Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τον "χαβά" του ο Ακάρ! Η μόνη λύση είναι δύο ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη

Η μόνη λύση στην Κύπρο είναι δύο ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη, επανέλαβε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης.

 

Στην ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2022, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας είπε για το Κυπριακό ότι «τον τελευταίο μισό αιώνα κανένα αποτέλεσμα δεν προέκυψε από τις προτάσεις για λύση, επομένως η μόνη λύση είναι δύο ανεξάρτητα, κυρίαρχα  και ισότιμα κράτη». Πρόσθεσε ακόμη ότι «ως αποτέλεσμα, στην Κύπρο, στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, είμαστε αποφασισμένοι και  ικανοί να προστατεύσουμε  τόσο τα δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα όσο και των Τ/Κ στην Κύπρο, στο Αιγαίο, και την ανατολική Μεσόγειο».

Αναφερόμενος στα ζητήματα της αμυντικής βιομηχανίας, ο Τούρκους Υπουργός είπε ότι «το εμπάργκο το οποίο μας επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια της ειρηνευτικής επιχείρησης (εισβολής) στην Κύπρο είναι ακόμα στη μνήμη μας, όπως και τα πλοία που δεν παραδόθηκαν στη χώρα μας, παρόλο που τα πληρώσαμε», προσθέτοντας ότι «οι εμπειρίες που έχουμε αποκτήσει μας έδειξαν ξεκάθαρα ότι η ανάπτυξη της εγχώριας και εθνικής αμυντικής βιομηχανίας μας είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του κράτους μας και την ασφάλεια του ευγενούς μας έθνους».

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι για το λόγο αυτό εργάζονται εντατικά για την έγκαιρη και οικονομικά αποδοτική παραγωγή και προμήθεια οπλικών συστημάτων που που χρειάζονται οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Για την Ελλάδα, ο κ. Ακάρ είπε ότι «δεν ανταποκρίνεται στα καλοπροαίρετα αιτήματα μας για διάλογο». «Κάθε είδους απάντηση έχει δοθεί στην Ελλάδα,  σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας, για όλες τις παράνομες και άδικες ενέργειες της Ελλάδας οι οποίες παραβιάζουν ακόμη και τη Συνθήκη της Λωζάνης, τόσο στο τραπέζι όσο και στο πεδίο δράσης».

 

Για τους το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι «δεν ελήφθη ως επιλογή, αλλά ως αναγκαιότητα». Ανακοίνωσε ότι όλες οι προετοιμασίες για τη χρήση των S-400, εάν χρειαστεί, συνεχίζονται όπως είχε προγραμματιστεί.

Ο ίδιος πάντως επιβεβαίωσε ότι συνεχίζονται οι επαφές με τους Αμερικανούς για να βρεθεί συμβιβαστική λύση στο πρόβλημα των F-35. Ανέφερε ότι «οι τουρκικές και αμερικανικές αντιπροσωπείες συναντήθηκαν στην Άγκυρα στις 27 Οκτωβρίου 2021, οι απόψεις και τα αιτήματά μας για την αποπληρωμή των δαπανών μας για τα F-35 μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ και συμφωνήθηκε να συναντηθούμε στις ΗΠΑ στις αρχές του 2022 για να διαπραγματευτούμε το θέμα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ουκρανός στρατιώτης σε Ζελένσκι: “ Θα το πληρώσεις αυτό”-Σφαγή Ουκρανών ενώ η Wagner δηλώνει ότι μπήκε στο Δημαρχείο του Μπαχμούτ (Βίντεο)

Δήλωση Αμερικανού Α/ΓΕΕΘΑ για περιορισμό των Ρώσων στην πόλη και τα περίχωρα του Μπαχμούτ- Έρχεται μεγάλη ουκρανική...