων στη θάλασσα. Άλλωστε, τις τελευταίες εβδομάδες η συμπεριφορά της Άγκυρας, είναι εξόχως παραβατική καθώς κλιμακώνει σταθερά τις προκλητικές της ενέργειες στέλνοντας στο Αιγαίο, οπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη και κατασκοπευτικά drones.

Τώρα έρχεται να προστεθεί το TCG 18 Mart, ένα (όπως ισχυρίζονται Τουρκικά ΜΜΕ) από τα πιο σύγχρονα υποβρύχια στον κόσμο, είναι έτοιμο για υπηρεσία στα σχέδια της Γαλάζιας Πατρίδας ( Mavi Vatan) για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας. «Το υποβρύχιο είναι γνωστό ότι, διαθέτει τεχνολογικό εξοπλισμό που μπορεί να λειτουργήσει σε οποιοδήποτε περιβάλλον από ρηχά νερά έως βαθείς ωκεανούς», αναφέρουν.

«Το υποβρύχιο TCG 18 Mart (S-355), είναι πάντα έτοιμο να εκτελέσει τα καθήκοντά του προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας, στη Γαλάζια Πατρίδα. Υποβρύχιο μήκους 62 μέτρων. Έχει πλάτος 6 μέτρα και ύψος 5,5 μέτρα. Η έκταση των 150 τετραγωνικών μέτρων προορίζεται για το πλήρωμα των 45 ατόμων. Το TCG 18 Mart, ένα από τα πιο σύγχρονα υποβρύχια στον κόσμο, σχεδιάστηκε για να είναι εξοπλισμένο για να λειτουργεί σε κάθε είδους περιβάλλοντος, από ρηχά νερά έως βαθείς ωκεανούς, από τροπικές θάλασσες έως πολικές περιοχές», αναφέρει το τουρκικό ΜΜΕ.

«Το υποβρύχιο, που παίρνει την κύρια ισχύ του από το προσωπικό του, έχει συνολικά 31 κλίνες για 45 άτομα. Στις 18 Μαρτίου, το TCG, όπου γίνεται η εφαρμογή ζεστού κρεβατιού, γίνονται βάρδιες με αφύπνιση του προσωπικού που κοιμάται για 6 ώρες. Όταν το υποβρύχιο καταδύεται, αρχίζει η καθημερινότητα του προσωπικού. Ενώ η μόνη επικοινωνία του προσωπικού με τον έξω κόσμο είναι μέσω του ασυρμάτου, η δυνατότητα πρόσβασης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και το διαδίκτυο εξαλείφεται εντελώς», αναφέρει.

Ένα υποβρύχιο που μπορεί να λειτουργεί σε οποιοδήποτε περιβάλλον

Δηλώνοντας ότι το TCG 18 Mart είναι εξοπλισμένο για να εργάζεται σε όλα τα είδη περιβάλλοντος, ο Συνταγματάρχης Worker είπε: «Το TCG 18 Mart είναι σε θέση να εκπληρώσει όλες τις εργασίες που του ανατίθενται ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε στον κόσμο. Είναι ένα υποβρύχιο που μπορεί να λειτουργεί σε οποιοδήποτε περιβάλλον, από πολύ ρηχά νερά μέχρι βάθη ωκεανών, από πολικές περιοχές έως τροπικές θάλασσες. Είναι μια αποτρεπτική πλατφόρμα με σύγχρονους αισθητήρες και συστήματα και ισχύ πυρός». 

Επίδειξη ισχύος

Είναι πρόδηλο ότι η Άγκυρα και ο τούρκος πρόεδρος  Ερντογάν, επιχειρούν να κάνουν επίδειξη ισχύος και των δυνατοτήτων της Τουρκίας στο ενεργειακό πεδίο, σε μία περίοδο που έχει και υψηλό συμβολισμό και για την Τουρκία αλλά και για την Ελλάδα. Το έχουν κάνει εξάλλου ουκ ολίγες φορές. Στις 19 Μαΐου ήταν η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων από τους Τούρκους, ενώ την ίδια ημέρα η Τουρκία γιορτάζει την ημέρα μνήμης του Κεμάλ Ατατούρκ.

Οι κινήσεις της Άγκυρας μελετώνται διαρκώς από τους Έλληνες επιτελείς, και στην εξίσωση που σχηματίζεται πάνω στην σκακιέρα το ενδεχόμενο πρόκλησης κατά της χώρας μας ή της Κύπρου, προσλαμβάνει χαρακτήρα σταθερής και όχι μεταβλητής παραμέτρου.

Με την ένταξη του γεωτρύπανου «West Cobalt» στον στόλο της η Τουρκία, εστιάζει σε δραστηριότητες γεωτρήσεων βαθέων υδάτων για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θάλασσα.

Το συγκεκριμένο πλοίο έχει πιο προηγμένη τεχνολογία σε σύγκριση με τα άλλα γεωτρύπανα 6ης γενιάς, τα οποία διαθέτουν ικανότητα θαλάσσιων γεωτρήσεων υπό πολύ υψηλή πίεση σε βάθος 12.000-12.500 μέτρων. Τα 7ης γενιάς θα μπορούν να κάνουν θαλάσσια γεώτρηση σε ακόμη μεγαλύτερα βάθη. Τουρκικό ΜΜΕ αναφέρει πως το «Cobalt Explorer», αναμένεται να σταλεί πρώτα σε περιοχές όπου έχει εντοπιστεί φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα.

Στο μεταξύ, η Άγκυρα εμφανίζεται πάντα έτοιμη για προκλήσεις και κατά την πάγια τακτική της κατηγορεί την Ελλάδα και την Κύπρο για κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Εξάλλου  σύμφωνα με φιλοερντογανικά ΜΜΕ η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει ορισμένα πλοία του στόλου της σε περιοχές ενεργειακού ενδιαφέροντος, «σε περίπτωση που κλιμακωθούν περαιτέρω οι ελληνικές και ελληνοκυπριακές παρενοχλήσεις».

Γεγονός  πάντως είναι πως ορισμένες κινήσεις της Αθήνας, κυρίως η στενή συνεργασία της με τις ΗΠΑ, οι πρωτοβουλίες στο ενεργειακό πεδίο και η αναβάθμιση του ενεργειακού της ρόλου, εντείνουν τον εκνευρισμό στην Άγκυρα, η οποία, βλέπει τον εαυτό της στην ευρύτερη περιοχή ως μία περιφερειακή δύναμη και στα ενεργειακά. Γι’ αυτό και όλοι οι τούρκοι υπουργοί επαναλαμβάνουν τη φράση, πως η Άγκυρα «δεν θα επιτρέψει καμία κίνηση στο πεδίο της ενέργειας και των υδρογονανθράκων στην περιοχή που δεν θα περιλαμβάνει και την Τουρκία». Επιπροσθέτως, δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι τα γεωτρύπανα Yavuz και Fatih, έχουν πραγματοποιήσει παράνομες εργασίες σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.

Ως εκ τούτου στα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών, υπάρχει σχετική προετοιμασία αλλά και εγρήγορση για κάθε ενδεχόμενο.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ