Μετά την απόφαση από Σλοβενία, Κροατία, Σερβία και ΠΓΔΜ να σφραγίσουν τα σύνορά τους με σκοπό την διακοπή της ροής της μετανάστευσης , δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν παγιδευθεί στην περιοχή της Ειδομένης .
Η Ελλάδα εκτιμά ότι περισσότεροι από 40.000 μετανάστες σήμερα ευρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, με περισσότερο από το ήμισυ αυτών των ανθρώπων να έχει συγκεντρωθεί στο αυτοσχέδιο στρατόπεδο της Ειδομένης, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.
Για τον λόγο αυτόν , ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας Νικολάι Nenchev, δήλωσε ότι η Βουλγαρία θα κατασκευάσει ένα φράχτη κατά μήκος των συνόρων με την Ελλάδα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αναφέρει ο ευρωπαϊκός τύπος.
Η Βουλγαρία είναι έτοιμη να χτίσει έναν φράχτη κατά μήκος των συνόρων με την Ελλάδα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τόνισε ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας Νικολάι Nenchev κατά την διάρκεια μιας επίσκεψης στην διάβαση Κούλατα στα σύνορα με την Ελλάδα την Τετάρτη.
Η Βουλγαρία έχει ήδη αποστείλει σχεδόν 2.000 αστυνομικούς της να φρουρούν τα 260 χιλιόμετρα χερσαίων συνόρων με την Τουρκία .
Επιπλέον, πριν από πέντε ημέρες, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε ότι πάνω από 400 στρατιώτες και άλλο προσωπικό ασφαλείας θα διαφυλάτει τα σύνορα της Βουλγαρίας με την Ελλάδα, εν μέσω φόβων αύξησης της μεταναστευτικής ροής κατά μήκος της βαλκανικής οδού, όταν η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) αποφάσισε να κλείσει τα σύνορά της με την Ελλάδα.
Την Τετάρτη, ο Nenchev επισκέφθηκε Κούλατα για να ελέγξει το συντονισμό μεταξύ των βουλγαρικών δυνάμεων του Στρατού και της αστυνομίας στην περιοχή.
«Είδα με τα μάτια μου ότι ο συντονισμός είναι πολύ καλός», δήλωσε ο Nenchev και πρόσθεσε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει ανάγκη για την κατασκευή του φράχτη.
Ο Βούλγαρος Υπουργός είπε επίσης ότι ο στρατός μπορεί να συμβάλει με περισσότερους στρατιώτες, αν η μεταναστευτική ροή προς την Βουλγαρία από την Ελλάδα αυξηθεί απότομα.
Χθες όμως , ο Επίτροπος για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε στο New Europe ότι η βαλκανική διαδρομή δεν έχει κλείσει προς το παρόν, αλλά ακόμη και αν αυτό το σενάριο γίνει πραγματικότητα, η ΕΕ είναι "καλά προετοιμασμένη" για πιθανή αλλαγή της ροής των προσφύγων.
Σήμερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας είπε στην γερμανική εφημερίδα, Die Welt, ότι η βαλκανική διαδρομή θα πρέπει να παραμένει κλειστή μόνιμα .
Ο Johanna Mikl-Leitner δήλωσε πριν από μια συνάντηση με τους ομολόγους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι: «Η θέση μου είναι σαφής, η βαλκανική οδός θα παραμείνει κλειστή μόνιμα» .
Σε άρθρο από το pentapostagma,gr με τίτλο (Η Γερμανίδα καγκελάριος απαιτεί μεγαλύτερη ασφάλεια των συνόρων μεταξύ της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα), η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τις ευρωπαϊκές αρχές να εξασφαλίσουν τα σύνορα της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, προκειμένου να αποτραπεί η παράνομη διέλευση των προσφύγων.
Η μόνη χώρα σε όλη την Ευρώπη η οποία θα δεχθεί αυτό το τεράστιο, κύμα των προσφύγων θα είναι η χώρα μας με τους πολιτικούς μας να μιλούν για αλληλεγγύη, ευρωπαϊκή βοήθεια και άλλα τέτοια " παραμύθια της Χαλιμάς".