Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Εφιάλτης για τους Τούρκους η αναβάθμιση ελληνικών F-16 σε Block 52+

Σήμερα η Πολεμική Αεροπορία με τον αεροπορικό στόλο που διαθέτει αλλά κυρίως την εμπειρία των «γερακιών» σε πολυποίκιλες αποστολές, την έχει αναδείξει σε μια ισχυρή δύναμη, ιδιαίτερα υπολογίσιμη και φόβητρο για κάθε επίδοξο αντίπαλο.

Τα παθήματα των γειτόνων πολλά, είτε στις αερομαχίες είτε και σε πιο σύνθετες αποστολές που απαιτούν λεπτομερή σχεδίαση.

Mε την ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 στο επίπεδο VIPER και την ενισχυμένη 332 Μοίρα «Γεράκι» με τα 24 Rafale F3R, τα μαχητικά που θ’ ανταλλάσσουν δικτυοκεντρικά δεδομένα μέσω του Link 16 και του ραντάρ AESA, θα είναι συνολικά 108. Μια σημαντική δύναμη με πολλά επιπλέον asset που προσφέρονται από την πλειάδα των αισθητήρων που φέρουν.

Η Πολεμική Αεροπορία αυτή τη στιγμή πορεύεται, με την ολοκλήρωση το 2027, του προγράμματος των VIPER, θα έχει συνολικά στη διάθεσή της συνολικά 170 ετοιμοπόλεμα μαχητικά, F-16 Viper & Block 50 σε επίπεδο Advanced, Rafale F3R, Mirage 2000-5.

Τα πολεμικά αεροσκάφη F-16 Block 50 του αποθέματος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (HAF), αναβαθμίζονται στη διαμόρφωση Block 52+

Πέρυσι, η Ελλάδα αποφάσισε να αναβαθμίσει 82 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στη διαμόρφωση Block 70. Προς αυτή την κατεύθυνση, η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin συνεχίζει να εργάζεται για το ελληνικό F-16 Block 70 Modernization. Η Ελλάδα, από την άλλη, εκσυγχρονίζει τα πολεμικά της αεροπλάνα Block 50 με εξαρτήματα από τα αεροσκάφη Block 52+ αναβαθμισμένα στη διαμόρφωση Block 70.

Στο πλαίσιο του «Προγράμματος Εκσυγχρονισμού F-16 Block 50» αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων, 38 πολεμικά αεροσκάφη F-16 Block 50 του αποθέματος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, θα αναβαθμιστούν στο πρότυπο Block 52+. Προς αυτή την κατεύθυνση, ραντάρ, υπολογιστής αποστολής κ.λπ. αφαιρέθηκαν από τα F-16 σε διαμόρφωση Block 52+ και αναβαθμίστηκαν στο επίπεδο Block 70. Ο εξοπλισμός θα τοποθετηθεί σε Block 50 F-16.

Επιπλέον, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα προμηθευτεί 30 Sniper Advanced Aiming Pods (ATP), για τα εκσυγχρονισμένα πολεμικά αεροσκάφη F-16 Block 50.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Οκτώβριο του 2017, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε ένα έργο 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 στη διαμόρφωση Viper, κάτι που τα βελτιώνει σημαντικά. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα δύο πρώτα χρόνια του έργου θα δαπανηθούν για την εγγραφή και το πρωτότυπο των συστημάτων που θα ενσωματωθούν. Τον τρίτο χρόνο θα ξεκινήσει η ενσωμάτωση της Viper στα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη και τον τέταρτο χρόνο θα παραδοθεί το πρώτο F-16 Viper στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία  (αναμένεται τέλος του έτους η ΕΑΒ να κάνει τις πρώτες παραδόσεις).

Τα  αεροπλάνα που υποβάλλονται στον εκσυγχρονισμό F-16 Block 70/72 Viper ταξινομούνται γενικά ως γενιάς 4+, καθώς θα υπόκεινται σε αναβαθμίσεις υλικού και δομικής κατασκευής σε σύγκριση με άλλα F-16. Το πιο σημαντικό βήμα στον εκσυγχρονισμό της Viper θα είναι η αντικατάσταση του υπάρχοντος συστήματος ραντάρ με το ραντάρ APG-83 Active Phased Array (AESA) της Northrop Grumman.

Το ραντάρ AESA προσφέρει υψηλότερη επίγνωση της κατάστασης, ευελιξία και ταχύτερη στόχευση σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Λόγω της συνεργασίας υλικού και λογισμικού με τα ραντάρ APG-83, F-22 και F-35 AESA, φέρνει τις δυνατότητες ραντάρ των αεροσκαφών 5ης γενιάς στο F-16.

Εξάλλου στο F-16 Viper Θα υπάρχουν 6" x 8" CPD (οθόνη υψηλής ανάλυσης), αυτόματο σύστημα αποφυγής σύγκρουσης εδάφους (GCAS), ταχύτερες συνδέσεις δεδομένων και περισσότεροι τεχνολογικοί σταθμοί όπλων που επιτρέπουν την αποτελεσματικότερη χρήση του ραντάρ AESA και τον έλεγχο των δεδομένων pod.

Tην ώρα που η Τουρκία αναζητά απελπισμένα λύσεις, για να καλύψει την ανισορροπία συσχετισμών που έρχεται στο Αιγαίο μετά την απόκτηση των Rafale και την αναβάθμιση των F-16, η Αθήνα δεν θέλει να ‘’κλωτσήσει’’ την ευκαιρία να δυναμώσει ακόμη περισσότερο τα Ελληνικά «γεράκια», με επιπλέον 38 αναβαθμισμένα μαχητικά. Και θα δώσει νέα πνοή, χρόνο ζωής και αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες στα αεροσκάφη της 347 Πολεμικής Μοίρας «ΠΕΡΣΕΑΣ» και της 341 Πολεμικής Μοίρας «ΒΕΛΟΣ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ