Ένοπλες Συρράξεις

Η Τουρκία χάνει οριστικά την Ιντλίμπ - Εσπευσμένα στον Άσαντ ο Αιγύπτιος διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών

Παντού ήττες για την Τουρκία, ειδικά μετά την απώλεια της πόλης Σαρακέμπ στη Συρία, ενώ ο διευθυντής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών μετέβη στη Δαμασκό και τον Άσαντ.  

Ο Αιγύπτιος διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών Abbas Kamel επισκέφθηκε τη Δαμασκό για να συναντηθεί με το Σύριο ομόλογό του αλλά και τη συριακή ανώτατη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου συναντήθηκε με τον διευθυντή του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Συρίας, Αλί Μαμπούκ, καθώς και με άλλους ανώτερους υπαλλήλους.

Ο σκοπός της επίσκεψης του ήταν να ενισχυθεί ο συντονισμός μεταξύ της Συρίας και της Αιγύπτου, στον αγώνα κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας και να ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ του Κάιρου και της Δαμασκού σε σχέση με τα σχέδια της Τουρκίας.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε περίπου την ίδια ώρα που η αντιπροσωπεία της Λιβύης που έστειλε ο διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), στρατάρχης Χ.Χαφτάρ πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στη Δαμασκό. Όλα αυτά ενώ στη Συρία οι Τούρκοι χάνουν και την Ιντλίμπ όπως όλα δείχνουν

“Η απώλεια της στρατηγικής πόλης Σαρακίμπ στο Ιντλίμπ, σημαίνει ότι η Τουρκία έχασε τον πόλεμο στην επαρχία αυτή και οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας έχουν αναλάβει την πλήρη ανάκτηση της χώρας”, δήλωσε ο Scott Ritter, Επιθεωρητής όπλων των Ηνωμένων Εθνών.

Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία για να διακοπούν οι μάχες στην Ιντλίμπ την περασμένη Πέμπτη, μια εβδομάδα μετά από την επίθεση των δυνάμεων του Σύριου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 36 Τούρκων στρατιωτών, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις στην ίδια την Τουρκία.

Η μάχη του Σαρακίμπ, κοντά στη διασταύρωση των βασικών αυτοκινητοδρόμων Μ4 και Μ5, είχε προαποφασιστεί εβδομάδες πριν από την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης”, είπε ο Ρίτερ.

Στις 6 Φεβρουαρίου, τα στρατεύματα του Άσαντ κατέλαβαν το Σαρακίμπ, φέρνοντας τη συριακή σύγκρουση σε μια νέα φάση, καθώς η συντονισμένη αντεπίθεση  Τζιχαντιτσών και Τούρκων στρατιωτών, δέχθηκε σκληρά αντίποινα από τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης.

“Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε ως απάντηση στην συριακή επίθεση, απέτυχε να σημειώσει πρόοδο στο Σαρακίμπ και μέχρι τις 4 Μαρτίου η κατάσταση παρέμενε στάσιμη, ενώ οι Τζιχαντιστές εισήλθαν στα τουρκικά φυλάκια για να αποφευχθεί η στόχευση τους από την ρωσική πολεμική αεροπορία", δήλωσε ο Ρίτερ.

"Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συμφώνησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 5 Μαρτίου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν ουσιαστικά ένα έγγραφο παράδοσης για τους Τούρκους", με το οποίο τους απέσπασε τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου πάνω από το Ιντλίμπ και ανάγκασε την Τουρκία να κάνει περιπολίες μαζί με το Ρωσικό στρατό”, είπε ο Ρίτερ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει επίσης να αφοπλίσει τους τζιχαντιστές οπωσδήποτε.

"Για τη Συρία και τη Ρωσία, η μάχη του Σαρακίμπ αφορούσε στην αποκατάσταση της συριακής κυριαρχίας  στο σύνολο της συριακής επικράτειας. Για την Τουρκία, αφορούσε στην εξασφάλιση μόνιμου τουρκικού ελέγχου και επιρροής στη βορειοδυτική Συριακή επαρχία Ιντλίμπ", δήλωσε ο Ρίτερ. "Η Τουρκία έχασε και στα δύο σχέδια της", κατέληξε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ