Ελληνοτουρκικά

Τούρκοι αντιφρονούντες: "Δώρο για την επίσκεψη του Σουλτάνου" στην Ουκρανία με αντάλλαγμα τουρκικά Drone

Ο αυταρχικός πρόεδρος της Τουρκίας  Ερντογάν (που προαλείφεται για διαμεσολαβητής), έχει προγραμματιστεί να ταξιδέψει στην ουκρανική πρωτεύουσα στις 3 Φεβρουαρίου και να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelensky.

Η επίσκεψη έχει σκοπό να επιδείξει την εμβάθυνση των διπλωματικών δεσμών, του εμπορίου και της ασφάλειας που οι γείτονες της Μαύρης Θάλασσας αποκαλούν «στρατηγική εταιρική σχέση». Η ατζέντα είναι φιλόδοξη. Οι ηγέτες υποτίθεται ότι θα υπογράψουν μια συνεργασία ελεύθερων συναλλαγών που καθυστερεί εδώ και καιρό και μια σειρά από άλλες εμπορικές και αμυντικές συμφωνίες, που θα στηρίξουν μια εντυπωσιακή σειρά από υπάρχουσες.

Η αμέριστη διπλωματική υποστήριξη της Τουρκίας προς την Ουκρανία σχετικά με την Κριμαία, θεωρείται ζωτικής σημασίας. Η Άγκυρα χαρακτηρίζει παράνομη κατοχή την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Η Τουρκία είναι επίσης ένθερμος υποστηρικτής της επιθυμίας της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, την οποία ο Πούτιν φαίνεται διατεθειμένος να διακινδυνεύσει έναν πόλεμο για να σταματήσει.

Η εμφάνιση των σχέσεων Τουρκίας – Ουκρανίας, δεν περιορίζεται στις εμπορικές και αμυντικές συμφωνίες, αλλά οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν το δικαίωμα να αλωνίζουν στο έδαφος της Ουκρανίας  και να απαγάγουν τούρκους πολίτες που ζουν σε αυτήν, με την ανοχή του Προέδρου της.

Παράδειγμα αποτελεί ότι οι τουρκικές ειδικές υπηρεσίες απήγαγαν έναν πολιτικό μετανάστη και πρώην αξιωματικό του τουρκικού στρατού, τον  Μποζκίρ Νούρι Γκόχαν στην Ουκρανία. Το ότι παραδόθηκε στην Τουρκία, γράφτηκε από αρκετές τουρκικές εφημερίδες.

 Ο Bozkir Nuri Gohan σε μια συνέντευξή του στο "Country", είχε κατηγορήσει ευθέως την Τουρκία πώς προμήθευε παράνομα όπλα στη Συρία. Την ίδια στιγμή, ο πρώην αξιωματικός υποστήριξε ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες εμπλέκονται στη μυστική προμήθεια όπλων και το Κατάρ τις χρηματοδοτούσε.

Σύμφωνα με το strana, η ειδική επιχείρηση θα μπορούσε να είχε εγκριθεί προσωπικά από τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος διαπραγματεύτηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι για την έκδοση του φυγόδικου πρώην αξιωματικού.

Άνθρωποι με αντάλλαγμα drones

Αξιοσημείωτο, είναι ότι πηγή του «Strana» από διπλωματικούς κύκλους, αναφέρει ότι σε αντάλλαγμα για την προμήθεια drones, ο Ερντογάν περιμένει απάντηση από το Κίεβο - συγκεκριμένα, μια πιο ενεργή έκδοση Τούρκων αντιπολιτευόμενων που ζουν στην Ουκρανία.

«Η απαγωγή του Μποζκίρ θα μπορούσε να είναι ένα «δώρο στον «σουλτάνο» πριν από την επίσκεψή του, προκειμένου να κερδίσει περισσότερη υποστήριξη με τη στρατιωτικοπολιτική έννοια», αναφέρει.

Στη λίστα με τους «εχθρούς του Ερντογάν», βρίσκονται περίπου εκατό άτομα. Σε αντάλλαγμα, υπόσχονται νέες παρτίδες τουρκικών όπλων, ιδιαίτερα επιθετικά drones.

Μιλάμε για υποστηρικτές της FETO  (οργάνωση του Γκιουλέν). Υπάρχουν επίσης οπαδοί του στην Ουκρανία. Και έχουν ήδη απαχθεί από τις τουρκικές ειδικές υπηρεσίες, με τη βοήθεια της SBU τα τελευταία χρόνια.

Νωρίτερα, η «Strana» έχει ήδη γράψει για το πώς οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, με την υποστήριξη της SBU, απαγάγουν πολιτικούς μετανάστες στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας το παράδειγμα ενός Κούρδου του Isa Mehmet Ozer. 

«Όλοι οι αντιπολιτευόμενοι που κρύβονται στην Ουκρανία από το καθεστώς Ερντογάν, ανησυχούν μετά την απαγωγή του Gokhan. Ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τώρα δεν τους εμποδίζει ακόμη και το γεγονός ότι οι άνθρωποι άλλαξαν υπηκοότητα. Όπως συνέβη με τον Orkhan Inanda, ο οποίος είναι ένας πολίτης του Κιργιστάν και ο οποίος απήχθη τον Ιούνιο από "Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Μένει να ελπίζουμε ότι η Ουκρανία δεν θα στρέψει το δυτικό μονοπάτι και θα παραμείνει αφοσιωμένη στις δημοκρατικές και ευρωπαϊκές αξίες. Στη Δύση, για παράδειγμα, η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών δεν επιτρέπεται να αλωνίζει», αναφέρει πηγή στο Strana.

 Αυθαιρεσίες και ανομίες

Δικηγόροι σημειώνουν, ότι η πρακτική της έκδοσης ατόμων που διαμένουν νόμιμα στο έδαφος της Ουκρανίας (και ακόμη περισσότερο ως αιτούντες άσυλο) στις τουρκικές ειδικές υπηρεσίες χωρίς δίκη ή έρευνα, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τις ουκρανικές αρχές.

 Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανησυχούν επίσης ότι η Ουκρανία εκδίδει Τούρκους αντιπολιτευόμενους.  

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρει ότι αυτή η υπόθεση «εγείρει το ζήτημα της ειλικρίνειας των δεσμεύσεων των ουκρανικών αρχών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης του Προέδρου Ζελένσκι να προστατεύσει τους ανθρώπους που διαφεύγουν από πολιτικές διώξεις».

Συμπέρασμα - Η Τουρκία ισορροπεί

Το Κίεβο αναμένει ευρεία υποστήριξη από τον Ερντογάν στη σύγκρουση με τη Ρωσία. Οι τουρκικές αρχές είναι διστακτικές και δεν έχουν λάβει ακόμη ξεκάθαρη απόφαση, για το πώς θα ενεργήσουν σε περίπτωση κλιμάκωσης.

Οι επιπτώσεις του πολέμου θα ήταν σκληρές και άμεσες για την Τουρκία, καθώς αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση της εδώ και δεκαετίες. Περαιτέρω ρωσικός έλεγχος στην Ουκρανία, θα σήμαινε ακόμη περαιτέρω ρωσική κυριαρχία στη Μαύρη Θάλασσα. 

Θα έθετε επίσης την Τουρκία, υπό έντονη πίεση των ΗΠΑ και της Ευρώπης να ενεργήσει σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας μια σειρά από τιμωρητέα μέτρα κατά της Ρωσίας, κάτι που ο Ερντογάν δεν θα ήθελε να κάνει.

Η Ρωσία ήταν η 10η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Τουρκίας το 2021 και προμηθεύει περίπου το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο, μεταξύ άλλων μέσω του αγωγού TurkStream, που ξεκίνησε πρόσφατα.
Το τουρκικό σκέλος ενός αγωγού που μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας και προς την Τουρκία και τη Βουλγαρία είναι τώρα αδρανές, μειώνοντας το Κίεβο από στρατηγική σημασία και τέλη διαμετακόμισης.
Η προσφορά του Ερντογάν να μεσολαβήσει μεταξύ της  Ρωσίας και της Ουκρανίας, μπορεί να αφορά την σηματοδότηση της τουρκικής ουδετερότητας, σε περίπτωση σύγκρουσης όσο και να αποκαταστήσει την αξία της Τουρκίας στα δυτικά μάτια ως «λύτη προβλημάτων».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ