Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Forbes: Ελλάδα & Τουρκία πετούν με μαχητικά της εποχής του Βιετνάμ-Οι Τούρκοι λένε ΟΧΙ στα ρώσικα

Επανήλθαν οι Τούρκοι με νέες δηλώσεις για το πρόβλημα των F-35 με τις ΗΠΑ.

Το ζήτημα ανακίνησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος συμμετείχε σε δοκιμαστικές βολές. Ο Ακάρ αναφέρθηκε επίσης στην ένταση Ρωσίας-Ουκρανίας και επέστησε την προσοχή στη συνάντηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Ο Ακάρ αναφέρθηκε στις εντάσεις των F-35 με τις ΗΠΑ και δήλωσε ότι οι επαφές με τις ΗΠΑ συνεχίζονται. “Η τελευταία συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 27 Οκτωβρίου. Συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συναντήσεις. Θα ξανασυναντηθούμε τους επόμενους μήνες. Έχουμε εκφράσει ξεκάθαρα τη θέση μας στη συνάντηση”, είπε.

Υπενθυμίζεται πως η λογική του “θα τα βρούμε” προέκυψε εδώ και αρκετές μέρες αφότου η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ K. Donfried επισκέφθηκε την γείτονα χώρα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο NTV, ο υπουργός Ακάρ είπε: «Η ζωή των F-16 ολοκληρώθηκε. Μας εμπόδισαν να αγοράσουμε F-35. Δηλώσαμε την ανάγκη μας στο πλαίσιο των ξένων στρατιωτικών πωλήσεων. Μεταφέραμε το αίτημά μας για 40 F-16. Αυτό εκφράστηκε στη συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι ανάγκες μας μπορούν να καλυφθούν, αλλά απαιτείται έγκριση του Κογκρέσου. Αναμένουμε τα αποτελέσματα αυτών». είπε.

Μιλώντας για την ένταση Ουκρανίας-Ρωσίας, ο Ακάρ είπε, "Είμαστε υπέρ της προώθησης πολιτικών λύσεων χωρίς να επιτρέψουμε οποιαδήποτε ένταση στην περιοχή. Αύριο, ο Πρόεδρός μας θα συναντηθεί με τον Πούτιν".

Δημοσίευμα του Forbes

Στο μεταξύ στο πλαίσιο αυτό με την συνεχή συζήτηση για τα F-16 και την Τουρκία ήρθε κι ένα δημοσίευμα του Forbes που λέει πως “το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει F-16 μας υπενθυμίζει ότι τα F-4 Phantom δεν είναι ακόμα φαντάσματα”

“Στο περιθώριο της συνάντησης των G-20 στη Ρώμη νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησαν τις τεταμένες εντάσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και εάν στην τελευταία μπορεί να επιτραπεί να αγοράσει F-16. Το ότι τα χρειάζεται η ικανή αλλά γρήγορα παρωχημένη αεροπορία της Τουρκίας διαψεύδεται από το γεγονός ότι εξακολουθεί να πετά με F-4E Phantom και θα τα πετάει τουλάχιστον μέχρι το 2030.


Η είδηση ​​ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία (TAF) θα πετάει με Phantoms 56 χρόνια μετά την απόκτηση των πρώτων F-4 της το 1974, ήρθε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας όταν ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, αποκάλυψε την παράταση της υπηρεσίας απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών κατά τη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο πάνω στην πρόταση προϋπολογισμού του 2022 του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Η Τουρκία δεν είναι η μόνη που χειρίζεται το αξιοσέβαστο F-4. Η Νότια Κορέα, η Ελλάδα και το Ιράν εξακολουθούν να πετούν το μαχητικό της εποχής του Βιετνάμ. Με πιθανή εξαίρεση το Ιράν, όλοι σχεδιάζουν (ή σχεδιάζουν) να αποσύρουν τα Phantom τους τα επόμενα χρόνια.
Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία είχε τέτοια σχέδια έως ότου ο Ερντογάν προχώρησε στην αγορά των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 το 2019 παρά την έντονη αμερικανική αντίθεση” αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο και εξιστορεί όλο το σκηνικό των εντάσεων.

“Η ιδιότητα της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ και γεωστρατηγικά σημαντικού (αν είναι απίθανο) συμμάχου μπορεί να επηρεάσει τον Πρόεδρο Μπάιντεν να συμμορφωθεί, αλλά η σκληρή δικομματική αντιπολίτευση του Κογκρέσου δείχνει στην κυβέρνηση Ερντογάν ότι μια συμφωνία μπορεί να μην συμβεί σύντομα, αν όχι ποτέ” προσθέτει το Forbes.


Αυτό αφήνει την τουρκική Πολεμική Αεροπορία με λίγες επιλογές. Η Τουρκία εργάζεται για το δικό της μαχητικό stealth TF-X που θα έκανε το ντεμπούτο της στη δεκαετία του 2030. Ωστόσο, η πρόοδος στο σχεδιασμό του TF-X έχει μείνει πολύ πίσω από το χρονοδιάγραμμα και η διαμάχη για τις απαιτήσεις μεταφοράς τεχνολογίας έχει επίσης επιβραδύνει την προσπάθεια προσέλκυσης ξένων συνεργατών για το πρόγραμμα.
Η αγορά ρωσικού εξοπλισμού είναι μια εναλλακτική λύση την οποία ο υπουργός Άμυνας Ακάρ ανέφερε ρητά, πράγμα που σημαίνει ότι η Άγκυρα μπορεί να επιλέξει Su-35 ή ακόμα και το Su-57 πέμπτης γενιάς. Όμως, όπως επεσήμανε μια πρόσφατη δημοσίευση του Cato Institute, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας εκτίμησε πρόσφατα τα ρωσικά αεροσκάφη ως τεχνικά κατώτερα από τα δυτικά μαχητικά και υπερβολικά δαπανηρά χάρη στην ανάγκη του TAF να προσαρμοστεί από τον αμερικανικό εξοπλισμό στα ρωσικά συστήματα.
Έτσι, η Τουρκία είναι πιθανό να επιμείνει με τον υπάρχοντα στόλο των F-16, F-5 και F-4. Για να μην νομίζετε ότι τα Phantoms του είναι βασίλισσες υπόστεγων, σκεφτείτε ότι συμμετείχαν στην Άσκηση Toxic Trip-2021 του NATO νωρίτερα αυτόν τον μήνα. H TAF (Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις) έχει επί του παρόντος περίπου 30 ενεργά F-4E, όλα αναβαθμισμένα σε προδιαγραφή «Terminator 2020».
Περίπου 54 από τα 200 Phantom που έλαβε η TAF όλα αυτά τα χρόνια αναβαθμίστηκαν στη διαμόρφωση Terminator 2020 στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ο εκσυγχρονισμός θα επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του F-4 και θα αύξανε τις δυνατότητές του με βάση το πρόγραμμα Phantom 2000 του Ισραήλ (Kurnass), το οποίο ενσωματώνει συστήματα αεροηλεκτρονικής που αναπτύχθηκαν για το αποτυχημένο L του Ισραήλ” σημειώνει το Forbes.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ