Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Ευγνωμοσύνη Ουκρανίας! "Ευχαριστούμε Ελλάδα" για την αποστολή όπλων και για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε F-16 (βίντεο)

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας με ανάρτησή του στο X ευχαριστεί τη Ελλάδα για την παροχή τεθωρακισμένων, πυρομαχικών και εκπαίδευσης στα F-16.

Στην ανάρτηση, το ουκρανικό ΥΠΑΜ αναφέρει:

«Πριν από δύο χρόνια, η Ρωσία ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Είμαστε ευγνώμονες σε κάθε χώρα, ηγέτη και πρόσωπο που στάθηκε -και συνεχίζει να στέκεται- στο πλευρό της Ουκρανίας. Θα νικήσουμε», γράφει το μήνυμα.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρακάτω με την ανάρτηση καταγράφεται η παροχή τεθωρακισμένων, πυρομαχικών (εμφανίζονται πυροβόλα 155 χιλιοστών), καθώς και εικόνες από F-16.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην ανάρτηση, το ουκρανικό υπουργείο έχει "επισημάνει" τον επίσημο λογαριασμό του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και τον λογαριασμό του υπουργού Νίκου Δένδια.

 
 

 

Οπως σας είχαμε ενημερώσει  σε σχετικό άρθρο μας, ο Κυριάκος Βελόπουλος προέβη ο ίδιος προσωπικά σε καταγγελίες, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «φορτηγά με ουκρανικές πινακίδες βρίσκονται στην χώρα μας για να παραλάβουν πυρομαχικά του ελληνικού στρατού», με αποτέλεσμα να αδειάζουν τα αποθέματά μας.

“Φορτηγά με ουκρανικές πινακίδες «αδειάζουν» τις αποθήκες πυρομαχικών στις Κεχριές; Πάνω από 17 φορτηγά σε μια μέρα; Φορτηγά, μεγάλη χωρητικότητας, με ουκρανικές πινακίδες παίρνουν από εκεί υλικό.

Μόνο την Δευτέρα στις 15 Ιανουαρίου τα φορτηγά αυτά με τις ουκρανικές πινακίδες ήταν πάνω από 17, ξεκινώντας τη μεταφορά από το πρωί έως και τις μεσημεριανές ώρες;Η μεταφορά συνεχίστηκε, σύμφωνα με μαρτυρίες , και τις επόμενες ημέρες”.

Οι ΗΠΑ αγόρασαν  50.000 βλήματα διαμετρήματος 105 χιλιοστών, 20.000 διαμετρήματος 155 χιλιοστών και 5.000 μεγαλύτερα βλήματα διαμετρήματος 203 χιλιοστών σε μια προσπάθεια να αναπληρώσουν τα ουκρανικά αποθέματα, ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην τελική φάση.

Το συνολικό τίμημα που διαπραγματεύθηκε η ελληνική πλευρά είναι 47 εκατομμύρια δολάρια.

Συνέντευξη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ( Real Fm )

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ σήμερα και κλείνουμε σιγά-σιγά, λέει κύριε Υπουργέ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μας ζητούν όπλα για την Ουκρανία ως αντάλλαγμα για την πώληση των F-35. Θέλω το σχόλιό σας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: “Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανειλημμένως έχουν ζητήσει από την Ελλάδα περισσεύματα πυρομαχικών να δοθούν στην Ουκρανία. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε και δεν είναι ευρύτερα γνωστό.

Και από την άλλη, και σε αυτό θέλω να σας είμαι ειλικρινής, πυρομαχικά τα οποία πρόκειται να λήξουν σε έναν ορατό ορίζοντα, άρα σημαίνει ότι εμείς ούτως ή άλλως θα πρέπει κάποια στιγμή να τα αντικαταστήσουμε και μπορεί να πουληθούν, είναι πολύ μεγάλο κέρδος για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις γιατί έχουμε ανάγκη για κάτι τέτοιο.

Είναι χρήσιμο πράγματα τα οποία είτε μας περισσεύουν, είτε θα λήξουν και άρα θα πρέπει να τα αντικαταστήσουμε, να μπορούμε να τα πουλήσουμε και με τα χρήματα αυτά να αγοράσουμε κάτι άλλο.
Δεν θέλω να μπω, επειδή υπάρχει ένα στοιχείο απορρήτου, σε αριθμούς συγκεκριμένους, αλλά σας διαβεβαιώ ότι επειδή έχουμε «πέλαγος» αναγκών και είναι πολύ-πολύ χρήσιμα τα δεκάδες εκατομμύρια που μπορούμε να πάρουμε από ορισμένα πράγματα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζουμε ότι η σχετικά πρόσφατη επικοινωνία ανάμεσα στον  Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντονι Μπλίνκεν, αφορούσε παραίνεση του δεύτερου για περισσότερα πυρομαχικά και όπλα προς τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία  έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα κοστοβόρος σε αίμα, χρήμα και πυρομαχικά, αφού κανένας δεν είχε προβλέψει ότι θα έχει τόσο μεγάλη διάρκεια.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι το stock πυρομαχικών των ΗΠΑ αλλά και άλλων Δυτικών κρατών να παρουσιάσει μεγάλη μείωση, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την περιορισμένη εξυπηρέτηση απαιτήσεων που ενδεχομένως να προέλθουν από ένα άλλο πολεμικό μέτωπο.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...