μετανάστες
Ελληνοτουρκικά

Τουρκία: Μετά την καραντίνα ωθούν τους μετανάστες στα παράλια

Στα παράλια του Κουτσιούκουγκου στο Τσανάκαλε μεταφέρθηκαν πρόσφυγες/μετανάστες των οποίων έληξε η καραντίνα τους έπειτα από την επιστροφή τους από το Παζάρκουλε της Αδριανούπολης, αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα Μπιργκιούν. Σύμφωνα με την εφημερίδα οι μετανάστες ‘ενθαρρύνονται’ από τις αρχές να περάσουν στα ελληνικά νησιά.

Στο δημοσίευμα υπό τον τίτλο “Οι πρόσφυγες μεταφέρονται από τα στρατόπεδα στις παραλίες” αναφέρεται πως έπειτα από την εκκένωση του Παζάρκουλε στις 26 Μαρτίου άλλοι μετανάστες εξακολουθούν να βρίσκονται σε καραντίνα 14 ημέρών ενώ εκείνοι των οποίων έληξε η καραντίνα τους μεταφέρθηκαν στο Τσανάκαλε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα έπειτα από την κρίση του κορονοϊού οι μετανάστες αρχικά μεταφέρθηκαν σε 9 διαφορετικούς καταυλισμούς σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι κάποιοι από τους πρόσφυγες που ολοκλήρωσαν την καραντίνα τους σε καταυλισμό το Οσμάνιγε στάλθηκαν στη συνέχεια στο λιμάνι Κιουτσούκουγιου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας μετανάστης λέει ότι για 15 μέρες στο Οσμανιέ δεν είχαν ούτε κουβέρτα να σκεπαστούν. ‘Τώρα μας είπαν ότι θα μας βοηθήσουν να περάσουμε τα σύνορα. Πριν ξεκινήσουμε, μας ρώτησαν, ‘Θέλετε να πάτε στις επαρχίες όπου είστε εγγεγραμμένοι (στην Τουρκία) ή να πάτε στην Ευρώπη;’

Είπαμε ότι θέλουμε να πάμε στην Ευρώπη γιατί δεν έχουμε πού να πάμε. Αλλά μας έφεραν εδώ και μας παράτησαν. Η ζωή μας έχει τελειώσει. Υπάρχει τέτοια ζωή; “

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μήνυμα Μηταράκη προς πρόσφυγες: «Stay in Camps»

Το μήνυμα προς τους πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας «Stay in Camps», ως το αντίστοιχο του «Μένουμε Σπίτι» στέλνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μέσα από συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».

Όπως επισημαίνει, «το "Stay in Camps"» εφαρμόζεται πλέον στην καθημερινότητα των δομών, ως το αντίστοιχο του "Mένουμε Σπίτι". Δίνουμε μια διαρκή μάχη για την υγειονομική θωράκιση των δομών φιλοξενίας, των όμορων περιοχών, καθώς και των τοπικών κοινωνιών.

Ο κ. Μηταράκης επισημαίνει ότι αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου «ο δραστικός περιορισμός κάθε παράνομης εισόδου στη χώρα μας», ενώ «στις λίγες μέχρι στιγμής περιπτώσεις αφίξεων, υπάρχει υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών για τη διαπίστωση τυχόν συμπτωμάτων». Εξηγεί ότι στα νησιά έχουν δημιουργηθεί ειδικοί χώροι απομόνωσης για τις νέες αφίξεις «μακριά από τις δομές φιλοξενίας, αλλά και τις νησιωτικές κοινωνίες», ενώ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ έχουν επανδρωθεί ειδικοί χώροι με κατάλληλο ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό. Εξάλλου, προσθέτει ότι «αυτονόητα το υπουργείο διαθέτει σχέδια έκτακτης ανάγκης».

Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι «η μετατροπή των ανοικτών κέντρων σε κλειστά είναι αναγκαία, όπως φαίνεται σήμερα με τη διπλή κρίση των συνόρων και της δημόσιας υγείας». Επίσης, διευκρινίζει ότι «υπήρξε σημαντική αύξηση των επιστροφών το πρώτο δίμηνο, αλλά πλέον η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας δεν εφαρμόζεται στην πράξη, με ευθύνη της γείτονος χώρας. Η Τουρκία αρνείται να δεχθεί επιστροφές, με πρόσχημα τον κορονοϊό». Ζητάει δε την αναθεώρησή της «με τρόπο που θα άρει το γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά μας και θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα ως προς τις τουρκικές υποχρεώσεις» και επιρρίπτει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ «για την αρχική συμφωνία και τη συμφόρηση των νησιών».

Εξάλλου, κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση και για τη στάση της απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού λέγοντας ότι «ακολουθεί το δρόμο της απομόνωσης και της στείρας αντιπολίτευσης» και συμπληρώνει: «Την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της, μάλιστα, καταφεύγουν συνειδητά στο λαϊκισμό, παρουσιάζοντας ένα πακέτο μέτρο ανάλογης αξιοπιστίας με το "πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης"». 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ