Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

''Σφραγίζονται'' τα σύνορα: Μετά τα Heron έρχονται τα Zeppelins για Έβρο-Αιγαίο

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ αποκάλυψε τις προάλλες πως τα Heron «κλειδώνουν» όλο το μέτωπο του Αιγαίου. Πέραν όμως από τα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη HERON που απέκτησε η Ελλάδα από το Ισραήλ και πλέον βρίσκονται στην Σκύρο, η ομπρέλα ασφαλείας για την χώρα μας επεκτείνεται και με 2 Zeppelins!

Τα Zeppelins, τα οποία σχεδιάζονται να πετάξουν σε υψόμετρο 300 μέτρων στο Αιγαίο και στον Έβρο, θα ενεργοποιηθούν σύντομα σύμφωνα με πληροφορίες.

Η χώρα μας διαθέτει 2 Ζeppelins που εκμισθώθηκαν από τον Οργανισμό Προστασίας των Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και το νησί της Λήμνου, προκειμένου να αποφευχθεί η διέλευση των αιτούντων άσυλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόκειται για μια γερμανο-γαλλική συμπαραγωγή (γερμανικές εταιρείες καινοτομίας και γαλλικές εταιρείες εναέριου χώρου CNIM) που μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Τα «Eagle Owl» τύπου zeppelins μήκους 20 μέτρων είναι εξοπλισμένα με ραντάρ και θερμικές κάμερες. Τα Ζeppelins, τα οποία σχεδιάζονται να πετάξουν σε υψόμετρο 300 μέτρων στο Αιγαίο και στον Έβρο έχουν μέγιστη εμβέλεια 20 μιλίων (32,1 χιλιόμετρα).

Τα Zeppelins θα μπορούν να παρακολουθούν την Τουρκία σε πραγματικό χρόνο στο Αιγαίο και στην περιοχή του Έβρου σε βάθος 19 μιλίων (30,5 χιλιόμετρα). Τα Ζeppelins, τα οποία θα δοκιμαστούν για τέσσερις μήνες, μπορούν επίσης να μεταφερθούν σε άλλα νησιά εάν είναι απαραίτητο, όπως στην Λέσβο ή στην Σάμο.

Υπενθυμίζεται πως το Λιμενικό Σώμα, στο πλαίσιο επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων για την αντιμετώπιση φαινομένων παράνομης διακίνησης μεταναστών αλλά και λαθρεμπορίου από τα τουρκικά παράλια, τον Ιούλιο του 2019, σε συνεργασία με τη Frontex, πραγματοποίησε μια συμφωνία μίσθωσης ενός τέτοιου αερόπλοιου. Έτσι, το Ελληνικό Λιμενικό έγινε το πρώτο της Ευρώπης που χρησιμοποίησε αυτή την τεχνολογία για την επιτήρηση των συνόρων.

Το νέο σύστημα είχε έδρα στην Σάμο και υποτίθεται ότι θα επιχειρούσε επί 24ώρου βάσεως. Μόνο που πριν αλέκτωρ φωνήσαι, ο Γερμανός εκπρόσωπος της Frontex στην Τουρκία έπεισε την ευρωπαϊκή υπηρεσία για τα παράπονα της γείτονος χώρας και τελικά το Ζέπελιν αποσύρθηκε.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ