Ελληνοτουρκικά

Γιατί οι ΗΠΑ υιοθετούν τις τουρκικές θέσεις αναφορικά με την εκτέλεση βολών στο Αιγαίο και όχι του "Στρατηγικού συμμάχου τους", της Ελλάδας;

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες  το αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman», πέρασε από το Ιόνιο στο Αιγαίο και βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου κοντά στο νησί του Αγίου Ευστρατίου.

Στον Άγιο Ευστράτιο έφτασε το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ "Harry S. Truman"

Το USS Harry S. Truman (CVN 75) παρέχει ένα ευρύ φάσμα ευέλικτων δυνατοτήτων αποστολής που περιλαμβάνουν επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφάλειας,  προβολή ισχύος,  ναυτική παρουσία, απόκριση κρίσεων, θαλάσσιο έλεγχο, αποτροπή, αντιτρομοκρατία, επιχειρήσεις πληροφοριών και συνεργασία σε θέματα ασφάλειας.

Tα μαχητικά αεροσκάφη που φιλοξενεί  είναι ικανά να επιτύχουν αεροπορική ισχύ πάνω από τη θάλασσα και την ενδοχώρα, καθώς και να παρέχουν  θαλάσσιες αεροπορικές, επιφανειακές και ανθυποβρυχιακές  αμυντικές δυνατότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αεροπλανοφόρο έχει εκτόπισμα 103.000 τόνων, που αναπτύσσει ταχύτητα 30 κόμβων και κινείται με ισχύ που δίνουν οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες του. Το μήκος του αγγίζει τα 333 μέτρα, το πλάτος του τα 78, ενώ το ύψος του φτάνει τα 74 μέτρα. Η έκταση του καταστρώματος του ξεπερνά τα 4,5 στρέμματα και έχει πλήρωμα 5000 μέλη.

Το «Harry S. Truman» είναι πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο κλάσης Nimitz και φέρει το όνομα του 33ου προέδρου των ΗΠΑ. Καθελκύστηκε το 1996 και εντάχθηκε στο αμερικανικό ναυτικό το 1998.

Σε αυτό σταθμεύουν 90 μαχητικά αεροσκάφη F/A-18E εκ των οποίων 18F Super Hornets , διαθέτει 2.500 καμπίνες με δυνατότητα παραμονής 6.500 ατόμων. Ακόμα, διαθέτει τηλεοπτικό σταθμό, γυμναστήρια, μουσείο, ταχυδρομείο.

Βολές στο Πεδίο βολής στο Μυρτώο Πέλαγος

Σημειώνεται πως έως τις 20 Μαρτίου έχει ενεργοποιηθεί πεδίο βολής στο Μυρτώο Πέλαγος, όπου τα  αμερικανικά  μαχητικά F-18 του εν λόγω αεροπλανοφόρου θα εκτελέσουν εκπαιδευτικές βολές.

Παράλληλα άλλα F-18  αλλά και F-35 της συμμαχίας περιπολούν στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας, υπό τον κίνδυνο επέκτασης των εχθροπραξιών από την Ουκρανία.

Επισημαίνουμε ότι στη Μαύρη θάλασσα στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ναυτική παρουσία του ΝΑΤΟ και στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή μαζί με την Αζοφική θάλασσα κυριαρχεί το ρωσικό πολεμικό ναυτικό.

Η μαρτυρική Μαριούπολη αγωνίζεται απεγνωσμένα , αφού είναι περικυκλωμένη από τον ρωσικό στρατό από Ανατολάς-Δυσμάς και Βορρά και από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό από νότο.

Βορειότερα το Χάρκοβο αμύνεται σθεναρά, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες η μητέρα όλων των μαχών για την Ουκρανία, η μάχη του Κιέβου.

Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε το πεδίο βολής Άνδρου;

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι τα αμερικανικά μαχητικά του USS Harry S. Truman (CVN 75), θα πραγματοποιήσουν βολές στο Μυρτώο πέλαγος, δηλαδή δυτικά του 25ου μεσημβρινού και όχι στο πεδίο βολής της πολεμικής μας Αεροπορίας της  Άνδρου, μέρος του οποίου είναι ανατολικότερα του 25ου μεσημβρινού και το οποίο είναι πολύ εγγύτερα από το νησί του Αγίου Ευστρατίου όπου βρίσκεται το υπόψιν αεροπλανοφόρο.

Τα πεδία βολής που χρησιμοποιούνται στο Αιγαίο από Τουρκία και Ελλάδα αποτελούν σημείο διαμάχης των δύο χωρών. 

Η μακροχρόνια δέσμευση από τους Τούρκους περιοχών του Διεθνούς εναέριου χώρου συνιστά πρακτική που αντίκειται στις συστάσεις του ICAO.

Η χώρα μας καθιέρωσε εντός του FIR της διάφορα πεδία βολής, τα περισσότερα των οποίων βρίσκονται εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις περιλαμβάνεται και διεθνής εναέριος χώρος.

Η Τουρκία αντιδρά παραβιάζοντας σχεδόν συνεχώς τα πεδία βολής που δεσμεύει η χώρα μας με αποτέλεσμα να εγκυμονείται κίνδυνος ατυχήματος.

Φαίνεται ότι το γεγονός ότι η Τουρκία αμφισβητεί τη ζώνη έρευνας και διάσωσής της ανατολικότερα του 25ου μεσημβρινού,σε συγκερασμό με τις παραβιάσεις των πεδίων βολής μας στο Αιγαίο που προανέφερα, οδήγησαν τις ΗΠΑ στο να εκτελέσουν βολές τα αεροσκάφη της στο Μυρτώο και όχι στο πεδίο βολής Άνδρου.

Αυτό έγινε επίσης λαμβανομένου υπόψιν ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν την ώρα που η ένταση με την Ρωσία έχει ανεβεί στα ύψη, να έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα  με την Τουρκία στο Αιγαίο.

Η στάση όμως αυτή των ΗΠΑ παγιώνει τρόπους αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας με ανεκτικότητα δημιουργώντας κακό προηγούμενο σε σχέση με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Ο Ερντογάν και τα εξαπτέρυγά του όπου βρεθούν και όπου σταθούν διαλαλούν, ότι η Τουρκία θα μείνει αμέτοχη στην Ουκρανική κρίση, δεν ακολουθούν την ΕΕ και την Δύση στη λήψη κυρώσεων κατά της Ρωσίας και δεν κλείνουν τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω θα είναι η Τουρκία να αποκομίσει οικονομικά οφέλη από τον Ρωσικό τουρισμό και τις αεροπορικές εταιρείες της Ρωσίας που  έμμεσα μέσω των τουρκικών αεροπορικών εταιρειών θα διακινούν πελάτες τους ανά τον κόσμο.

Παράλληλα η Τουρκία δε θα ανήκει στις χώρες, όπως η Ελλάδα, που θα αντιμετωπίσουν ρωσικές κυρώσεις για τη στάση τους στην Ουκρανία.

Κοινώς η Ελλάδα θα ματώσει οικονομικά , ενώ η Τουρκία θα κερδίσει πολλαπλά οικονομικά οφέλη από τον Ρωσοουκρανικό πόλεμο.

Αλλά και σε περιφερειακά μέτωπα, όπως στη Συρία αλλά και στη Λιβύη η Τουρκία θα ζητήσει εξαργύρωση της ουδετερότητας της στον Ουκρανικό πόλεμο, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ζήτημα της ΑΟΖ μας και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν.

Κλείνω λέγοντας  ότι η Ελλάδα λόγω Αλεξανδρούπολης και Σούδας έχει τεθεί στο μικροσκόπιο του Πούτιν, εν αντιθέσει με την κατά τα άλλα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία που κλείνει το μάτι στον Ρώσο Πρόεδρο , εκμαιεύοντας ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ