Εθνικά θέματα

Χαστούκι στην Τουρκία-Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Χέρτζογκ θα επισκεφθεί την Ελλάδα και την Κύπρο πριν από τη συνάντηση του με τον Ερντογάν

Σύμφωνα με  Ισραηλινό ΜΜΕ υψηλής αξιοπιστίας, ο   Πρόεδρος της χώρας του Ισαάκ Χέρτζογκ, σχεδιάζει να συναντήσει τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Πρόεδρο της  Κύπρου τις επόμενες εβδομάδες και στη συνέχεια να ταξιδέψει στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Ισραήλ δεν ξεχνάει τους πραγματικούς συμμάχους του

Η μονοήμερη παραμονή-επίσκεψη  του Ισραηλινού Προέδρου στην Αθήνα έχει οριστεί για την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί επίσκεψη ωρών  στην Κύπρο.

Τα ταξίδια έχουν σκοπό να διαβεβαιώσουν την Αθήνα και τη Λευκωσία ότι η προσέγγιση με την Άγκυρα δεν θα γίνει εις βάρος των στενών δεσμών που έχει αναπτύξει το Ισραήλ μαζί τους τα τελευταία χρόνια.

Η συνάντηση του Χέρτζογκ με τον Ερντογάν θα είναι την επόμενη εβδομάδα, ανέφεραν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, η Ισραηλινή Προεδρία είπε ότι η ημερομηνία δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Οι προετοιμασίες για τη συνάντηση με τον Ερντογάν

Η επίσκεψη του Χέρτζογκ θα είναι η πρώτη Ισραηλινή ηγέτη εδώ και πάνω από μια δεκαετία στην Τουρκία, μετά από μια περίοδο εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.

Οι πρόεδροι  των δύο χωρών έχουν μιλήσει στο τηλέφωνο πολλές φορές, από τότε που ο Χέρτζογκ ανέλαβε τα καθήκοντά του πέρυσι.

Ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών Sedat Önal και ο Ibrahim Kalin, ανώτερος σύμβουλος και εκπρόσωπος του Ερντογάν, ηγήθηκαν μιας αντιπροσωπείας από την Άγκυρα στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα.

Πρόκειται να συναντηθούν με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Alon Ushpiz, τον Γενικό Διευθυντή της Προεδρίας Eyal Shviki και άλλους ανώτερους αξιωματούχουςτην Τετάρτη.

Η επίσκεψη έρχεται αφότου ο Ushpiz ταξίδεψε στην Τουρκία τον περασμένο Δεκέμβριο για να συζητήσει την επίσκεψη του Herzog και τις βελτιωμένες σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ δεν εμπιστεύεται την Τουρκία

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Πρωθυπουργός Naftali Bennett είπε ότι το Ισραήλ πορεύεται προσεκτικά σχετικά με τις προτροπές του Ερντογάν.

«Τα πράγματα εξελίσσονται  πολύ αργά και σταδιακά», είπε, προσθέτοντας ότι το ταξίδι του Χέρτζογκ στην Άγκυρα γίνεται σε  πλήρη  συντονισμό μαζί του.

Ο Μπένετ επαίνεσε απερίφραστα τον ρόλο του Χέρτζογκ στις εξωτερικές σχέσεις του Ισραήλ, αποκαλώντας τον «εξαιρετικό διπλωματικό πλεονέκτημα για την επίλυση προβλημάτων».

«Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη», είπε. Δεν ξέρω πότε υπήρξε τελευταία φορά μια τέτοια σχέση» μεταξύ προέδρου και πρωθυπουργού.

Ο Μπένετ και η κυβέρνηση προχωρούν πολύ προσεκτικά με την Τουρκία, δήλωσε ανώτερη διπλωματική πηγή. «Δεν χρειάζεται να πιέζουμε τους εαυτούς μας  με τρόπο που θα μας εμποδίσει να δημιουργήσουμε συμμαχίες», πρόσθεσε η πηγή.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνομιλούν ξανά με την Τουρκία μετά από χρόνια εντάσεων, είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι η Τουρκία και το Ιράν «δεν είναι καλοί φίλοι, τουλάχιστον».

Η Τουρκία στηρίζει τη Χαμάς

Πέρυσι, ο Ερντογάν δήλωσε επανειλημμένα ότι ήταν ανοιχτός στη βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ. Η αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας μπορεί να σχετίζεται με την φθίνουσα οικονομία και τις κακές σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία φιλοξενεί τρομοκράτες της Χαμάς. Τον περασμένο μήνα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε το Ισραήλ για έξωση Παλαιστινίων που είχαν χτίσει παράνομα τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους σε δημόσια γη και το Υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας διοργάνωσε ένα «συμπόσιο με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σύγκρουση στην Ιερουσαλήμ και στο τέμενος al-Aqsa».

Ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ για σκόπιμη δολοφονία παλαιστίνιων παιδιών και τα κρατικά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης έχουν μεταδώσει αντισημιτικές τηλεοπτικές σειρές.

Το ιστορικό της έντασης Τουρκίας-Ισραήλ

Οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας ξεκίνησαν το 2008, όταν ο τότε πρωθυπουργός Ehud Olmert συναντήθηκε με τον Ερντογάν και ξεκίνησε την επιχείρηση Cast Lead στη Λωρίδα της Γάζας μέρες αργότερα.

Το χαμηλό σημείο στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας ήταν το 2010, όταν το IHH (Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας) που συνδέεται με τον Ερντογάν έστειλε το πλοίο Mavi Marmara για να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό του Ισραηλινού Στρατού στη Γάζα, εξοπλίζοντας μερικούς από τους επιβαίνοντες.

Καταδρομείς του ναυτικού IDF σταμάτησαν το πλοίο, δέχθηκαν επίθεση από μέλη της IHH που επέβαιναν και σκότωσαν εννέα από αυτούς.

Το Ισραήλ και η Τουρκία διατήρησαν διπλωματικές σχέσεις στη συνέχεια, επανατοποθετώντας ακόμη και πρεσβευτές το 2016.

Όμως δύο χρόνια αργότερα, η Άγκυρα απέλασε τον πρεσβευτή του Ισραήλ λόγω της απάντησης του Ισραηλινού Στρατού στις ταραχές στα σύνορα της Γάζας.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε προγενέστερο άρθρο μας , είχαμε επισημάνει το γεγονός ότι η Τουρκία, για πολλοστή φορά επιχειρεί να προσεγγίσει το Ισραήλ και να αναπτύξει τάχα φιλικές σχέσεις μαζί του.

Ωστόσο οι εξαιρετικά καλές σχέσεις της με το Ιράν, ίδε συμφωνία της Αστάνα για τη Συρία και η στήριξη της στη Χαμάς δείχνουν τις πραγματικές προθέσεις της

Δεν πρέπει ως Ελλάδα να ξεχνάμε το μεγάλο γεωπολιτικό βάρος που έχει το Ισραήλ στην ΝΑ Μεσόγειο και της εξόχως προνομιακής στήριξης που ανεξαρτήτως κυβερνήσεων στις ΗΠΑ, απολαμβάνει από αυτές

Τυχόν επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ  θα ήταν πολύ κακή εξέλιξη αφού οι Τούρκοι θα επιχειρούσαν να πείσουν στη συνέχεια το Ισραήλ για διαμοιρασμό της Κυπριακής και Ελληνικής ΑΟΖ, ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού, με άγνωστη κατάληξη.

Γιατί  όμως  το Ισραήλ πρέπει να μείνει προσηλωμένο στη συμμαχία με Ελλάδα και Κύπρο;

Η Ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να μείνει προσηλωμένη στη συμμαχία της με την Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίοι δεν είναι καιροσκόποι όπως η Τουρκία, αλλά πραγματικοί φίλοι και σύμμαχοι.

Το Ισραήλ δεν έχει κανένα λόγο να συνεργαστεί με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο διοχετεύοντας το φυσικό της αέριο στην εν λόγω χώρα μέσω αγωγού και διασπώντας τη συμμαχία του με την Ελλάδα και την Κύπρο, πράγμα που επιδιώκει διακαώς η Άγκυρα.

Το Ισραήλ δεν έχει ανάγκη της Τουρκία αναφορικά με τη διοχέτευση του φυσικού αερίου του, σε περίπτωση μη κατασκευής του Εast-Med, αφού αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω Αιγύπτου με τον υπάρχοντα  αγωγό Ισραήλ-Αιγύπτου και εκείθεν προς Κρήτη με αγωγό που θα κατασκευαστεί παράλληλα με την όδευση του καλωδίου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από την Αίγυπτο στην Κρήτη και εκείθεν στην ΕΕ.

Η Τουρκία είναι σύμμαχος του Ιράν, της Χαμάς  και άλλων εξτρεμιστικών φιλοπαλαιστινιακών οργανώσεων και  είναι καθαρά αντισημιτική χώρα , εχθρός της Δύσης στην οποία τυπικά και μόνο ανήκει ως μέλος του ΝΑΤΟ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ