Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Κίνδυνος! Η Τουρκία επισημοποιεί την "Διακήρυξη της Σούσα" με το Αζερμπαϊτζάν και τις συμφωνίες της με την Αλβανία

Σύμφφωνα με Τουρκικό ΜΜΕ συνήθους αξιοπιστίας, στην επίσημη Εφημερίδα της Τουρκικής κυβέρνησης  δημοσιεύτηκαν η Διακήρυξη της Σούσα που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν και οι διεθνείς συμφωνίες που υπογράφηκαν με τις ΗΠΑ και την Αλβανία.

Η Διακήρυξη της Σούσα

Ειδικότερα για την διακήρυξη της Σούσα ανέφερε  ότι: "Ο νόμος σχετικά με την έγκριση της «Διακήρυξης Σούσα για τις Συμμαχικές Σχέσεις μεταξύ της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν» που υπογράφηκε στη Σούσα στις 15 Ιουνίου 2021 μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας συμπεριλήφθηκε στο σημερινό τεύχος της Επίσημης Εφημερίδας."

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκαν επίσης συμφωνίες και μνημόνια συνεννόησης που υπεγράφησαν μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας στον τομέα των υγειονομικών και κατασκευαστικών έργων.

Υγειονομική συνεργασία Τουρκίας-Αλβανίας

Σύμφωνα με τη συμφωνία, θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των  δύο χωρών  στους τομείς της καταπολέμησης των επιδημιών, της ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειριών στο πλαίσιο της καταπολέμησης του Covid-19, της ανάπτυξης ικανοτήτων για το υγειονομικό προσωπικό και των επενδύσεων στην υγεία.

Τα μέρη θα οργανώσουν επίσης κοινές εβδομάδες υγείας και επιχειρηματικά φόρουμ για την υγεία.

Οι χώρες θα μοιραστούν την εμπειρία μέσω αμοιβαίων επισκέψεων εμπειρογνωμόνων και προσωπικού θα οργανώσουν επίσης συμπόσια, εργαστήρια, συνέδρια και εκπαιδεύσεις στον τομέα της ιατρικής με τη συμμετοχή ειδικών.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει θεραπεία σε 100 ασθενείς που δεν μπορούσαν να νοσηλευτούν σε κλινικές στην Αλβανία.

Η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ για 5 χρόνια και μπορεί να παραταθεί για περιόδους ενός έτους.

https://www.youtube.com/watch?v=O3AMEEH_8Rc

Συνεργασία και στον κατασκευαστικό τομέα

Η συμφωνία που υπεγράφη με την Αλβανία στον τομέα των κατασκευαστικών έργων υπογράφηκε με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών στον τομέα αυτό, καθώς και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, τα μέρη θα συνεργαστούν για τη διαδικασία κατασκευής και τις κατασκευές, την επιθεώρηση κτιρίων στο πλαίσιο της χωροταξικής νομοθεσίας και τη δημιουργία του συστήματος προετοιμάζοντας τη νομοθεσία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Σκυροδέματος στην Αλβανία.

Τα μέρη θα πραγματοποιήσουν τη συνεργασία τους σε αυτούς τους τομείς μέσω αμοιβαίων ανταλλαγών ερευνητών και εμπειρογνωμόνων, προγραμμάτων κατάρτισης που θα οργανωθούν, συνεδρίων, συμποσίων και κοινών έργων.

Η συμφωνία φορολογική πρόσβαση και διαφάνειες με τις ΗΠΑ

Η «Συμφωνία για την ανταλλαγή εκθέσεων με βάση τη χώρα μεταξύ της αρμόδιας αρχής της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της αρμόδιας αρχής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», που υπογράφηκε στην Άγκυρα τον Νοέμβριο του 2021, εγκρίθηκε επίσης από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιεύτηκε στο  ΦΕΚ.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών υπογράφηκε με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης των φορολογικών διοικήσεων και την αύξηση της φορολογικής διαφάνειας.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η   "Διακήρυξη  της Σούσα"  ακουμπάει την Ελλάδα, αφού περιγράφει κοινές προσπάθειες για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και επιβάλλει κοινή δράση σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας  τρίτων κατά της ανεξαρτησίας ή της κυριαρχίας ενός από τα μέρη.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που θα συμβάλει στη στενότερη διμερή στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, είναι η δέσμευση να διοργανώνονται τακτικές κοινές συναντήσεις των συμβουλίων ασφαλείας των δύο χωρών.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η Ελλάδα σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης με την Τουρκία, θα πρέπει να προσμετρήσει και το Αζερμπαϊτζάν ως δυνητικό αντίπαλό της, κυρίως τις αεροπορικές δυνάμεις και τις Ειδικές Δυνάμεις αυτής της χώρας.

Τόσο σε τακτικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο αυτό δίνει επιπρόσθετες δυνατότητες στις ήδη υπάρχουσες στην Τουρκία, όπως λόγου χάρη τη δυνατότητα παροχής ακόμη μεγαλύτερου στρατηγικού βάθους στην τουρκική πολεμική αεροπορία, η οποία θα δύναται με εναέριο ανεφοδιασμό να εφορμά από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της χώρας μας, ακόμη και στην περίπτωση που καταστρέψουμε με στρατηγικά όπλα-πυρομαχικά της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού μας κρίσιμες αεροπορικές εγκαταστάσεις-αεροδρόμια στην ενδοχώρα της Τουρκίας.

Επίσης η πολεμική αεροπορία του Αζερμπαϊτζάν διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη Mig-21, Mig-29 και Sukhoi -25 τα οποία η χώρα μας δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ σε αερομαχίες.

Τουναντίον όπως είδαμε από τη συμμετοχή των αεροπορικών δυνάμεων στην τουρκική  άσκηση "Anatolian Eagle 2021",  τα αεροσκάφη των Αζέρων  που μετέχουν ήτοι, 2 μαχητικά MIG-29s και 2 μαχητικά SU-25s, θα συνεκπαιδευτούν με τα τουρκικά F-16, οπότε θα γνωρίζουν την "τακτική συμπεριφορά" των εν λόγω αεροσκαφών στο πεδίο της μάχης, τα οποία όμως έχει η χώρα μας.

Επιπλέον οι Αζέροι διαθέτουν 2 συστοιχίες με περίπου 200 βλήματα των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300MMU2, που διαθέτει και η Ελλάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το αυτό ισχύει και με τα μαχητικά Rafale του Κατάρ, τα οποία βάση της πρόσφατης στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας-Κατάρ ,12 από αυτά θα σταθμεύουν στην Τουρκία για τα επόμενα 5 έτη

Τέλος στις αρχές Μαρτίου 2021, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας είχε αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκαν  κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Τουρκίας- Αζερμπαϊτζάν διάρκειας 6 εβδομάδων στην Ισπάρτα, ύστερα από την άφιξη Αζέρων στρατιωτικών.

Η επιλογή της Ισπάρτας είχαμε επισημάνει ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία , αφού εκεί εδρεύει η τουρκική Σχολή Αεροπορίας Στρατού η οποία διαθέτει περίπου 180 πτητικά μέσα.

Η εν λόγω Σχολή είχε έδρα την Άγκυρα, αλλά μετά το πραξικόπημα του 2016 και του γεγονότος ότι στελέχη της συμμετείχαν ενεργά σε αυτό, ο Ερντογάν έδωσε διαταγή για την μετακίνησή της στην Ισπάρτα.

Πλησίον της Ισπάρτα και ΒΑ αυτής, βρίσκεται η Σχολή και Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινών Καταδρομών, επιπέδου Μεραρχίας με έδρα το Egirdir.

Με δεδομένο ότι η Τουρκία δίνει τεράστιο βάρος στη διεξαγωγή αεροκινήτων επιχειρήσεων και στην Ισπάρτα αλλά και πλησίον της φιλοξενούνται ελικόπτερα και Τούρκοι Καταδρομείς, εκτιμούσαμε ότι η συνεκπαίδευση Τούρκων-Αζέρων θα αφορά τη διεξαγωγή αεροκίνητων επιχειρήσεων.

Επίσης στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν για  διεξαγωγή  κοινής εκπαιδευτικής άσκησης.

Οι νέες ασκήσεις περιελάμβαναν την ανάπτυξη drones, ελικοπτέρων και αρμάτων μάχης, δήλωσε το Reuters, επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων RIA της Ρωσίας, το οποίο ενημερώθηκε για την άσκηση από το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

Τέλος η πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Αλβανία αποβλέπει στην εγγύηση παροχής υποστήριξης προς τον φίλο του Αλβανό Πρωθυπουργό Ράμα, προκειμένου να μην ενταχθεί άμεσα η Αλβανία στην ΕΕ και οπωσδήποτε όχι  πριν από την διευθέτηση του θέματος του Κοσυφοπεδίου, επιχειρώντας έτσι η Τουρκία να παίξει το ρόλο του ρυθμιστή των εξελίξεων στα Βαλκάνια, κινώντας τα νήματα για την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, την οποία βλέπει ως επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και  την οποία επιχειρεί να αναβιώσει

Είναι περιττό να πούμε τέλος  ότι η Τουρκία στοχεύει να ενεργοποιήσει την Αλβανία αλλά και τις δικές της δυνάμεις από το Αλβανικό έδαφος, σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης  με την Ελλάδα επ' ώφελεία της, γεγονός που θα είναι λίαν δυσχερές εάν η Αλβανία ενταχθεί στην ΕΕ 

Το επόμενο χρονικό διάστημα απαιτείται η μέγιστη δυνατή επαγρύπνηση στο Αιγαίο και τη Θράκη, αφού δεν θεωρείται  τυχαία είναι η χρονική περίοδος επισημοποίησης των παραπάνω συμφωνιών της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν και την Αλβανία.

Ως γνωστόν ο λύκος (Τούρκος), στην αντάρα (κρίση στην Ουκρανία), χαίρεται

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ