Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Eναέριο "τείχος" από Ελλάδα-Σ.Αραβία: Έρχεται προσομοίωση σαρωτικών πληγμάτων κατά Τουρκίας

Οι Τούρκοι μετά το ''άκυρο'' της Αιγύπτου επανέρχονται. Η Άγκυρα προσπαθεί να δελεάσει την Αίγυπτο προτείνοντας ΑΟΖ με στόχο να κερδίσει μεγαλύτερη θαλάσσια δικαιοδοσία από 11.500 έως 15.000 Km2. 

''Πατέρας'' αυτής της σκέψης είναι ο γνωστός Cihat Yaycı. Όπως αναφέρει ο Cihat Yaycı, εισηγητής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Τουρκίας με την Λιβύη ''η Τουρκία θα χάσει το 1/3 της προβλεπόμενης περιοχής θαλάσσιας δικαιοδοσίας, εάν η συμφωνία δεν υπερβαίνει το 28ο παράλληλο ανατολικά. Η Τουρκία πρέπει να είναι υπομονετική, αλλά προέχει να ανακηρυχθεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.Οι συντεταγμένες ανατολικά με την συμφωνία με τη Λιβύη πρέπει να είναι οι συντεταγμένες δυτικά με την συμφωνία που θα συναφθεί με την Αίγυπτο αναφέρει'', ο Cihat Yaycı .
 
Μάλιστα οι Τούρκοι έβγαλαν και νέο χάρτη:  

Η Ελλάδα έρχεται πιο κοντά με την Σ. Αραβία  

 

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έρχεται πιο κοντά με τις Αραβικές χώρες. Όπως είχαν αναφέρει απολειστικές πληροφορίες του Πενταπόσταγμα, ''το αμέσως επόμενο διάστημα, το ΓΕΑ μαζί με Σαουδάραβες (ενόψει επίσκεψης του κ.Παναγιωτόπουλου στο Ριάντ) σχεδιάζουν κοινές ασκήσεις, σε συνεργασία με το ελληνικό πολεμικό ναυτικό. Θα εκτελεστούν πιθανότατα σενάρια προσομοίωσης κατά μονάδων επιφανείας και αντιαεροπορική άμυνας με την συνεργασία μονάδων επιφανείας του πολεμικού ναυτικού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα τώρα με σαουδαραβικές πηγές, το Ριάντ θεωρεί ξεκάθαρα πλέον ως απειλή τις τουρκικές κινήσεις στον Κόλπο, ενώ υπάρχουν και θρησκευτικά ζητήματα που αφορούν την πρωτοκαθεδρία στο Ισλάμ, την οποία επιδιώκει ο Τούρκος πρόεδρος εδώ και χρόνια.''   

Στέλνουν μαχητικά οι Σαουδάραβες

 

Έξι υπερσύγχρονα αεροσκάφη εναέριας κυριαρχίας (airsuperiority) F-15 Eagle από την «Royal Saudi Air Force» αναμένεται να προσγειωθούν το ερχόμενο Σάββατο στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, όπως αναφέρει ο Κ. Σαρακικάς για το Newpost. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νωρίτερα και μέσα στην εβδομάδα στην Κρήτη πρόκειται να φτάσουν μεταγωγικά από την πολεμική αεροπορία της Αραβικής χώρας τα οποία θα μεταφέρουν προσωπικό-ιπτάμενους και τεχνικούς-όσο και εξοπλισμό για να υποστηρίξουν τη μεταστάθμευση των αεροσκαφών για τις επόμενες τουλάχιστον δύο εβδομάδες. 

Η κοινή εκπαίδευση και οι ασκήσεις αναμένεται να μην περιοριστούν μόνο στο αεροπορικό πεδίο αλλά θα λάβουν διακλαδικό χαρακτήρα αφού προβλέπεται συμμετοχή τόσο Μονάδων επιφανείας του Στόλου, του συνόλου σχεδόν της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας αλλά και Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων σε σενάρια κατάδειξης στόχων τόσο στο έδαφος όσο και στη θάλασσα. Άλλωστε το ΓΕΕΘΑ έχει ως σταθερό δόγμα την διακλαδικότητα σε κάθε άσκηση τόσο σε Εθνικό επίπεδο όσο και με συμμαχικές και φιλικές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία.
 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ