Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Μέγιστο στοίχημα! «Πλώρη» για το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει βάλει η Ελλάδα - Πάνω από 90 χώρες έχουν ήδη διαβεβαιώσει ότι θα την ψηφίσουν

Σε δρόμο ταχύτητας έχει επιδοθεί η Αθήνα προκειμένου να εκλεγεί ως ένα από τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο μαραθώνιος του Νίκου Δένδια σε χώρες που μέχρι πρότινος ήταν ανύπαρκτες στον χάρτη της ελληνικής διπλωματίας όπως αυτές της υποσαχάριας Αφρικής εντάσσεται και σε αυτό τον στόχο, πέραν εκείνου της ανακοπής της διείσδυσης της Άγκυρας στη ήπειρο αυτή.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αγκόλας: «Είχα, κατ’ αρχήν, τη μεγάλη χαρά να τον ευχαριστήσω για την ανακοίνωση που σήμερα έγινε σε εμένα από την πλευρά της Αγκόλας, ότι θα μας υποστηρίξει, θα μας ψηφίσει στην προσπάθειά μας για την εκλογή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Θα ήθελα να πω ότι η ψήφος της Αγκόλας είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί είναι μια μεγάλη χώρα της Αφρικής, η οποία επηρεάζει με τη σειρά της την ψήφο μίας σειράς άλλων κρατών.»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει το Πενταπόσταγμα πάνω από 90 χώρες έχουν ήδη διαβεβαιώσει την Αθήνα ότι θα την ψηφίσουν ενώ άλλες τουλάχιστον 10 είναι πολύ κοντά στο να επιλέξουν την Ελλάδα.

Διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα εκτιμούν πως ο τελικός αριθμός των χωρών που θα ψηφίσουν την Ελλάδα ξεπερνά τις 100 καθώς βρίσκουν στην χώρα μας μια χώρα άτεγκτη ως προς την τήρηση της Διεθνούς Νομιμότητας ακόμα και αν αυτό της έχει κοστίσει ορισμένες φορές. Οι ίδιες πηγές δεν θέλησαν να παράσχουν τον κατάλογο των χωρών αυτών καθώς εκτιμούν και δικαίως, πως αν αυτός γνωστοποιηθεί ενδέχεται να υπάρξει προσπάθεια από την Τουρκία να αλλάξουν γνώμη!

Οι εκλογές θα γίνουν στο πλαίσιο της 79ης Συνόδου της Γ.Σ. του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη το 2024.

Η Ελλάδα έχοντας ολοκληρώσει με ιδιαίτερη επιτυχία την πρόσφατη θητεία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας (2005-2006) και όντας μεταξύ των χωρών με τις λιγότερες συμμετοχές, αποφάσισε να υποβάλει εκ νέου την υποψηφιότητά της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026.

Η Ελλάδα κατείχε τη θέση αυτή στο παρελθόν δύο ακόμα φορές (1952-1953 και 2005-2006).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελλάδα είναι ένα από τα 50 ιδρυτικά μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Στην άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής, η Ελλάδα έχει υποστηρίξει με συνέπεια την πολυμερή συνεργασία ως μέσο για την προώθηση της κατανόησης μεταξύ των μελών της διεθνούς κοινότητας και το συντονισμό της διαχείρισης διεθνών θεμάτων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτελείται από 15 μέλη. Τα 5 μόνιμα μέλη –  Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσική Ομοσπονδία  – μπορούν να μπλοκάρουν την υιοθέτηση μιας πρότασης δίνοντας αρνητική ψήφο (ΒΕΤΟ). Τα 10 μη μόνιμα μέλη εκλέγονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, από το σύνολο των Κρατών-Μελών, για θητεία δύο ετών.

Από 1η Ιανουαρίου την προεδρεία ασκεί η Νορβηγία.

Η αποστολή των οργάνων

Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών θεσμοθέτησε τα έξι κύρια όργανα του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η πρωταρχική αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι η διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας. Το Συμβούλιο συνεδριάζει όταν απειλείται η ειρήνη.

https://www.youtube.com/watch?v=NmdR2BnAcNg

Σύμφωνα με τον Χάρτη, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν τέσσερις σκοπούς:

• τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας

• την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των χωρών

• τη συνεργασία για την επίλυση διεθνών προβλημάτων και την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

• την ύπαρξή του ως το κέντρο για τον συντονισμό των δράσεων των εθνών

Τα μέλη του ΟΗΕ συμφωνούν να αποδέχονται και να εκτελούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ενώ τα υπόλοιπα όργανα του ΟΗΕ κάνουν συστάσεις στα κράτη μέλη, μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει την εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις, τις οποίες τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα μετά να εφαρμόσουν σύμφωνα με τον Χάρτη.

Όταν μια καταγγελία σχετικά με μια απειλή για την ειρήνη υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η πρώτη ενέργεια του Συμβουλίου είναι συνήθως να συστήσει στα αντιβαλλόμενα μέρη να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία με ειρηνικά μέσα.

Το Συμβούλιο μπορεί επίσης:

• να ορίσει τις αρχές της συμφωνίας

• να αναλάβει την έρευνα και την διαμεσολάβηση σε ορισμένες περιπτώσεις

• να ξεκινήσει μια αποστολή

• να διορίσει ειδικούς απεσταλμένους

• και να ζητήσει από τον Γενικό Γραμματέα να χρησιμοποιήσει τις καλές υπηρεσίες του για την ειρηνική επίλυσης της διαφοράς

https://www.youtube.com/watch?v=HQZwuNcNAmg

Όταν μια διαφορά οδηγήσει σε εχθροπραξίες, η πρωταρχική μέριμνα του Συμβουλίου είναι ο τερματισμός τους το συντομότερο δυνατόν. Σε αυτή την περίπτωση, το Συμβούλιο μπορεί:

• να εκδώσει οδηγίες για την κατάπαυση του πυρός που θα συμβάλλουν στην μη κλιμάκωση της σύρραξης

• να αποστείλει στρατιωτικούς παρατηρητές ή ειρηνευτική δύναμη ώστε να βοηθήσουν στη μείωση των εντάσεων, να χωρίσει τις αντιτιθέμενες δυνάμεις και να επιβάλει την τάξη

Πέρα από αυτά, το Συμβούλιο μπορεί να επιλέξει μέτρα επιβολής, όπως:

• οικονομικές κυρώσεις, εμπάργκο όπλων, χρηματικές ποινές , περιορισμούς και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις

• διακοπή διπλωματικών σχέσεων

• αποκλεισμός

• ή ακόμη συλλογική στρατιωτική δράση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κύριο μέλημα του Συμβουλίου είναι να επικεντρώσει τη δράση κατά των υπευθύνων για τις πολιτικές ή πρακτικές που καταδικάζονται από τη διεθνή κοινότητα, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις επιπτώσεις των μέτρων στα υπόλοιπα τμήματα του πληθυσμού και της οικονομίας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 17 Ιανουαρίου 1946 στο κέντρο συνεδριάσεων στο Ουέστμινστερ, στο Λονδίνο. Έκτοτε, η μόνιμη έδρα του Συμβουλίου βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, ενώ συνεδριάσεις του έχουν γίνει στην Αντίς Αμπέμπα το 1972, στην πόλη του Παναμά και στη Γενεύη το 1990.

Ένας εκπρόσωπος κάθε μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να είναι παρών ανά πάσα στιγμή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για να έχει τη δυνατότητα το Συμβούλιο να συνεδριάζει, όποτε και αν προκύψει ανάγκη.

https://www.youtube.com/watch?v=3pq6pX_WCfs

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές