Ελληνοτουρκικά

Η Αίγυπτος ετοιμάζει στρατιωτικό συνασπισμό αραβικών χωρών κατά της Τουρκίας

Μεγάλες ανακατατάξεις έχουμε στον αραβικό χώρο μετά την είδηση ότι πολλές αραβικές χώρες συνασπίζονται στρατιωτικά κατά των σχεδίων της Τουρκίας στη Συρία και στη Βόρειο Αφρική και εδικά στην Μεσόγειο.  

Πολλές αραβικές εφημερίδες που εκδόθηκαν σήμερα το πρωί, ασχολήθηκαν εκτενώς με το ζήτημα της Συρίας και ειδικά το σχέδιο επέκτασης της τουρκικής εισβολής σε χώρες της Μ.Ανατολής (Σύρια και Ιράκ).

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της μεταβατικής κυβέρνησης στη Βεγγάζη και της κυβέρνησης στη Δαμασκό είχαν μία μυστική διασύνδεση μετά τη συνάντηση του επικεφαλής της Αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών, Abbas Kamel και του διευθυντή της συριακής υπηρεσίας ασφαλείας, στρατηγού Αλί Μαμούκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκοπός των μυστικών κινήσεων είναι να συντονιστούν οι προσπάθειες Αιγύπτου και άλλων χωρών με τη Συρία για την αντιμετώπιση του τουρκικού ρόλου σε αρκετές περιοχές, οι κυριότερες από τις οποίες είναι η Συρία και η Λιβύη.

Το Κάιρο άνοιξε επίσης γραφείο για το «Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο» και καθιέρωσε πολιτικό διάλογο για τη "διαμεσολάβηση" μεταξύ της Δαμασκού και των Κούρδων, με στόχο την "αντιμετώπιση της Άγκυρας".

Σημειώθηκε ότι για κάθε τουρκική στρατιωτική κίνηση ή "εισβολή" στο έδαφος της Συρίας ή αλλού, πολλές αραβικές χώρες θα κάνουν ένα βήμα προς τη Δαμασκό, έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένες να αποκρούσουν τα τουρκικά σχέδια.

Πριν από λίγες ημέρες, το Αραβικό Συμβούλιο Υπουργών εξωτερικών ανακοίνωσε την καταδίκη της παρουσίας της Τουρκίας σε αραβικές χώρες, ενώ ζήτησε την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από όλες τις περιοχές αυτές.

Αυτή η κίνηση βρήκε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας, η οποία δικαιολογήθηκε ότι εισέβαλε σε ξένα εδάφη «με στόχο την εξάλειψη τρομοκρατικών θυλάκων, δείχνοντας  σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα και πολιτική ενότητα των αραβικών κρατών, έχοντας πάντα ως στόχο την αποφυγή περαιτέρω αστάθειας».

Αυτή η ανακοίνωση θεωρήθηκε λίαν προκλητική από την πλευρά πολλών αραβικών χωρών και τους λαούς τους, που θυμήθηκαν ξανά την αιματοβαμμένη ιστορία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγές ανέφεραν ότι το κίνημα αραβικών χωρών (με επικεφαλής την Αίγυπτο) κατά της Άγκυρας, θα συμβάλει στην επίλυση πολλών πολεμικών κρίσεων, στις οποίες  εμπλέκονται ενεργά οι Τούρκοι σε μια τεράστια περιοχή.

Η Ελλάδα οφείλει και το πράττει ήδη, να διευρύνει τους ορίζοντες της στον αραβικό κόσμο και μετά τις άριστες σχέσεις της με την Αίγυπτο και τον στρατηγό Χαφτάρ, να προωθηθεί οπουδήποτε στην αραβική χερσόνησο και τη Βόρεια Αφρική.

Οι Τούρκοι που τόσα χρόνια τηρούσαν μια στάση αναμονής πιο "καυτών" γεωστρατηγικών εξελίξεων από τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή μέχρι τη Βόρεια Αφρική, τώρα “επιτίθενται” για να υφαρπάξουν ολόκληρες περιοχές τις οποίες πάντα θεωρούν ότι τους ανήκουν ιστορικά.

Η χώρα μας μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα των εξελίξεων,θα φτιάξει τις δικές της ισχυρές συμμαχίες στις ίδιες περιοχές, ως ένα ισχυρό αντίβαρο στις επεκτατικές βλέψεις της άκρως ιμπεριαλιστικής Τουρκίας του ΑΚΡ (δεν θα αλλάξει η Τουρκία και μετά την εποχή Ερντογάν), η οποία ξεκίνησε την προσάρτηση εδαφών από τη Συρία και το Ιράκ, για να συνεχίσει πιθανόν σε Αιγαίο και Βαλκάνια, ή έτσι τουλάχιστον νομίζει.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ