Τεχνολογία

Είναι η τεχνητή νοημοσύνη ένα ψηφιακό τέρας του Φρανκενστάιν;

Μπορεί, άραγε, η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και ειδικά η «δημιουργική» εκδοχή της, όπως αυτή που ενσωματώνουν τα διάφορα chatbots (με πιο γνωστό το ChatGPT), να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο, ψηφιακό τέρας του Φρανκενστάιν; Σύμφωνα με χίλιους και πλέον επιστήμονες, ειδικούς και επιχειρηματίες του κλάδου, μεταξύ άλλων και ο Ιλον Μασκ, κάτι τέτοιο όχι απλώς είναι ένα υπαρκτό σενάριο, αλλά αντιπροσωπεύει πλέον μια άμεση απειλή. Γι' αυτό, άλλωστε, σε επιστολή την οποία υπογράφουν, καλούν τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτό το αντικείμενο να προχωρήσουν σε ένα εξάμηνο μορατόριουμ - να «παγώσουν», δηλαδή, την έρευνα και την παρουσίαση νέων λογισμικών, μέχρις ότου υπάρξει ένα στοιχειώδες πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία τους.

Αγώνας δρόμου

«Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, εργαστήρια ΑΙ έχουν επιδοθεί σε έναν εκτός ελέγχου αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη και λειτουργία ολοένα πιο ισχυρών ψηφιακών μυαλών τα οποία ουδείς - ούτε καν οι δημιουργοί τους - είναι σε θέση να κατανοήσουν, να προβλέψουν ή να ελέγξουν με αξιόπιστο τρόπο», σημειώνει χαρακτηριστικά η επιστολή, για να συνεχίσει: «Τα πανίσχυρα συστήματα ΑΙ πρέπει να αναπτύσσονται μόνο όταν είμαστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματά τους θα είναι θετικά και οι κίνδυνοι που συνεπάγονται διαχειρίσιμοι».

Μάλιστα, οι υπογράφοντες προχωρούν ένα βήμα παραπέρα - ενδεικτικό της αγωνίας τους - σημειώνοντας πως «στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό να υπάρξει τάχιστα μια τέτοια διακοπή, τότε θα πρέπει να παρέμβουν οι κυβερνήσεις και να επιβάλουν θεσμικά το μορατόριουμ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρωτοβουλία για την εν λόγω επιστολή ανήκει στη μη κερδοσκοπική ομάδα Future of Life Institute, στους μεγάλους χρηματοδότες της οποίας ανήκει και το αφεντικό της Tesla, της Space X και της Twitter. Η αλήθεια, όμως, είναι πως το όνομα του Μασκ δεν είναι το μοναδικό «βαρύ» ανάμεσα στους υπογράφοντες - κάτι τέτοιο, άλλωστε, θα έκανε πολλούς να… υποπτευθούν ότι πίσω από την επιστολή κρύβεται κάποια ιδιοτελής επιδίωξή του. Στη λίστα περιλαμβάνονται, επίσης, οι συνιδρυτές της Apple, της Pinterest και της Skype, κορυφαίοι καθηγητές σε ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως οι Στιούαρτ Ράσελ και Γιόσουα Μπένγκιο, ο γνωστός φιλόσοφος Γουβάλ Νόα Χαράρι, μηχανικοί και ερευνητές της Microsoft, της Google, της Meta και πολλών ακόμη γνωστών ομίλων, καθώς και άλλες προσωπικότητες.

Η τέταρτη έκδοση

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η OpenAI (στην οποία έχει επενδύσει αρκετά δισ. δολάρια η Microsoft) παρουσίασε την τέταρτη έκδοση του ChatGPT, που ενσωματώνει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες, που περιλαμβάνουν τη δυνατότητα διαλόγου σε πραγματικό χρόνο, σύνθεσης μουσικών κομματιών, σύνοψης μεγάλων μελετών και κειμένων και άλλες.

Παράλληλα, οι ανταγωνιστές της, τόσο στη Δύση όσο και στην Κίνα, επιταχύνουν τις δικές τους προσπάθειες, έχοντας αναγορεύσει σε πρώτη τους προτεραιότητα την ανάπτυξη των συγκεκριμένων λογισμικών. Οι χρήστες τους δε αυξάνουν με εκθετικό ρυθμό, ειδικά καθώς αυτά ενσωματώνονται σε ήδη υπάρχουσες και γνωστές λειτουργίες, όπως τα γνωστά «ψαχτήρια».

Η επιστήμη, η ανθρωπότητα και η επικοινωνία έχουν εισέλθει ήδη σε αχαρτογράφητα νερά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο Ζελένσκυ σε πανικό: Μία ρωσική τεθωρακισμένη Μεραρχία κινείται ανεξέλεγκτα στο Χάρκοβο ενώ συναντώνται Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ (Βίντεο)

ΟΙ Ρώσοι προελαύνουν σε Ζαπορίζιε Χερσώνα και Ντιεπρπετρόφσκ-Αλεξάνντερ Ζιμόφσκυ : Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν...