Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε στην Τουρκία: Εκτός από το εθνικό μαχητικό και το εθνικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος θα είναι έτοιμο το 2023

Μετά την προβολή για το μεγαλεπήβολο σχέδιο της Τουρκίας για ένα εγχώριο μαχητικό πέμπτης γενιάς, το πρότζεκτ TF-X, προσπαθώντας να δώσουν την εντύπωση ότι παίρνει σάρκα και οστά φαίνεται, να συνεχίζεται με ασταμάτητους ρυθμούς από τον τουρκικό τύπο και η προβολή του HÜRJET Jet Training and Light Assault Aircraft , καθώς και για αυτό έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η πρώτη του πτήση το 2023. 

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ερντογάν, σε συνεντεύξεις του που δημοσιεύονται κατά καιρούς στον τουρκικό τύπο  , επαινεί τον ρόλο της κυβέρνησής του στην ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, αναφέροντας ότι η εγχώρια παραγωγή στον συγκεκριμένο τομέα έχει αγγίξει το 70% τα τελευταία χρόνια. Σε κάθε δήλωσή του  ο Ερντογάν ρίχνει και τη «βόμβα»: «Το μαχητικό αεροσκάφος μας, το οποίο θα παράγεται, σε κάθε στάδιο, στην Τουρκία θα πετάξει το 2023»!

Τώρα έρχεται η σειρά της φολοερντογανικής timeturk, να αναφέρει ότι στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας,  ελήφθη η απόφαση μαζικής παραγωγής στο πρώτο στάδιο για το αεροσκάφος εκπαίδευσης  και ελαφρών επιθέσεων HÜRJET.

Σήμερα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν έρχεται αντιμέτωπος με μια οικονομική τίγρη, με τη μορφή μιας βυθιζόμενης τουρκικής λίρας και μιας νέας έκρηξης πληθωρισμού. Παρά την πρόσφατη ανάκαμψή του, το νόμισμα της Τουρκίας παραμένει το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις του 2021.

Αυτό τροφοδότησε τον πληθωρισμό που έχει πλέον ανέλθει σε πάνω από 20% και ώθησε τους εγχώριους επενδυτές να αναζητήσουν την ασφάλεια του δολαρίου ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν του οποίου οι κινήσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δείχνουν ότι προσπαθεί να αντιστρέψει την δημοσκοπική κατρακύλα του άμεσα, προσπαθεί με δηλώσεις τόσο αυτός όσο και τα κυβερνητικά του όργανα να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα προτάσσοντας την κατασκευή ενός νέου μαχητικού εθνικού αεροσκάφους όσο και ενός εθνικού εκπαιδευτικού.

«Σύμφωνα με τη δήλωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Προεδρίας, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Συγκρότημα, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την προσθήκη νέων στα εγχώρια και εθνικά συστήματα που χρησιμοποιούνται από την TAF και τις μονάδες ασφαλείας και ελήφθη η απόφαση μαζικής παραγωγής στο πρώτο στάδιο, για το HURJET, η πρώτη πτήση του οποίου έχει προγραμματιστεί το 2023» αναφέρει το  timeturk.

Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι στη συνάντηση  σημειώθηκε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει σταθερά βήματα προς τους στόχους της με αποφασιστικότητα στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παραγωγή εγχώριων και εθνικών συστημάτων και τεχνολογιών, ανεξάρτητα από όλα τα εμπόδια, χωρίς να μας επεξηγεί πως θα λύσουν το γόρδιο δεσμό του εμπάργκο των ΗΠΑ και  των άλλων χωρών.

Στο πλαίσιο του έργου HÜRJET, σχεδιάζεται η παραγωγή ενός στατικού αεροσκάφους και ενός αεροσκάφους δοκιμής κόπωσης για χρήση σε δοκιμαστικές δραστηριότητες με δύο πρωτότυπα πτητικά αεροσκάφη. 

Το Advanced Jet Trainer and Light Attack Aircraft HÜRJET, είναι  μονοκινητήριο, διπλής θέσης με σύγχρονα αεροηλεκτρονικά συστήματα και χαρακτηριστικά υψηλής απόδοσης, που εκπληρώνει κρίσιμο ρόλο στη σύγχρονη εκπαίδευση πιλότων μέσω των ανώτερων χαρακτηριστικών απόδοσης.

Οι διαμορφώσεις HÜRJET που σχεδιάζονται να αναπτυχθούν στο πλαίσιο του έργου είναι οι εξής: Εκπαίδευση Ετοιμότητας Μάχης, Ελαφρά Επίθεση (Στενή Αεροπορική Υποστήριξη), Αντιδύναμη στην Εκπαίδευση (Κόκκινη Σημαία), Αποστολή Αεροπορίας (Ένοπλες και Άοπλοι), Ακροβατική Επίδειξη Αεροσκάφους, Αεροσκάφος συμβατό με αεροπλανοφόρο.

Σύμφωνα με το turkishdefencenews, ο  Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Αεροσκαφών Καθ. Δρ. Atilla Dogan  της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας ( TUSAŞ), ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον αγοράς από την Μαλαισία. Συγκεκριμένα η Μαλαισία φέρεται να έχει παραγγείλει 18 από αυτά ως πλειοδότης για την Hürjet.

«Αν και δεν έχουμε κάνει ακόμη την πρώτη πτήση του αεροσκάφους, τώρα μπαίνουμε σε διαγωνισμούς εξωτερικού. Διαγωνισμός στη Μαλαισία. Δεν είναι «αεροσκάφος εκπαίδευσης αεριωθουμένων», είναι διαγωνισμός για ελαφρά αεροσκάφη επίθεσης. Αρχικά, θα παραδοθούν 18 αεροσκάφη, αλλά γνωρίζουμε ότι στη συνέχεια θα παραγγελθούν επιπλέον πακέτα», ανέφερε ο Dogan.

 Εκτός από τη Μαλαισία, ο τουρκικός Τύπος αναφέρει ότι πολλές ξένες χώρες ενδιαφέρονται για αυτό το αεροσκάφος. «Θέλουν πληροφορίες για το αεροπλάνο μας σε διάφορες περιπτώσεις. Μας δίνουν σχόλια σχετικά με το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τις φάσεις πτήσης και την τελική διαμόρφωση του αεροσκάφους. Λαμβάνουμε επίσης υπόψη αυτά τα σχόλια κατά τη φάση του σχεδιασμού», αναφέρουν.

Εμείς  οφείλουμε να τονίσουμε ότι κρατάμε μικρό καλάθι, διότι όπως και σε πρόσφατο άρθρο μας αναφέραμε, ότι αναζητάμε από τον Διεθνή έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο αναφορές διασταύρωσης των λεχθέντων του τουρκικού Τύπου από Διεθνή Μέσα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ