Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τι φοβάται η Τουρκία; Η εθνική της τεχνολογία θέλει να παραμείνει μυστική ενώ μέχρι τώρα δεν την διασφάλιζε

Το τελευταίο χρονικό διάστημα  η Ελλάδα  προσπαθεί να αγοράσει τα συστήματα anti-SİHA του Ισραήλ, έναντι των τουρκικών SİHA που δρουν στο Αιγαίο. Είναι γνωστό επίσης, ότι η Αθήνα εξετάζει την ιδέα της απόκτησης δύο διαφορετικών συστημάτων προστασίας από το Ισραήλ έναντι πυραύλων και UAV.

Η Πολωνία  όμως θα αγοράσει 24 οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Τουρκία και θα είναι  το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που αγοράζει τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV).

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, τα πρώτα από τα οποία πρόκειται να παραδοθούν το επόμενο έτος, θα είναι οπλισμένα με αντιαρματικά βλήματα. Η Πολωνία θα αγοράσει επίσης ένα πακέτο επιμελητείας και εκπαίδευσης, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Mariusz Blaszczak, και πρόσθεσε ότι τα UAV θα εξυπηρετούνται από μια στρατιωτική εταιρεία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η τουρκική εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας Baykar πούλησε το οπλισμένο drone Bayraktar TB2 στο Αζερμπαϊτζάν, την Ουκρανία, το Κατάρ και τη Λιβύη. Ο Ερντογάν, είπε τον Μάρτιο ότι η Σαουδική Αραβία ενδιαφέρεται επίσης να αγοράσει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

https://www.youtube.com/watch?v=1Z4sBOWInuU

Ενώ πολλά εγχώρια όπλα, ειδικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, εξήχθησαν σε πολλές χώρες, η ασφάλεια της εθνικής τεχνολογίας απέκτησε σημασία. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία ανέλαβε δράση για να διατηρήσει εμπιστευτικές τις πληροφορίες με τις χώρες στις οποίες εξάγει στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Υπογράφηκαν συμφωνίες εμπιστευτικότητας με την Ουκρανία, το Κατάρ και τη Λιβύη, οι οποίες αγόρασαν τουρκικά SİHA, προκειμένου να προστατεύσουν τις πληροφορίες.

Ανάλογη διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και με την Πολωνία, η οποία είναι κράτος μέλος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν, υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης με την Πολωνία για την αμοιβαία προστασία των εμπιστευτικών πληροφοριών στην αμυντική βιομηχανία. 

Αντίστοιχα, κανείς δεν θα γνωρίζει, εκτός από αυτούς που πρέπει να γνωρίζουν, για απόρρητα έγγραφα, πληροφορίες, έργα και υλικά που σχετίζονται με την αμυντική βιομηχανία. Θα ληφθούν μέτρα για την προστασία των πληροφοριών από κλοπές και δολιοφθορές. 

Επιπλέον, η αγορά, η πώληση, η παραγωγή, οι δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης, οι υπηρεσίες, οι υποδομές και οι εγκαταστάσεις όλων των ειδών πολεμικών όπλων, πυρομαχικών, οχημάτων και εξοπλισμού και των κρίσιμων υποσυστημάτων και εξαρτημάτων τους θα τηρούνται εμπιστευτικές. Πληροφορίες και έγγραφα δεν θα κοινοποιηθούν σε τρίτους. Για την ασφαλή εκτέλεση των εμπιστευτικών έργων, θα διασφαλίζεται η ασφάλεια των ατόμων με πρόσβαση σε πληροφορίες και έγγραφα.

Θα ληφθούν επίσης μέτρα για τη διαβίβαση εμπιστευτικών πληροφοριών. Εμπιστευτικές πληροφορίες κατά της κλοπής και της διαρροής, θα αποστέλλονται μέσω διπλωματικών οδών και στρατιωτικών Μέσων. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ο χειρισμός των εμπιστευτικών πληροφοριών θα γίνεται από εξουσιοδοτημένα άτομα. 

Θα διασφαλίζονται επίσης, επισκέψεις σε εγκαταστάσεις πρόσβασης όπου θα αναπτυχθούν και θα εντοπιστούν συστήματα με υψηλό βαθμό εμπιστευτικότητας. Το επισκεπτόμενο προσωπικό θα ζητήσει μια επίσκεψη στη χώρα υποδοχής 21 ημέρες νωρίτερα. Το αίτημα αυτό θα κοινοποιηθεί μέσω της διπλωματικής οδού ή των Στρατιωτικών Ακόλουθων. 

Το εθνικό SİHA Bayraktar TB2, που αναπτύχθηκε από την Baykar, έχει εξαχθεί μέχρι στιγμής στο Κατάρ, την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Λιβύη, το Τουρκμενιστάν, την Κιργιζία, το Μαρόκο και το Αζερμπαϊτζάν. Ενώ τα TB2 SİHA χρησιμοποιούνται στην Αιθιοπία,  Αλβανία,  Λετονία και  Ουγγαρία.

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία παράγει, πέραν αυτών, τα Akinci και Aksungur, που φέρουν και μεγαλύτερο οπλικό φορτίο. Παράλληλα, η εταιρεία STM κατασκευάζει το Kargu-2, που σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη ,χρησιμοποιήθηκε στον εκεί εμφύλιο πόλεμο και μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, δηλαδή με βάση την τεχνητή νοημοσύνη.

 Η νεότερη προσθήκη στο τουρκικό οπλοστάσιο ίσως να είναι το Bayraktar TB3, το οποίο πρόσφατα παρουσιάστηκε και προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για το «μικρό αεροπλανοφόρο» με την ονομασία «Anadolu», που ανακατασκευάζεται στα ισπανικά ναυπηγεία της Navantia.

Το νέο μοντέλο θεωρείται, ότι μπορεί να υποκαταστήσει τα F-35B που επρόκειτο να προμηθευτεί η Τουρκία πριν αποχωρήσει από το πρόγραμμα λόγω των αμερικανικών κυρώσεων για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Ο Καναδάς επίσης απέσυρε τις άδειες εξαγωγής για τεχνολογία drone στην Τουρκία τον Απρίλιο, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε από τις αζερικές δυνάμεις που πολεμούν την Αρμενία στον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Τα εξαρτήματα που υπόκεινται σε εμπάργκο, περιελάμβαναν συστήματα κάμερας για οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Baykar.

 

 

 


 

 
 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ