Εθνικά θέματα

Η Ρουμανία ενδιαφέρεται για τον πετρελαιαγωγό Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς

Η Ρουμανία ενδιαφέρεται για τον πετρελαιαγωγό Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς και εξετάζει το ενδεχόμενο χρηματοδότησης της επέκτασής του.

Αυτή η ιδέα της Ρουμανίας αποκαλύφθηκε στη συνέντευξη του Βούλγαρου πρωθυπουργού Νικολάι Ντένκοφ στο Euractiv. Ο Πρωθυπουργός Ντένκοφ δηλώνει ότι η ιδέα της επέκτασης του αγωγού πετρελαίου προς τη Ρουμανία ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στην τριμερή συνάντηση που είχαν οι Πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Ρουμανίας στη Βάρνα στις 9 Οκτωβρίου.

Ο Ντένκοφ είπε, "Η Βουλγαρία αναζητά τρόπους για τα πετρελαιοφόρα να περάσουν από τον Βόσπορο και στρέφεται σε πιο αξιόπιστες διαδρομές και οχήματα μεταφοράς καυσίμων." Ισχυρίζεται ότι η Βουλγαρία θα έχει τον έλεγχο του πετρελαιαγωγού έτσι ώστε η χώρα να μην εξαρτάται από " άλλους παράγοντες».

Ο πρωθυπουργός Ντένκοφ δήλωσε: «Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια εταιρεία που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει τον αγωγό πετρελαίου, παρόμοια με την εταιρεία του έργου που κατασκεύασε και λειτούργησε το IGB (ICGB) με την Ελλάδα. Θα χρησιμοποιηθεί τμήμα της διαδρομής σύνδεσης φυσικού αερίου της Βουλγαρίας προς την Ελλάδα, η οποία έχει ήδη περιβαλλοντική εκτίμηση. «Συζητάμε το θέμα ο αγωγός πετρελαίου από την Ελλάδα να πάει στη Στάρα Ζαγόρα και να γίνει μέρος ολόκληρου του βουλγαρικού βιομηχανικού συγκροτήματος στην περιοχή».

Ενδιαφέρον για νέους πυρηνικούς σταθμούς από Ελλάδα, Σερβία και Σκόπια

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Ντένκοφ είπε στο Euractiv ότι η Ελλάδα, η Σερβία και τα Σκόπια ενδιαφέρονται να υπογράψουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τις μελλοντικές μονάδες 7 και 8 του Πυρηνικού Σταθμού του Κοζλοντούι, που θα χρησιμοποιούν πυρηνικούς αντιδραστήρες AP1000.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν είναι δυνατή η λήψη ευρωπαϊκών κονδυλίων για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, ο Ντένκοφ δηλώνει ότι αυτό δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, διότι το έργο φαίνεται «πολλά υποσχόμενο» για το κράτος από οικονομική άποψη.

Ο πρωθυπουργός Ντένκοφ είπε: «Υπάρχει ενδιαφέρον από διάφορες χώρες. Πρέπει να γίνει ένα μοντέλο για το πώς θα αγοράζεται η ηλεκτρική ενέργεια. Πιθανότατα υπάρχει ενδιαφέρον από Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία. Αλλά όπως πρέπει να αποφασίσουμε τι είναι πιο κερδοφόρο για εμάς, θα πρέπει να αποφασίσουν τι προτιμούν: να μπουν στο έργο ως επενδυτής ή με σταθερές συμβάσεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. «Από ό,τι άκουσα, προτιμούν τη δεύτερη επιλογή, αλλά είναι ανοιχτή για συζήτηση».

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δηλώνει επίσης ότι η Βουλγαρία θα χρησιμοποιήσει τους δύο νέους αντιδραστήρες ως κύρια χωρητικότητα του ενεργειακού συστήματος κατά τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ