Ελληνοτουρκικά

Ο Ερντογάν έτοιμος για στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τις ΗΠΑ-ΕΕ-Γαλλία-ΗΑΕ-Σ.Αραβία

Ένα πολυαναμενόμενο προεδρικό διάταγμα για το διορισμό 54 Τούρκων πρεσβευτών σε αποστολές στο εξωτερικό εκδόθηκε την Τρίτη.

Ορισμένες από τις επιλογές θεωρήθηκαν πολιτικές, ειδικά εκείνες του Murat Mercan, του σημερινού πρέσβη στην Ιαπωνία, ο οποίος θα αναλάβει τη θέση του κορυφαίου απεσταλμένου στην Ουάσιγκτον.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο διορισμός του 61χρονου πολιτικού στη θέση των ΗΠΑ, θα μπορούσε να είναι ένα κρυφό μήνυμα προς την νέα διοίκηση του εκλεγμένου Αμερικανού Joe Biden, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις.

Ο Μερκάν, ο οποίος δεν είναι διπλωμάτης σταδιοδρομίας, έχει υπηρετήσει ως μέλος του τουρκικού κοινοβουλίου υπό το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και ήταν αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας έως ότου παραιτήθηκε από τη θέση το 2014.

Κατέχει διδακτορικό πτυχίο από τη Φλόριντα Πανεπιστήμιο και είναι γνωστό ότι είναι κοντά στον πρώην Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Ο Soner Cagaptay, Τούρκος ακαδημαϊκός  από το Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την πολιτική της Μ.Ανατολής, δήλωσε στην Arab News, ότι οι  τελευταίες τοποθετήσεις-μεταθέσεις πρεσβευτών, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «μίνι-επανάσταση» στο πλαίσιο της παραδοσιακής προσέγγισης του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Υπάρχει μια αναμφισβήτατα πολιτική τοποθέτηση για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα του σημαντικότερου συμμάχου της Τουρκίας, των ΗΠΑ. Είναι ρεαλιστής πολιτικός. Αλλά είναι μια αρκετά σημαντική απόκλιση από την παράδοση των θέσεων που είχαν προηγουμένως πληρωθεί από διπλωμάτες σταδιοδρομίας για αιώνες », είπε.

Ο Mercan θα αντιμετωπίσει μια σκληρή ατζέντα, ξεκινώντας με πιθανές κυρώσεις CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Οι όροι των κυρώσεων άλλαξαν πρόσφατα στο πλαίσιο του ετήσιου νομοσχεδίου αμυντικής πολιτικής για να δώσουν εντολή στον πρόεδρο να επιβάλει τουλάχιστον πέντε κυρώσεις στην Τουρκία εντός 30 ημερών.

Το καθήκον για την εφαρμογή των κυρώσεων αναμένεται να ανατεθεί στη διοίκηση του Μπάιντεν, η οποία πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου 2021.

Μια άλλη πρόκληση για τον νεοτοποθετηθέντα Τούρκο πρέσβη στην Ου'ασιγκτον, θα είναι η δικαστική υπόθεση Halkbank, που ξεκινά στη Νέα Υόρκη στις 3 Μαρτίου, λόγω της "παράκαμψης" των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν.

Η Emre Caliskan, ερευνητής στο Κέντρο Εξωτερικής Πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε στην Arab News ότι οι νέοι πρεσβευτές είχαν επιλεγεί προσεκτικά από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η αλλαγή πρεσβευτών σε χώρες όπου η Τουρκία είχε κάποιες διπλωματικές διαφορές είναι μια ένδειξη ότι ο Ερντογάν θέλει να κάνει ένα "νέο ξεκίνημα" με αυτές τις χώρες.

Για παράδειγμα, ο διορισμός του Murat Mercan στην Ουάσινγκτον δείχνει την πρόθεση του Ερντογάν ότι θέλει ένα νέο ξεκίνημα με την κυβέρνηση Μπάιντεν», είπε.

Πρόσθεσε ότι παρόλο που ο Μέρκαν ήταν πολιτικός διορισμός, θα θεωρηθεί θετικά από αμερικανούς αξιωματούχους που κατηγόρησαν τον Τούρκο απεσταλμένο ότι είναι ο «μακρύς βραχίονας» του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον.

«Η επιλογή του νέου Τούρκου πρέσβη για τις ΗΠΑ, δείχνει επίσης ότι ο Ερντογάν θέλει να έχει ένα άμεσο κανάλι με τον Τζο Μπάιντεν, παρόμοιο με τη σχέση του με τον (Αμερικανό Πρόεδρο) Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο Καλίσκαν.

Ο διορισμός της Τουρκίας του σημερινού πρέσβη στην Τυνησία, Ali Onaner, ως πρέσβη στη Γαλλία θεωρείται επίσης σημαντικός, καθώς ήταν συμμαθητής του Γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν στο ENA (Ecole Nationale dAdministration).

Ο Onaner, διπλωμάτης σταδιοδρομίας, συγχαίρει τον Macron σε ένα tweet όταν ο φίλος του κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο του 2017.

Ωστόσο, πρόσφατα επιτέθηκε προφορικά στον Γάλλο ηγέτη στο Twitter για το αίτημά του για την Τουρκία να ανοίξει ξανά «υπεύθυνα κανάλια διαλόγου».

Σε ένα tweet στις 9 Σεπτεμβρίου, ο Onaner είπε: «Έχω μια φιλική συμβουλή στον συμμαθητή μου Macron: Προχωρήστε, μην περιμένετε, συνεχίστε.»

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης  παρομοίασαν τον διορισμό του Onaner στη θέση του Τούρκου πρέσβη στη Γαλλία, ως "κλαδί ελιάς" από την Άγκυρα στο Παρίσι.

Η πλησιέστερη διάσκεψη κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, όταν είναι πιθανό να συζητηθούν πιθανές κυρώσεις κατά της Άγκυρας για τις αμφισβητούμενες δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, θα έχει επίσης αναπόφευκτες επιπτώσεις στις σχέσεις της χώρας με τη Γαλλία.

«Οι τοποθετήσεις των νέων Τούρκων πρέσβεων στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, δείχνουν επίσης ότι ο Ερντογάν θέλει να έχει καλύτερη σχέση  με τις χώρες της ΕΕ. Σημειωτέον  ότι οι νέοι Τούρκοι πρέσβεις στις χώρες της ΕΕ είναι σεβαστοί διπλωμάτες σταδιοδρομίας », πρόσθεσε ο Caliska

Ο οικονομολόγος Kerem Alkin, αρθρογράφος για διάφορες κυβερνητικές εφημερίδες, διορίστηκε ως μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ενώ ο Mehmet Gulluoglu, ο σημερινός επικεφαλής της Τουρκικής Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης, ορίστηκε Τούρκος πρέσβης στο Νταρ Ες Σαλάμ της Τανζανίας.

Ο Burak Akcapar, διπλωμάτης σταδιοδρομίας που υπηρέτησε στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και στη Γερμανία, διορίστηκε πρέσβης στην Ισπανία.

Ο Tugay Tuncer γίνεται πρέσβης στα ΗΑΕ και ο Fatih Ulusoy θα είναι ο νέος απεσταλμένος στη Σαουδική Αραβία, δύο προβληματικά σημεία για τις σχέσεις της Τουρκίας με τις χώρες του Κόλπου.

Ο Caliskan είπε ότι οι επιλογές του Ερντογάν για τις θέσεις του Αμπού Ντάμπι και του Ριάντ σηματοδότησαν ότι η Τουρκία ήθελε να βελτιώσει τις σχέσεις της με τα δύο έθνη.

«Ο νέος πρέσβης στο Αμπού Ντάμπι, ο Tugay Tuncer ήταν ο αναπληρωτής αρχηγός αποστολής στην τουρκική πρεσβεία της Ουάσιγκτον. Ομοίως, πριν από την πρεσβεία του στην Αιθιοπία, ο Fatih Ulusoy ήταν υπεύθυνος για την τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο. Οι δύο διορισμένοι είναι έμπειροι διπλωμάτες σταδιοδρομίας που έχουν εργαστεί στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο », πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε πρόσφατος διάλογος υψηλού επιπέδου μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας.

Ωστόσο, πριν από λίγους μόνο μήνες υπήρχαν εικασίες για πιθανή διακοπή των διπλωματικών δεσμών, αφού ο Ερντογάν προειδοποίησε στις 14 Αυγούστου ότι η Τουρκία σκέφτεται να κλείσει την πρεσβεία της στο Αμπού Ντάμπι και να αναστείλει τους διπλωματικούς δεσμούς με τα ΗΑΕ για τη συμφωνία της για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Πριν από δύο εβδομάδες, τα ΗΑΕ ανέστειλαν ταξιδιωτικές βίζες για υπηκόους από 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, για «λόγους ασφαλείας».

Σε μια άλλη τακτική κίνηση στις νέες τοποθετήσεις  Τούρκων πρέσβεων, ο Kenan Yilmaz ένας ενεργός γραφειοκράτης κατά τη διάρκεια των διπλωματικών διαπραγματεύσεων για τη σύγκρουση στη Λιβύη, διορίστηκε ως πρέσβης της Τουρκίας στην Τρίπολη.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία αναφορικά με τη στάση της έναντι ΗΠΑ και ΕΕ, θα κάνει μια άνευ προηγουμένου "στροφή 180 μοιρών" και  θα επαληθεύσει στην πράξη την παραβολή του Χριστού, "η επιστροφή του ασώτου", αρκεί βέβαια ο μόσχος ο σιτευτός που θα σφαγεί να μην είναι τα Ελληνικά και Κυπριακά συμφέροντα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ