Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Νέο ''Σχέδιο Μάρσαλ'' από τις ΗΠΑ και ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα

Το S 2000 θα εγκρίνει πιστώσεις ύψους 134 εκατομμυρίων δολαρίων κατά την περίοδο 2022-2026 για βοήθεια που σχετίζεται με τους αμυντικούς εξοπλισμούς στην Ελλάδα. Χρησιμοποιώντας ιστορικά ποσοστά δαπανών για αυτά τα προγράμματα, η CBO εκτιμά ότι η εκτέλεση του λογαριασμού θα κοστίσει συνολικά 62 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπό την προϋπόθεση της πίστωσης των καθορισμένων ποσών. Το υπόλοιπο θα διοχετευθεί μετά το 2026.

https://www.youtube.com/watch?v=5H35vEBdNM8

Το νομοσχέδιο θα εξουσιοδοτήσει 125 εκατομμύρια δολάρια (25 εκατομμύρια δολάρια ετησίως) για βοήθεια στην Ελλάδα μέσω του European Recapitalization Incentive Program, ενός προγράμματος του Υπουργείου Εξωτερικών που υποστηρίζει τις προσπάθειες των ευρωπαίων εταίρων και συμμάχων να υιοθετήσουν τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των ΗΠΑ κατά την διάρκεια της ''απορωσοποίησης'' στους στρατιωτικούς τους εξοπλισμούς.

Το S. 2000 θα εγκρίνει επίσης 9 εκατομμύρια δολάρια (1,8 εκατομμύρια δολάρια ετησίως) για διεθνή στρατιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση (IMET) για την Ελλάδα. Το ΙΜΕΤ είναι ένα πρόγραμμα υπό την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών που εκτελείται από το Υπουργείο Άμυνας και επιδιώκει τη βελτίωση των στρατιωτικών σχέσεων και της αμυντικής συνεργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέλος, το νομοσχέδιο θα απαιτούσε από το Υπουργείο Άμυνας να υποβάλλει ετησίως έκθεση στο Κογκρέσο σχετικά με τις αμυντικές ανάγκες της Ελλάδας και για τη μεταφορά περίσσειου στρατιωτικού εξοπλισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα. Με βάση πληροφορίες σχετικά με το κόστος για την προετοιμασία παρόμοιων αναφορών, η CBO εκτιμά ότι η ικανοποίηση αυτών των απαιτήσεων θα κοστίσει λιγότερο από 500.000 $ κατά την περίοδο 2021-2026. Οι δαπάνες αυτές εξαρτώνται από τη διαθεσιμότητα των κατάλληλων πόρων.

Το κόστος του νομοσχεδίου, εμπίπτει στη συνάρτηση 150 του προϋπολογισμού (διεθνείς υποθέσεις).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε πρόσφατο άρθρο μας στο Πενταπόσταγμα, είχαμε αναφέρει ότι οι Αμερικανοί θέλουν λιμάνια, δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και γενικά επικοινωνίες άλλα και άλλες στρατηγικές υποδομές να παραμείνουν σε “φιλικά χέρια”.

Έτσι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη παγκόσμια οικονομική επιρροή της Κίνας αλλά και της Ρωσίας, αποφάσισε αντί να δανείζει χρήματα, όπως έκανε τις τελευταίες δεκαετίες, να επενδύει σε δολάρια στο εξωτερικό για να προωθήσει σημαντικά τα αμερικανικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας.

Επομένως, μετά την προσπάθεια ''εξοβελισμού'' της κινεζικής επιρροής, οι ΗΠΑ, όπως προαναφέρθηκε παραπάνω στο άρθρο, έχουν βάλει τώρα στο στόχαστρο και την μείωση της ρωσικής επιρροής στις ευρωπαϊκές χώρες, με επίκεντρο και την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...